Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Mit okozhat a piacokon a koronavírus?

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2020. január 27.   14:45

Alapvetően nem várunk más lefolyást, mint a SARS esetében, azaz néhány hónap alatt véget érhet a járvány. A korábbi tapasztalat azt mutatta, hogy pl. a SARS járványnak csak limitált hatása volt a piacokra, sőt a járvány végére magasabban álltak az árfolyamok, mint a járvány kezdetén. A jelenlegi árfolyamesést inkább korrekciónak tekintjük, a jelentős korábbi áremelkedések és a relatíve magas árazások miatt. A járványt inkább csak katalizátornak tartjuk ebben a folyamatban. (Persze nem zárható ki, hogy nem sikerül megállítani a járványt, de ennek kis valószínűséget adunk.)

A legújabb koronavírus járvány leginkább a 2002-2003-ban pusztító SARS (severe acute respiratory syndrome, azaz súlyos akut légzőszervi szindróma) járványhoz hasonlítható. A jelenlegi vírus genetikailag 80 százalékban a SARS  vírushoz hasonlít, amelynek azóta sem fejlesztették ki az ellenszerét. A járvány hivatalosan 2002 novemberében tört ki és 2003 júliusáig tartott, de valójában 2003 elején indult Kína Kuangtung tartományából. A WHO 2003 februárjában azonosította a vírust, amely 2003. július 31-ig 8273 embert betegített meg, 715 esetben pedig halált okozott. Vagyis a halálozási ráta igen magas, mintegy 9 százalék volt. A jenlegi koronavírus eddig mintegy 2.700 embert fertőzött meg (a gyanús esetekkel együtt 6.000 környékén járunk), s 80-an vesztették életüket. A mostani járvány (i) egyrészt intenzívebbnek tűnik, mint a SARS volt, de (ii) hamarabb sikerült azonosítani a kórokozót és a járványt is, mint akkor. Most is igaz az, hogy az idősebb korosztályt és a legyengült szervezetűeket könnyebben támadja meg, és esetükben nagyobb eséllyel vezet halálozáshoz. Nehéz megjósolni a mostani járvány lefolyását, de azzal a naiv feltételezéssel élve, hogy hasonló lehet, mint a SARS esetében volt, néhány összehasonlítást elvégezhetünk.

Persze azt sem szabad elfelednünk, hogy akkor a dotcom lufi és a 911 utáni gazdasági lassulás és piaci összeomlás vége felé voltunk. Azaz egy amúgy is gyengébb piaci környezetben jelent meg a járvány. Nézzük mi zajlott le a piacokon.

DAX

Forrás: Bloomberg

S&P500

Forrás: Bloomberg

Nasdaq

Forrás: Bloomberg

BUX

Forrás: Bloomberg

Shanghai

Forrás: Bloomberg

Ahogy a fenti ábrákon is látszik, a piacokon láthattunk egy pár hónapos csökkenést, ami után egy jelentősebb árfolyam emelkedés következett. Az árfolyamok gyakorlatilag minden esetben magasabban álltak a járvány végére, mint a járvány kezdetén! Ez alól egyedül a leginkább érintett Shanghai index a kivétel, de januártól, amikor a járvány ténylegesen kitört, már ott is emelkedett az index.

Persze akkor, mint ahogy már korábban említettük, más volt a világgazdasági helyzet.

Forrás: IMF, 2019

Mint a fenti táblázatból is látszik, akkor egy jelentősebb fellendülés előtt állt a világ, míg jelenleg egy moderáltabb javulást vár az IMF az elkövetkező évekre, az elmúlt két évben látott lassulást követően.

Jelenleg a piacok relatíve magas értékeltségen forognak, köszönhetően a javuló eredményvárakozásoknak.

Forrás: Bloomberg, Erste

Forrás: Bloomberg, Erste

Forrás: Bloomberg, Erste

Azaz látható, hogy az amerikai és a német piac az elmúlt hónapok áremelkedéseinek köszönhetően kissé túlvetté vált. Míg a magyar piac továbbra is attraktívnak tekinthető P/E értékeltség alapon, ha a historikus értékeltségek átlagát nézzük. Összességében elmondható, hogy a jelenlegi járvány nagy valószínűséggel csak katalizálja az árfolyamcsökkenést, amelyet inkább egy korrekciónak tekintünk az elmúlt hónapok jelentős árfolyamemelkedését követően.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben