Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hoppá!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 13.   10:03

Erste kommentár Magas lett az infláció. Az üzemanyag (13,5 százalék), az alkohol és dohányáruk (7,4 százalék) illetve az élelmiszerárak (6,9 százalék, azon belül a sertéshús 27,6...

Erste kommentár

Magas lett az infláció. Az üzemanyag (13,5 százalék), az alkohol és dohányáruk (7,4 százalék) illetve az élelmiszerárak (6,9 százalék, azon belül a sertéshús 27,6 százalék) húzták az inflációs rátát a magasba. Meg kell említeni a lakbért is, ami 10,3 százalékkal emelkedett. A fent leírtakból látszik, hogy számos olyan tényező játszott közre az infláció alakulásában, amire a Nemzeti Banknak nincs ráhatása. Ez a maginfláció alakulásában is megmutatkozik. Nevezetesen az jóval kisebb mértékben gyorsult, hiszen a decemberi 3,8 százalék után januárban 4 százalék lett. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy szinte mindenhol gyorsuló inflációt láthatunk. A ma reggel publikált végleges német inflációs ráta ugyan az előzetes 1,7 százalékkal egyezik meg, de ez 0,2 százalékpontos emelkedés az előző havi értékhez képest. Ma délután jön az amerikai inflációs adat is, ami szintén gyorsulást mutathat 2,3-ról 2,4 százalékra. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy ott a maginflációban kismértékű csökkenést várnak 2,3 százalékról 2,2 százalékra. Ráadásul a kínai infláció is nagyot emelkedett az utóbbi időben. A januári adat 5,4 százalékon állt meg az előző havi 4,5 százalékot követően. Egy szó, mint száz, a magyar inflációs folyamtokban egyfelől ugyan jelentős szerepet játszik számos, az MNB monetáris politikáján kívül eső tétel, de ha ettől eltekintünk, akkor sem alacsony az infláció. Másrészt egyre kevésbé lehet az importált dezinflációra számítani, hiszen szinte mindenhol emelkedni kezdett az infláció, ugyanakkor a gyenge forint is inkább az infláció irányába mutat az import termékek árán keresztül. Ez pedig azt sugallja, hogy az MNB-nek a nem túl távoli jövőben nagy valószínűséggel változtatnia kell az ultra-laza monetáris politikáján.


A koronavírusos megbetegedések száma előszőr meglepett bennünket, de kiderült, hogy a korábbi vuhani vezetés kicsit csalt a számokkal. A CT vizsgálatokkal kimutatott megbetegedések, amit a további nukleinsavas vizsgálatok nem igazoltak, csak most kerültek be a statisztikába. Ez 13.332 beteget jelent, akik közül 135-en bele is haltak a tüdőgyulladásba. Ezért ma reggelre kissé összekavarodtak a számok, hiszen nem lehet tudni, hogy ezek a betegek pontosan mikor betegedtek meg. Ezért a modellünkben ezzel tisztítottuk a számainkat. A tisztított számok alapján úgy tűnik, hogy nincs gyorsulás a megbetegedésekben. Azaz nem kell pánikolnunk a megugró számok miatt.


A reggeli órákban a DAX csökken az elmúlt napok erős emelkedéseit követően, míg a BUX kismértékű emelkedést mutat, az után, hogy tegnap a nap végén a Richter kivételével a vezető részvényeket lefelé nyomták a befektetők. A DAX csökkenése kitarthat a nap folyamán, míg a BUX emelkedésével már óvatosabbak lennénk.

Nincs még kint a gödörből a Cisco

További emelkedéssel zárták a tengerentúli részvényindexek a kereskedést tegnap. A Dow és a Nasdaq 0,9%-kal, az S&P500 0,7%-kal emelkedett. A határidős indexek a koronavírussal kapcsolatos újabb hírekre 0,5%-os mínuszba estek.


A vártnak megfelelő gazdasági harmadik negyedéves eredményt ért el a Cisco. Az árbevétel 3,5%-kal 12 milliárd dollárra esett év/év alapon, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 0,77 dollár lett. A most kezdődött negyedévben tovább folytatódhat az árbevétel esése a cég prognózisa szerint, 1,5-3,5%-kal visszaeső bevételt várnak. Ezen 0,79-0,81 dolláros EPS-t érhetnek el, így mindkét szám megfelelt a piaci konszenzusnak. Az utóbbi negyedévekben a Cisco eredményére több minden rányomta a bélyegét. Az 5G hálózatok kiépítése a vártnál kicsit lassabban halad, a kínai bevételek komoly visszaesést mutattak az ottani nagyobb szereplők kivárása, illetve a Huawei ellen kivetett szankciók miatt, és a nagy felhőszolgáltatók rendelései is több időt vesznek igénybe. Ezek többnyire továbbra is fennállnak, így az árfolyam 4,5%-os esést mutatott piaczárás után. Hosszabb távon azonban a cég úgy véli, hogy ezek a hatások elmúlnak majd.


Kedvező negyedéves gyorsjelentést közölt a félvezetőgyártók számára eszközöket előállító Applied Materials. A gazdasági második negyedéves árbevétel 4,2 milliárd dollár lett (+11% év/év), amin 0,98 dolláros EPS-t ért el a cég a várt 0,93 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 0,98-1,1 dollár közti EPS-t várnak, ami érdemben felette van a 0,92 dolláros konszenzusnak. A számok megerősítik azt, hogy az idei évvel megkezdődhet egy érdemi fordulat a félvezetőszektorban.


Újratárgyalást kérhet a T-Mobile US anyavállalata, a Deutsche Telekom a Sprintre vonatkozó felvásárlási ajánlatot illetően a Financial Times szerint, mivel az ajánlat 2018-as megtétele óta komoly esést mutattak a Sprint részvényei. Ez a Sprint részvényeseinek kedvezőtlen hír lehet azt követően, hogy két napja közel 80%-ot emelkedett az árfolyam arra a hírre, hogy elgördülhet az utolsó akadály is a felvásárlás elől. Kérdés, hogy milyen feltételekkel szeretne újratárgyalást a Deutsche Telekom.

Módszertani váltás miatt megugrott a koronavírusos betegek száma

Kisebb mértékben csökkentek ma az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 0,6%-ot mérséklődött.


Az elmúlt napok csökkenő tendenciája után ma rekord számú, 15 ezer új koronavírusos megbetegedést jelentettek Kínából. Ennek oka, hogy az Hupej tartományi politikai-és egészségügyi vezetők leváltása után most már a CT eljárással diagnosztizált betegeket is megjelenítik a statisztikában, míg korábban csak a hagyományos nukleinsav alapú tesztek szerinti betegeket regisztrálták. A Hupej tartományban frissen regisztrált 14.840 betegből 13.332-t diagnosztizáltak CT alapján, vagyis ekkora növekedést a módszertani váltás okozott. Ha ezt a hatást kiszűrjük, akkor viszont lassult az új megbetegedések száma. Ma reggelre összesen már több, mint 60.300 megbetegedést regisztráltak, amiből 1.369 volt halálos kimenetelű.


Hongkongban március 2-től március 16-ig meghosszabbították a tanítási szünetet, és a Forma 1 április 19-re tervezett shanghai futamát is elhalasztják a koronavírus miatt. Viszont a BMW bejelentette, hogy február 17-én újraindítja a termelést Kínában.


Januárban 20%-kal 1,6 millióra esett a Kínában értékesített új gépkocsik száma. A holdújév és a járvány is távol tartotta a lakosságot az autókereskedésektől, ami jelentős visszaesést okozott.


A japán miniszterelnök tanácsadója szerint ha a koronavírusnak negatív hatásai lennének a japán gazdaságra, akkor fiskális politikai eszközökkel reagálnának rá, nem pedig újabb monetáris lazítással, hiszen a már így is ultralaza jegybanki kondíciók további lazításának nem lenne jelentős hatása.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben