Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Viszlát Nagy-Britannia

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 31.   09:52

Erste kommentár Ma éjfélkor megtörténik a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Ez a példa nélküli lépés óriási kudarc az Európai Unió és számos brit...

Erste kommentár

Ma éjfélkor megtörténik a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Ez a példa nélküli lépés óriási kudarc az Európai Unió és számos brit politikus számára még akkor is, ha a britek mindig csak félig voltak bent az Unióban, például soha sem voltak a schengeni övezet részei és mindig is ellenezték az euró bevezetését. Ugyanakkor kétségtelenül az egyik legerősebb politikai és gazdasági hatalom lép ezzel ki az Unióból. A britek ugyan nem alapítói, de 1973 óta tagjai, és az elsők között csatlakoztak az EU elődjének is tekinthető Európai Gazdasági Közösséghez, vagyis különcségük ellenére nagyon is szerves részei voltak az Uniónak. Ma egy régóta tartó fejezet végére kerül pont, hiszen a Brexit a 2015-ös brit választási kapmpány részeként, a később győztes David Cameron ígéreteként került napirendre, és a kilépés gyakorlatilag a 2016-os népszavazás óta folyamatosan napirenden volt. Bár a mai kilépési dátum inkább csak szimbolikus jelentőségű, a valóságban nem sok minden fog még változni. Holnaptól kezdődik az átmeneti időszak, ami legalább év végéig fog tartani, ez alatt Nagy-Britannia és az EU viszonyában nincs érdemi változás, maradnak a szabad piacok és az EU-s szabályokat is betartják a britek, sőt befizetők lesznek az EU-s költségvetésbe is. A mai dátum mindössze egy jogi határidő és pár tucat brit politikus brüsszeli karrierjének végét jelzi. A hétköznapi emberek számára is érzékelhető változás majd az átmeneti időszak után jön csak, vagyis legkorábban év végén. Leghamarabb ekkor láthatjuk majd meg azt is, hogy végül is milyen feltételek mellett sikerült a briteknek a kilépés és legkorábban ekkor leszünk képesek megítélni azt is, hogy mennyire volt rossz döntés a Brexit.

Eloszlatta a kétségeket az Amazon

Emelkedésbe kapcsoltak tegnap a vezető amerikai részvényindexek azt követően, hogy a WHO nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt, de az nemzetközi utazások korlátozást egyelőre nem tartotta szükségesnek. Az USA ennek ellenére meglépte ezt, és azt ajánlja állampolgárainak, hogy ne utazzanak Kínába, illetve, hogy térjenek vissza onnan. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 és a Nasdaq 0,3%-kal emelkedett.


Komoly mértékben felülmúlta az Amazon az elemzői várakozásokat a negyedik negyedévben, a cég 6,47 dolláros EPS-t jelentett a várt 4,03 dollárral szemben. Az árbevétel 21%-kal 87,4 milliárd dollárra nőtt a várt 86 milliárd dollárral szemben. A felhőalapú szolgáltatásokból származó árbevétel 10 milliárd dollárt tett ki a várt 9,8 milliárd dollárral szemben, 34%-ot növekedve év/év alapon. Az egynapos kiszállításokkal kapcsolatos extra költségek, amik rányomták bélyegüket a cég előző negyedéves eredményeire, megtérülni látszanak, ugyanis a cég már több mint 150 millió Prime előfizetővel zárta az évet, a két évvel ezelőtti 100 millióhoz képest. Ezek a felhasználók, akiknek jár többek között az egynapos kiszállítás, tipikusan többet költenek az Amazon egyéb szolgáltatásaira is. Ezzel az előző negyedév két gyengébb jelentését követően most komoly pozitív meglepetést tudott okozni a cég. Az árfolyam közel 10%-ot ugrott piaczárás után.


A vártnak megfelelő negyedéves számokat közölt a Visa, de arra figyelmeztetett, hogy a bankoknak és kiskereskedőknek nyújtott ösztönzők mértéke továbbra is gyorsabban fog nőni 2020-ban, mint a bevételek. A gazdasági első negyedévben 6,1 milliárd dolláros árbevételen 1,46 dolláros EPS-t ért el a cég, mindkettő megfelelt a várakozásoknak. A negyedévben a kifizetett ösztönzők 1,75 milliárd dollárt tettek ki, 20%-kal növekedve év/év alapon, miközben az árbevétel 11%-kal nőtt. Ez a dinamika 2020-ban is fennmaradhat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a teljes költségek csupán közepes, egyszámjegyű mértékben növekedtek 2019-ben, ami összességében kedvező tendencia a profitabilitás szempontjából. A hírekre az árfolyam 2,5%-kal esett piaczárás után.


Megfeleltek a várakozásnak az Electronic Arts negyedéves számai. A számítógépes játékokat fejlesztő cég 2,52 dolláros EPS-t jelentett, amit 2 milliárd dolláros árbevételen ért el. A most kezdődött negyedévre 0,93 dollár körüli EPS-t vár a cég, míg a konszenzus ezelőtt 0,98 dollár volt. A hírekre 3%-kal csökkent piaczárás után az árfolyam.


A friss kommentárok szerint eldőlt az, hogy nem idéznek be új tanúkat Trump alkotmányos lemondatási eljárásában, ugyanis ehhez nem lesz meg a szükséges egyszerű többség a Szenátusban. A szavazásra ma kerül sor. Az odds-ok továbbra is egyértelműen azt mutatják, hogy Trumpnak nem kell idő előtt távozni az elnöki székből.


Közel 40 év után távozik az IBM-től a vállalat vezérigazgatója, Virginia Rometty. Helyét a felhőalapú szolgáltatásokat is magában foglaló üzletág vezetője, Arvind Krishna veszi át. Ez alapvetően pozitívum a cég hosszabb távú kilátásaival kapcsolatban, mivel ezen területek lehetnek a növekedés motorjai a jövőben. Az árfolyam közel 5%-kal emelkedett piaczárás után.

Újabb hétnyi kényszerszünet

Csökkenés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. A Hang Seng 0,2%-ot csökkent, míg a Nikkei 1,0%-ot emelkedett.


Több mint egy tucat tartományban hosszabbították meg legalább egy héttel a holdújévet annak érdekében, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését. Mivel a vírus a legsűrűbben lakott, és egyben legfejlettebb térségekben terjed, így az a 14 tartomány, ahol bevezették a kényszerszünetet, a teljes kínai GDP csaknem 2/3-át, az exportnak pedig több mint ¾-ét adja. Vagyis a lépésnek már valószínűleg komoly hatása lehet a negyedéves GDP növekedésre is. Az újabb becslések szerint, ha a kínai vírushelyzet még rosszabbá válik, akkor az első negyedéves GDP növekedés a korábban várt 6,0% környékéről 4,5%-ra mérséklődhet.


Meglehetősen stabilan alakultak a kínai beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipari PMI a várakozásoknak megfelelően 50,0 pontra csúszott vissza januárban a korábbi 50,2 pontról. A szolgáltatóipar pedig még javult is, 53,5 pontról 54,1 pontra. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az adatfelvétel január 20-ával zárult, amikor a koronavírus ugyan már megjelent, de még nem voltak tömeges megbetegedések, így nem is volt még a figyelem középpontjában sem.


A koronavírusban megbetegedettek száma 2.000 fővel 9.776 betegre emelkedett, az áldozatok száma pedig 213-nál jár. Ahogy az várható volt, a WHO tegnap elrendelte a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet. Ez a gyakorlatban elsősorban azt jelenti, hogy az egészségügyi szervek számára dolgoznak ki ajánlásokat a vírus kezelése érdekében. Ugyanakkor továbbra is elsősorban Kína-specifikusnak tartják a mostani járványt és szerintük sem utazási, sem kereskedelmi korlátozások nem indokoltak. Ennek ellenére az USA és Japán nem ajánlja a kínai utazásokat, Oroszország pedig lezárta a Kínával közös határát.


Decemberben a japán kiskereskedelmi forgalom a várt 1,8% helyett 2,6%-kal csökkent, továbbra is az áfa emelés negatív hatásai érződtek. Az ipari termelés 3,0%-kal maradt el a tavalyi szinttől, bár még így is megvárta a 3,6%-os visszaesésre számító piaci várakozásokat.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben