Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkenés, csökkentés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. március 3.   09:15

Erste kommentár Azon túlmenően, hogy Kínában alapvetően folyamatosnak tekinthető a lassulás és az új megbetegedések száma tegnap már 200 alá bukott, más gócpontokban is lassulást lehet érzékelni,...

Erste kommentár

Azon túlmenően, hogy Kínában alapvetően folyamatosnak tekinthető a lassulás és az új megbetegedések száma tegnap már 200 alá bukott, más gócpontokban is lassulást lehet érzékelni, ami jó jel. Ilyen például Olaszország, ahol a korábbi több mint 500 megbetegedéssel szemben tegnap már csak 342 új esetet regisztráltak. Németországban is a korábbi 51-ről 29 főre csökkent az új esetek száma. Dél-Koreában a korábbi 800 megbetegedéssel szemben, tegnap csak 600-at regisztráltak. Ugyanakkor Franciaországban 30-ról 61-re gyorsult a megbetegedésszám, Svájcban pedig 9-ről 15-re. A folyamatok összességében azt sugallják, hogy többé-kevésbé sikerül a vírust kordában tartani. Mindeközben a Deutsche Bank már komoly gazdasági visszaesését jósol, amit a kínai beszerzési menedzser indexek is sugallnak. A Caixin feldolgozóipari index februárban 40,3-ra csökkent a korábbi 51,1 pontról. Szerintük a világ GDP-je az alap forgatókönyv szerint az első negyedévben visszaesik, de a negatív szcenárió szerint akár két negyedéves is lehet a visszaesés (-2 százalék). Hasonló visszaeséssel számolnak az EU, az USA és Németország esetén is, azzal a felkiáltással, hogy az amerikai lassulás kisebb lehet. Mindeközben a jegybankok lazítása megkezdődött azzal, hogy az ausztrálok ma hajnalban 25 bázisponttal csökkentették az alapkamatot 50 bázispontra, újabb rekord alacsony szintre. A Fed esetében is kamatcsökkentést vár a piac, összeségében 25 bázispont jöhet március 18-án és egy további csökkentés áprilisban, hogy azután szeptemberben még egy 25 bázispontos csökkentés jöjjön. Az EU-ban ennél kisebb vágást vár a piac, 75 százalékos valószínűséggel áraz egy 10 bázispontos vágást mínusz 60 bázispontra. Valószínűleg ennek köszönhető a dollár gyengesége és a megindulni látszó kamatcsökkentések, pedig az éppen fű alatt szigorodó magyar monetáris kondíciók miatt forint erősítő hatással bír.


A mai napon a DAX indexnek igazán kellene egy kis életjelet mutatnia 8 napos esés és az után, hogy a tengerentúli piacok felrobbantak tegnap. A BUX pedig tovább közelíthet a 200 napos mozgóátlag felé.

Senki nem akart kimaradni

Senki nem akart lemaradni tegnap a részvénypiaci leárazásokról az USA-ban, így az előző héten látott eladási pánikot követően tegnap gyakorlatilag vételi pánik alakult ki. Ezzel a Dow 5,1%-kal, az S&P500 4,6%-kal, a Nasdaq 4,5%-kal emelkedett, amivel 2018 decembere óta a legnagyobb emelkedést mutatták az indexek.


Rendkívüli konferenciabeszélgetést hívtak össze mára a G7 országok pénzügyminiszterei és jegybankelnökei azért, hogy megvitassák a koronavírus potenciális hatásait a gazdaságra. A beszélgetést a Fed elnöke, Jerome Powell és az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin fogják vezetni. Az ügyhöz közel álló források szerint a beszélgetésre magyar idő szerint 13 órakor kerül ma sor.


Az USA-ban eközben a Trump adminisztráció is a potenciális negatív gazdasági hatások tompítására dolgoz ki terveket, amik között részben adócsökkentés is szerepel. Emellett az adminisztráció azt is szeretné, hogy a március 18-i ülése előtt már csökkentsen soron kívül kamatot a Fed.


Több profitwarning is érkezett tegnap az USA-ból a koronavírus hatásai miatt. Egyrészt a Visa 2,5-3,5 százalékponttal alacsonyabb növekedési ütemet vár a gazdasági második negyedévre, mivel a határon átívelő vásárlások volumene továbbra is fokozatosan gyengülő trendet mutat. Ez főként az Ázsiába való beutazás, illetve az onnan való kiutazás visszaesésének köszönhető. Ebben a trendben egyelőre még nem látott fordulatot a kártyatárasság. Az e-kereskedelemben csupán enyhe visszaesést lát a Visa.


A Visa mellett a Microchip Technology is gyengébb eredményre figyelmeztetett a félvezetőszektorból. A mostani negyedévre stagnáló árbevételt vár a cég a korábban várt 2-9%-os növekedéssel szemben.


Újabb demokrata elnökaspiráns lépett vissza tegnap az USA-ban. Ezúttal Amy Klobuchar jelentette be, hogy Pete Buttigieg-et követően ő is kiszáll a versenyből. Mindkét visszalépő Joe Bident fogja támogatni Bernie Sanders-szel és Elizabeth Warrennel szemben. A mai napon 14 államban tartanak előválasztásokat az USA-ban, aminek komoly tétje van.


50,1 pont lett az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe az USA-ban februárban az előző havi 50,9, illetve a várt 50,5 ponttal szemben. Az új megrendelések alindex 49,8 pontra esett a várt 51,8 ponttal szemben, amiben már meglátszódhat a koronavírus kedvezőtlen hatása is.

Lépett az ausztrál jegybank

Amerikával ellentétben az ázsiai részvényindexeknek nem sikerült a felpattanás. A Nikkei 1,2%-ot csökkent, míg a Hang Seng stagnált, a Shanghai index pedig 0,6%-ot emelkedett.


Az ausztrál jegybank 25 bázisponttal 0,5%-ra vágta az alapkamatot. A piacon nem volt egységes várakozás a mai ülésre, az elemzők fele tartásra, másik fele pedig 25 bázispontos csökkentésre számított. A jegybank jelezte azt is, hogy szükség esetén kész tovább lazítani a monetáris feltételeken. A jegybank véleménye szerint a koronavírusnak jelentős negatív hatásai vannak az ausztrál gazdaságra, elsősorban a turisztikában és az oktatásban.


Kínában mindössze 125 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ebből 114-et a vírus kínai epicentrumának számító Hupej tartományban. Dél-Koreában viszont továbbra is gyorsan terjed a vírus, tegnap mintegy 600 új beteget regisztráltak.

Határidős piacok

A határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel.

A MOL petrolkémiai marzsai javulást mutattak februárban

A MOL 4,8 dollár/hordó finomítói és 335 euró/tonna petrolkémiai marzsról adott számot februárban, ami némileg jobb, mint a január (4,8 dollár/hordó és 269 euró/tonna) és 2019 februárja (3,1 dollár/hordó és 415 euró/tonna). A petrolkémia javulása jó hír a részvényesek számára, míg a finomítás magas szinten maradt. A zuhanó kőolajár miatt nehéz jóslatokba bocsátkozni, de a finomítás egyelőre erősebb, mint amire mi számítottunk.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben