Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megnyílt az út a spanyol bankmentő csomag előtt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 29.   09:09

Most a változatosság kedvéért azt játszották el a piacok fölfelé, amelyet korábban lefelé. Megörültek a pozitív nyilatkozatoknak a befektetők. A különbség, annyi tegnapelőtthöz képest, hogy tegnap az emelkedés nagyobb volt, mint az esés a rossz hírre. Ugyanakkor az indexek továbbra is jól néznek ki. Például a DAX araszolgat a 7.400 pont környékén levő tető felé....

Most a változatosság kedvéért azt játszották el a piacok fölfelé, amelyet korábban lefelé. Megörültek a pozitív nyilatkozatoknak a befektetők. A különbség, annyi tegnapelőtthöz képest, hogy tegnap az emelkedés nagyobb volt, mint az esés a rossz hírre. Ugyanakkor az indexek továbbra is jól néznek ki. Például a DAX araszolgat a 7.400 pont környékén levő tető felé. Kérdés, hogy most képes lesz-e áttörni azt. Ha bekövetkezne, akkor egy jelentősebb emelkedés előtt nyílna meg a tér középtávon. Az S&P500 tegnap letesztelte a 200 napos mozgóátlagot – biztos, ami biztos – majd északnak vette az irányt, s 20 és 30 napos mozgóátlagok fölött zárt. Ha a nem túl távoli jövőben sikerülne a jelenleg 1.490 pont környékén levő emelkedő tetőt áttörni, akkor itt is egy jelentősebb, több 100 pontos emelkedés előtt nyílna meg a tér. Vagyis úgy tűnik, hogy sok múlik most a demokrata és republikánus képviselőkön a „költségvetési szakadék” kapcsán. Ha tényleg sikerül elkerülni a szakadékot és ésszerű költségvetési kiigazítást sikerül végrehajtani, akkor valószínűleg a fentebb vázolt bika szcenáriók, akár meg is valósulhatnak. Mindenestre a mai napon emelkedést várunk.
Piaci áttekintés
- Jó hangulat uralkodott a tengerentúlon
- Indokolatlanul nagyot zuhant az arany árfolyama
- Stabil tudott maradni a forint
- Emelkedés Ázsiában
- Emelkedhet a mai kereskedésben a hazai piac
Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni! - Fizessen be év végéig NYESZ-R számlájára, és erre az évre is igényelhet adóvisszatérítést!
Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Jó hangulatban telt a tegnapi kereskedés, bár a nap elején megbotlottak a piacok, de gyors fordulat után zárásig tartott a hegymenet (Dow 0,83%, Nasdaq 0,82%, S&P500 0,79%).
- Ismét a fiscal cliff-el kapcsolatos nyilatkozatok borzolták a kedélyeket, ezúttal azonban pozitív hangvételű mondatok láttak napvilágot. John Boehner republikánus vezető bíztató szavainak, illetve Obama elnök mondatainak örültek a piacok, miszerint karácsonyig szeretné lezárni a költségvetési szakadék elkerülésével kapcsolatos tárgyalásokat.
- A tegnap publikált Fed Bézs Könyv semmi rendkívülit nem tartalmazott. Továbbra is azt a megállapítást lehetett olvasni, hogy a gazdaság mérsékelt ütemben növekszik, de a feldolgozóipar teljesítménye nem túl fényes. A vállalatok aggódnak a költségvetési szakadék miatt, illetve az elmúlt hetekben a Sandy hurrikán okozott nehézségeket New York és Philadelphia térségében.
- Az újlakás értékesítések 369 ezerre csökkentek októberben, miközben a konszenzus 388 ezer volt. Az adat rosszabb lett ugyan a vártnál, de az előző havi értéket 389 ezerről 369 ezerre korrigálták.
- A Wall Street Journal szerint a Fed jövőre is fogja folytatni a kötvényvásárlási programját.
- A Bloomberg értesülései szerint nincsen egyetértés abban, hogy milyen méret fölött gyakorolna közvetlen felügyeleti jogokat az EKB az euro zóna bankjai fölött. Az egyik lehetőség, hogy országonként változó eszközállomány (2,5 illetve 20 illetve 60 milliárd euró) feletti bankokat, vagy a GDP arányos eszközállományra vonatkozóan húznák meg a határt. Jövő héten dönthetnek erről a kérdésről az EU pénzügyminiszterei.
- Előrelépés történt a spanyol bankmentő csomaggal kapcsolatban. Tegnap elfogadták a négy államosított bank szerkezetátalakítási programját, így a csomag első 40 milliárd eurós részletét hamarosan megkaphatják a pénzintézetek.
- Ma 3. negyedéves GDP adatot publikálnak az USA-ban 14:30-kor, függőben lévő lakásértékesítések októberi értéke jelenik meg 16:00-kor, illetve a szokásos munkanélküliségi adatok is ma jelennek meg.
Olaj, arany
- Jelentős árfolyamesés volt látható tegnap az arany árfolyamában. A csökkenés ráadásul rendkívül gyorsan, kevesebb, mint 15 perc alatt következett be, a részvénypiacokon pedig csak később indult az eufória. Az arany árfolyama 1742,15 dollárról 1719,75 dollárra csökkent, ami 1,3%-os csökkenést jelent.
- Kismértékű csökkenés volt megfigyelhető az olaj árfolyamában, ami 87,33 dollárról 86,49 dollárra csökkent. Tegnap publikálták Amerikában a készletadatokat. Az olaj esetében a várt 350 ezer hordós növekedés helyett 347 ezer hordós csökkenés volt tapasztalható, miközben a finomított termék esetében 900 ezer hordós növekedés helyett csaknem 3,9 millió hordóval növekedtek a készletek.
Devizák
- Kedvezőtlen IMF hírek ellenére is erős tudott maradni a forint a tegnapi kereskedés során. Az EUR/HUF árfolyam 280,51-ről 281,01-re emelkedett, annak ellenére is, hogy Varga Mihály az IMF tárgyalások magyar vezetője úgy nyilatkozott, hogy az is eredmény, ha nem lesz megállapodás. Ez a kijelentés pedig az IMF megállapodástól való távolodást jelenti.
- Napon belül jelentős árfolyam elmozdulás volt felfedezhető az EUR/USD árfolyamban, azonban nap végére csak lényegesen kevesebb maradt ebből meg. A devizapár árfolyama 1,2943-ról 1,2953-ra emelkedett. A devizapár mozgását is a délelőtti pesszimizmus és a délutáni jó kedv jellemezte.
Távol-Kelet
- Jellemzően emelkedést tudtak bemutatni a távol-keleti részvényindexek, annak ellenére is, hogy csak néhány fontos gazdasági adat jelent meg a térségből. A Nikkei 1%-ot, a Hang Seng index pedig 0,89%-ot emelkedett. A Shanghai index viszont azóta nem talált ,agára, hogy a héten beesett a 2.000 pontos lélektani határ alá, ma reggel 0,23%-ot csökkent az árfolyama.
- Japánban annak ellenére volt ekkora az emelkedés, hogy a kiskereskedelmi adat év/év alapon a vártnál nagyobb mértékben csökkent október hónapban. A várt 0,8%-os csökkenés helyett 1,2%-os visszaeséssel kellett szembesülni.
- Ausztráliában az előző hónapot meghaladó számú lakásértékesítésről számoltak be.
- A tőzsdék emelkedése mögött elsősorban kedvező európai és amerikai fejlemények álltak.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége a pozitív tartományban tartózkodik a mai piacnyitást megelőzően.
Vállalati hírek
- Az E-Star tovább folytatta kötvényvásárlási programját. 2012/A, 2014/A és 2015/A kötvényeket vásárolt vissza, 1millió 1,3 millió és 4,5 millió névértékben. Az ár a szokásos 35%-on, illetve 25,74%- on alakult.
- A parlament elé kerülő törvénytervezet szerint a hazai gyógyszergyárak levonhatnák a K+F kiadásokat az orvoslátogatói díjból és a gyógyszerár visszatérítésből. Eddig ehhez minden évben a parlament jóváhagyására volt szükség. A tervezett elfogadása (ami szerepel a Richter és az állam között kötött stratégiai megállapodásban is) kedvező lenne a hazai gyógyszergyáraknak, így a Richter mellett az Egis számára is.
Gazdasági hírek
- A kormány a következő évben devizakötvénnyel jelenhet meg, azonban ez a kibocsátás az IMF/EU tárgyalásoktól függ, jelentette be az NGM. Meglátásunk szerint ez a bejelentés további távolodást jelent egy esetleges IMF/EU megállapodástól.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben