Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Dinamikus növekedés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. február 4.   10:07

Erste kommentár Továbbra is dinamikus a megbetegedések számának napi növekedése, ami most 3.000 fő körül van. Ma reggelre az összes megbetegedések száma már 20.600 fő fölé ugrott. Ha a Verhulst-féle...

Erste kommentár

Továbbra is dinamikus a megbetegedések számának napi növekedése, ami most 3.000 fő körül van. Ma reggelre az összes megbetegedések száma már 20.600 fő fölé ugrott. Ha a Verhulst-féle görbét (amely egy bizonyos ponton telítésbe megy) illesztjük a meglevő adatokra (amely csak egy nagyon hozzávetőleges becslés), akkor azt kapjuk, hogy még hetekig (3-6 hét) fenn kell tartani a karantént, és a megbetegedések száma elérheti a 110.000 főt is. Ez persze nincs kőbe vésve, ez csak egy nagyon durva becslés, de jól mutatja, hogy (i) remélhetőleg nem lesz világjárvány, ha tartjuk magunkat a bevezetett szabályokhoz; (ii) a világ GDP-jére gyakorolt hatás a néhány tized százalékpontos tartományban alakulhat. Ugyanakkor a legveszélyesebb az lehet, hogy ugyan a helyi GDP kiesés a világgazdaságban csak 0,1-0,2 százalékpontot hoz, de az alkatrész beszállítások elmaradása (akár egy pici, látszólag jelentéktelen dolog kimaradása), komoly gondokat okozhat egyes gyártási folyamatokban a világ más részén. Lásd a Hyundai esetét, vagy a Videoton vezérigazgatójának véleményét. Ebből következik, hogy a karantén ugyan nagyon jó, hiszen néhány hét alatt megfékezheti a vírust, de gazdasági szempontból fontos lenne minél előbb olyan gyógyszert találni, amely meggyógyítja a betegeket. Ezzel kapcsolatban hallhattunk már pozitív fejleményeket, ahol bizonyos HIV vírus ellenes gyógyszereket kombinálva gyógyulást értek el koronavírus által okozott megbetegedésekben. Ráadásul az amerikai feldolgozóipar az előző hónapban visszatért az expanzív tartományba. Igaz a vírus ezt összetörheti, de mindenképpen pozitív hír, hogy a szolgáltató- és a feldolgozóipar is bővül a világ legnagyobb gazdaságában.


Így talán nem meglepő, hogy a ma napon a DAX index és a BUX is emelkedik, ami kitarthat a nap végéig, legalábbis a technikai kép is ezt sugallja.

Negatív meglepetést okozott az Alphabet

Megtartották a kezdeti pluszok egy részét a vezető amerikai részvényindexek tegnap. A Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,7%-kal, a Nasdaq 1,3%-kal került feljebb.


A partnereknek fizetett költségektől tisztítva 37,6 milliárd dolláros árbevételt ért el a Google anyavállalata, az Alphabet a negyedik negyedévben (+18% év/év), ami alulmúlta a 38,4 milliárd dolláros elemzői konszenzust. Emögött a hirdetési bevételek vártnál lassabb növekedési üteme állt, a partnereknek fizetett költségek a vártnak megfelelően alakultak. Az egy részvényre jutó tisztított profit 15,35 dollár lett, jóval felülmúlva a 12,53 dolláros konszenzust. A vállalat most először bontotta le a YouTube és a felhőalapú szolgáltatások részletes bevételi számait. A videómegosztó szolgáltatás 15,2 milliárd dollárnyi hirdetési bevételt generált 2019-ben, ami 36%-is növekedés év/év alapon. A negyedik negyedévben ez 4,7 milliárd dollárt tett ki, ami 31%-os növekedésnek felelt meg. Ez a teljes bevétel nagyjából 10%-Ára rúg. Ehhez hozzájön még a YouTube előfizetéskből származó bevétel, ami a negyedik negyedéves számokat nézve éves 3 milliárd dollárnak felelne meg. A felhőalapú szolgáltatásokból származó árbevétel 8,9 milliárd dollárt tett ki 2019-ben, ebből a negyedik negyedévben 2,6 milliárd dollár jött. Ez esetben év/év alapon nagyjából 50%-os növekedést láthattunk 2019-ben. Az eredményekből az látszik, hogy erős növekedési motorjai vannak a Google-nek, azonban a mostani eredmények elmaradtak a felfokozott várakozásoktól. Az árfolyam 4%-ot esett piaczárás után.


Kisebb káoszba fulladt az első demokrata előválasztás Iowa-ban, ahonnan továbbra sem érkeztek végeredmények a tegnap esti szavazásról. A demokraták idén először részletesebb adatokat szerettek volna közölni a nyilvánossággal az egyébként is rendhagyó módon zajló szavazásról, azonban menetközben kiderült, hogy az egyes adatok nem konzisztensek egymással. Ennek oka a hírek szerint az az applikáció, ami magukat a szavazatokat továbbította. A demokraták kiemelték, hogy hackertámadás nem történt. Republikánus oldalról minden egyszerűen zajlott, mivel Trump a párt egyöntetű támogatásával újraindul az elnökségért, így a szavazatok közel 100%-át ő kapta.


Pozitív meglepetést okozott az ISM januári feldolgozóipari indexe az USA-ban. Az index 50,9 pont lett a várt 48,5 és az előző havi 47,2 ponttal szemben. Az új megrendelések alindex 52 pontra ugrott a korábbi 46,8 pontról, ami normális körülmények között további kedvező folytatást jelezne előre. A Kínában kitört koronavírus járvány miatt azonban ez most egyáltalán nem ilyen egyértelmű, ugyanis rengeteg cég gyártási lánca érintett.

GDP célt módosíthat Kína

A tegnapi zuhanást követően ma felpattantak az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 1,2%-ot, a Shanghai index 1,3%-ot emelkedett.


A kiszivárgott hírek szerint a koronavírus miatt Kína módosíthatja az idei GDP célt. A korábbi 6-6,5% közötti GDP növekedési várakozást 6% környékére módosíthatják. A Bloomberg becslése szerint az első negyedéves GDP növekedés 4,5%-ra eshet a kornavírus hatásai miatt.


Egyelőre kérdéses, hogy Kína tudja-e teljesíteni a részleges kereskedelmi megállapodásban vállaltakat. A megjelent hírek szerint rugalmasságot kérhetnek majd az amerikai partnertől, de erre vonatkozó hivatalos kérés még nem érkezett. Ugyanakkor a rendkívüli helyzetre való tekintettel várhatóan az USA is rugalmasságot fog mutatni a feltételek teljesítésére vonatkozóan.


Újabb nagy összegű, 57 milliárd dolláros likviditás növelést hajtott végre a kínai jegybank. 2019 január óta ez a legnagyobb mértékű, egy nap alatt végrehajtott likviditásnövelés.


A koronavírusban megbetegedettek száma 20.600 fölé emelkedett, az áldozatok száma pedig 427-re nőtt. Főként a halálos áldozatok száma mutat erős koncentrációt, hiszen a halálesetek több, mint 95%-a Hupej tartományra összpontosul, ahol leginkább túlterhelt az egészségügyi rendszer. Ezen a héten összesen 25.000 kínai repülőjáratot töröltek. A vírus terjedésének megállítása érdekében a makaói kaszinókat fél hónapra bezárják. Üzletileg ez nem olyan nagy érvágás az üzemeltetők számára, hiszen a vírus kitörése óta már így is jelentősen csökkent a kaszinók látógatóinak száma.


Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 0,75%-on tartotta az alapkamatot.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős indexek is a pozitív tartományban voltak ma reggel.

A MOL januári árrései enyhe javulást mutatnak a nagyon gyenge december után

A MOL a nagyon gyenge decemberi árrések után némileg jobb januári adatokról számolt be: a januári 4,8 dollár/hordó finomítói marzs felette van a decemberi 2,9 dollár/hordó árrésnek és a IV. negyedévi 4,3 dollár/hordó árrésének, míg a petrolkémia 269 euró/tonna árrése alatta marad az előző negyedév 281 euró/tonna árrésének, de meghaladja a 251 euró/tonnás decemberi szintet. Véleményünk: A MOL árrései továbbra is nagyon gyengék, bár a január a csökkenő olajárak miatt erősebb lett, mint a december. A kilátások nem kedvezőek: a február a koronavírus miatt gyengébb termékkeresletet hozhat mind a finomított, mind a petrolkémiai termékek esetében, ami gyengébb marzsokat eredményezhet.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben