Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem gyorsul

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 29.   09:47

Erste kommentár Tegnap már nem gyorsult a megbetegedések száma, hiszen kevesebb, mint 1600-zal növekedett 6000 fölé, míg egy nappal korábban még 1700 fő körül volt a növekmény. Azaz most „egyenletes...

Erste kommentár

Tegnap már nem gyorsult a megbetegedések száma, hiszen kevesebb, mint 1600-zal növekedett 6000 fölé, míg egy nappal korábban még 1700 fő körül volt a növekmény. Azaz most „egyenletes sebességgel” haladunk, ami reméljük, hogy lassulásba fog váltani. Persze még korai az öröm, de úgy tűnik, hogy a szigorú intézkedések megteszik hatásukat. Ugyanakkor a vírus kutatása és a potenciális gyógymódok kifejlesztése is rekordsebességgel halad, hiszen nem csak a vírus géntérképe van meg, hanem a szaporodási mechanizmusa is. Ez pedig lehetőséget teremt az olyan korábban kifejlesztett gyógyszerek bevetésére, amiknek a hatásmechanizmusa blokkolja ezeket a folyamatokat. Így most van egy kis megnyugvás, de szerintünk még nincs vége a vírus körüli aggodalmaknak. Jöhetnek még meglepetések. A ma reggeli európai emelkedés utózöngéje a tegnapinak, de azt gondoljuk hogy technikailag jöhet egy dél felé fordulás napközben. A BUX index pedig emelkedhet egy picit az elmúlt napok eséseit követően, és a rövidtávú, dinamikus technikai indikátorok alapján is.

Az Apple már szárnyal, az AMD még felszállásra vár

Érdmei felpattanást mutattak tegnap a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,7%-kal, az S&P500 1%-kal, a Nasda0 1,4%-kal került feljebb.


Közzétette sokak által várt negyedik negyedéves gyorsjelentését az AMD. A cégnek a felfokozott várakozások ellenére csupán a konszenzusnak megfelelő számokat sikerült hoznia, míg jövőbeli kilátásai sem okoztak pozitív meglepetést. Az árbevétel 50%-kal 2,1 milliárd dollárra nőtt év/év alapon, ez megfelelt a várakozásoknak. Az egy részvényre jutó tisztított profit 0,32 dollár lett a várt 0,30 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 1,75-1,85 milliárd dollár közötti bevételt vár a cég, míg a konszenzus ezelőtt ennek a sávnak a tetejét várta. Pozitívum volt azonban, hogy a bruttó marzs jobban alakult a vártnál, ami az első negyedévben is kitarthat. 2020-ra összességében 28-30% körüli árbevétel-növekedést vár a cég, míg az elemzők ennek a sávnak az alját várták. A cég továbbra is kétszámjegyű piaci részesedést szeretne elérni a szerverpiacon az idei év közepére, amire a mostani számok alapján továbbra is jó esélye van. A cég emellett a személyi számítógépek piacán is stabilan növeli piaci részesedését. A fundamentális háttér tehát továbbra is jól alakul, de az a begyorsulás egyelőre elmaradt, amire több befektető is számíthatott. Az árfolyam így 4,4%-kal került lejjebb piaczárás után.


Nagyon erős ünnepi negyedévről számolt be az Apple. A cég előrejelzései szerint hasonló lehet a folytatás is, noha a koronavírus Kínában ennek még keresztbe tehet. A gazdasági első negyedéves árbevétel közel 92 milliárd dollár lett a várt 88,4 milliárd dollárral szemben, ami 9%-os növekedés év/év alapon. Az egy részvényre jutó tisztított profit 4,99 dollár lett a várt 4,56 dollárral szemben. A vártnál jobb számok különösen az iPhone-értékesítésből származó, közel 8%-kal ugró bevételnek volt köszönhető, ami 56 milliárd dollárt tettek ki a várt 51,5 milliárd dollárral szemben. A szolgáltatásokból származó bevétel 17%-kal 12,7 milliárd dollárra nőtt, ez kissé alulmúlta a konszenzust, ami kisebb negatívum, mivel ez lehet a hosszabb távú növekedés egyik fontos motorja. A kiegészítők továbbra is hasítanak, az ebből származó bevétel 10 milliárd dollárra ugrott a várt 9,5 milliárd dollárral szemben. Ez 37%-os növekedés volt. A most kezdődött negyedévre 63-67 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, ezzel még a sáv alja is felülmúlja a 62,3 milliárd dolláros konszenzust. Erre nézve azonban fontos kockázat lehet a Kínában terjedő koronavírus, ugyanis az árbevétel 15%-a Kínából, illetve egy-két környező országból származik. A hírekre az árfolyam 1,5%-kal emelkedett piaczárás után.


A vártnál enyhén jobb számokat közölt a Starbucks a gazdasági első negyedévre, de a Kínában terjedő koronavírus komoly negatív hatást fejthet ki az üzletmenetre. A vállalat a vártnak megfelelő 7,1 milliárd dolláros árbevételt ért el, amin 0,79 dolláros EPS-t csinált a várt 0,76 dollárral szemben. A legalább egy éve nyitva tartó üzletekben 5%-kal nőttek az értékesítések a várt 4,6%-kal szemben. 2020-as eredményvárakozását eredetileg emelni tervezte a cég, de a koronavírus miatt változatlanul hagyta. A több mint 4.000 üzletükből ezidáig már több mint 2.000-et zárták be Kínában, ami a növekedés szempontjából a legfontosabb piac. Ennek pontos hatását egyelőre nem tudja megmondani a cég sem, de mindenképpen érdemi hatással számolnak a most kezdődött negyedévre, illetve a teljes évre. A bizonytalanság hatására 2%-kal esett az árfolyam piaczárás után.


Vegyes jelentést tett közzé tegnap az eBay. A negyedik negyedéves árbevétel a vártnak megfelelő 2,8 milliárd dollár lett, amin 0,81 dolláros EPS-t ért el a cég a várt 0,75 dollárral szemben. Az eBay-en keresztül lebonyolított üzletek összértéke 5%-kal esett év/év alalpon, ami továbbra is változásokat sürget a cégnél. A 2020-as évre 10,7-10,9 milliárd közötti árbevételt vár a cég (stagnálás év/év alapon), míg a konszenzus ezelőtt 11 milliárd dollárt várt. Az EPS soron a várakozásoknál kissé jobb éves célkitűzést közölt a cég. A továbbra is gyengélkedő bevételi kilátásokra 5%-kal esett az árfolyam piaczárás után.


Közel 9%-kal esett a Xilinx félvezetőgyártó árfolyama piaczárás után, miután jóval gyengébb negyedéves várakozást közölt a cég. A most zárult negyedévben az árbevétel 10%-kal esett év/év alapon 724 millió dollárra, ami nagyjából megfelelt a konszenzusnak. A most kezdődött negyedévre azonban 750-780 millió dollár közötti árbevételt vár a menedzsment, ami szignifikánsan elmarad a 827 millió dolláros konszenzustól. A cég szerint emögött részben az 5G hálózatok vártnál lassabb kiépítése áll, amit a cég korábban sokkal gyorsabban felfutó üzletágnak gondolt. Most ebben kisebb kivárás látszik, amit részben az USA és Kína közti konfliktusnak tud be a cég. A vállalat erre költségcsökkentésekkel reagál, melynek keretében alkalmazottainak közel 7%-át bocsátja el globálisan. Ez a most kezdődött negyedévben 17-20 millió dolláros megtakarítást jelenthet.


Jócskán felülmúlta a richmondi Fed januári feldolgozóipari indexe a várakozásokat, miután 20 pontra ugrott a korábbi -5, illetve a várt -3 ponttal szemben. Ezzel újabb megerősítést szolgáltatott arra, hogy az idei év kezdetével kisebb lendületet kapott az amerikai feldolgozóipar.


A várt felett alakult a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe januárban, az adat 131,6 pontra ugrott a várt 128 és az előző havi 126,5 ponttal szemben.

Újabb utazási korlátozások

Ma újra kinyitott a hongkongi tőzsde, ahol a kereskedés 2,8%-os eséssel indult újra, viszont a japán Nikkei 0,7%-ot emelkedett.


Némileg lassult a kínai vírus terjedése. Ma reggel valamivel több, mint 6000 beteget számláltak. Az észlelések döntő többsége továbbra is Kínán belülre korlátozódik. Ez egy nap alatt 1600 új megbetegedést jelent, míg tegnap még 1700 új beteget regisztráltak, vagyis némileg lassult a járvány terjedése, bár inkább csak nem gyorsult tovább. A vírus megállítására ugyanakkor még továbbra is várni kell.


Az amerikai egészségügyi hivatal tegnap óta nem javasolja a kínai utazásokat, de a Fehér Ház cáfolta azokat a híreket, hogy az USA és Kína közti repülőjáratok felfüggesztését kezdeményezte volna. Hongkong viszont gyakorlatilag lezárta határait a Kínából érkező utasok előtt.


A Toyota bejelentette, hogy egy héttel később, majd csak február 9-én indítja újra a termelést a kínai gyáraiban.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben