Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Félelem

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 24.   09:31

Erste kommentár A félelem uralja a piacokat azután, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy a vírus kitört, kitör a karanténból. A koreai és az olasz betegszám megugrás aggodalommal tölt el mindenkit. Az IMF becslése...

Erste kommentár

A félelem uralja a piacokat azután, hogy egyre inkább úgy tűnik, hogy a vírus kitört, kitör a karanténból. A koreai és az olasz betegszám megugrás aggodalommal tölt el mindenkit. Az IMF becslése szerint a korona vírus az idei gazdasági növekedésből 0,1 százalékpontot, míg a kínai növekedésből 0,4 százalékpontot hasít ki, a szombaton közzétett becslésük szerint. A piacok többsége mindeközben komoly esésébe kezdett. Igazándiból a csoda az volt eddig, hogy semmilyen negatív hírre nem reagáltak, miközben alapvetően túlértékeltséget látunk és láttunk mind az amerikai mind a német indexen is. Úgy látszik, hogy az amúgy is tudott, de újra megerősített „QE3” kivezetés hozta el a hírekre való, tényleges reagálást a piacokra. Na meg az, hogy a vírus „hirtelen” Kínán kívül is igencsak aktívvá vált.  Így most egy kicsit pánikszagú eladásokat láthatunk, de ez - a túlértékeltség folytán – eltarthat egy darabig.


Így a ma reggeli DAX eséses a BUX csökkenés is kitarthat mai napon, sőt a technikai támasz szintek még egy picit lejjebb találhatók. A BUX mindeközben a fél utat már meg is tette a 20-30napos mozgóátlagoknál (~44.500) levő természetes támaszig.

Tovább nőttek Bernie Sanders esélyei

Érdemi korrekcióval zárták a vezető tengerentúli részvényindexek a tegnapi kereskedést, miután a koronavírus miatti félelmek ismét előtérbe kerültek. A Dow 0,8%-kal, az S&P500 1,1%-kal, a Nasdaq 1,8%-kal esett vissza. A határidős indexek állása alapján a hevesebb korrekció ma egyelőre tovább folytatódhat.


Nagy győzelmet aratott Bernie Sanders szombaton a nevadai demokrata előválasztáson. Az eredmények 60%-os feldolgozottsága mellett a megszerezhető delegáltak 46%-ával vezet, a második helyezett Joe Biden (20%) és a harmadik helyezett Pete Buttigieg (15%) előtt. Sanders győzelme mögött fontos tényező volt a hispán kisebbség erős támogatása, ami a jövő keddi „Szuper Kedd”-en is kapóra jöhet, ugyanis Texasban és Kaliforniában is nagy számban van jelen a hispán kisebbség. Ezen a napon 14 államban tartanak előválasztást, ahol a megszerezhető delegáltak közel 40%-ának sorsa fog eldőlni.


Elmaradtak februárban a várttól a Markit amerikai beszerzési menedzser indexei, miután a koronavírus miatti gyárleállások Kínában és a keresletvisszaesés az amerikai cégekre is érdemben kihat. A feldolgozóipari index 50,8 pontra esett a várt 51,5 és az előző havi 51,9 ponttal szemben, míg a szolgáltatóipari index 49,4 pontra a várt és az előző havi 53,4 ponttal szemben.

Súlyos, de rövid gazdasági károkra figyelmeztet a kínai elnök

Csökkenéssel indították a hetet az ázsiai részvényindexek. A Hang Seng 1,6%-ot, a Nikkei 0,4%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.


Kínában az elmúlt napokban néhány esetszám körül stabilizálódott az új koronavírusos megbetegedések száma. Hupej tartományon kívül mindössze 11 új megbetegedést regisztráltak, vagyis a gócpontnak számító tartományon kívül Kínában sikerült megállítani a vírus terjedését. Míg Kínában sikerült visszaszorítani a vírus terjedését, addig Dél-Koreában kialakulni látszik a vírus második ázsiai gócpontja, ahol összesen már több, mint 700-an betegedtek meg a korona vírusban. Eddig globálisan 79.360-an betegedtek meg a vírustól, mintegy 97%-uk továbbra is Kínán belül.


A kínai elnök, Xi Jinping szerint a kínai kommunista párt megalakulása óta eltelt 70 év legsúlyosabb járványa a mostani, melynek súlyos, de rövid ideig tartó gazdasági hatásai lesznek. Az IMF például az idei évre vonatkozó korábbi 6,0%-os GDP növekedési előrejelzését 5,6%-ra vágta vissza.


A gazdasági károk mérséklése érdekében mától lazítanak a gyárak újra nyitásának a feltételein, így azzal összhangban, hogy lassult a vírus terjedése egyre több helyen indulhat újra a termelés. A Bloomberg becslése szerint múlt héten 50-60% közötti volt a gazdasági aktivitás Kínában. Másrészt Xi elnök fiskális élénkítés lehetőségét helyezte kilátásba, ami elsősorban célzott adókedvezmény lehet majd, további a kínai jegybank elnöke is jelezte, hogy készen állnak dinamikusan változtatni (praktikusan csökkenteni) a kötelező tartalékrátát, amin keresztül képesek a bankok hitelezési képességét növelni. A japán jegybank szintén jelezte, hogy készen áll a monetáris politika lazítására enyhítendő a japánra gyakorolt gazdasági lassulást.

Határidős piacok

A mai napon az amerikai és az európai határidős piacok is negatív tartományban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben