Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Leminősítette Magyarországot az S&P

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 26.   09:25

Számunkra nyilván a legfontosabb esemény, hogy az S&P egy fokozattal csökkentette a magyar hosszú távú államadóság minősítését, a hosszú távú növekedési kilátások romlása miatt. Ha a saját várakozásainkat és a kiszámíthatatlan gazdasági, adózási környezetet nézzük, akkor az S&P-nek majdnem igaza van. Szerintünk Magyarország még a jelenlegi alacsony beruházási...

Számunkra nyilván a legfontosabb esemény, hogy az S&P egy fokozattal csökkentette a magyar hosszú távú államadóság minősítését, a hosszú távú növekedési kilátások romlása miatt. Ha a saját várakozásainkat és a kiszámíthatatlan gazdasági, adózási környezetet nézzük, akkor az S&P-nek majdnem igaza van. Szerintünk Magyarország még a jelenlegi alacsony beruházási aktivitás mellett sem süllyed adóság spirálba, s a valószínűsége is kicsi. Ha az S&P várakozásait nézzük, akkor meg kifejezetten érthetetlen a leminősítés. Ennek ellenére valamiféle negatív hatása lehet a piacra, de az valószínűleg limitált keretek között marad. Mindenestre a nemzetközi hangulat enyhén negatív ma reggel, annak ellenére, hogy a „fekete péntek” jól sikerült. Egyes számítások szerint 20 százalék körüli forgalombővülés volt tavalyhoz képest, amelyre 2007- óta nem volt példa. Vagyis ma reggel a negatív mód az uralkodó, de a hangulat fordulhat, akár már nap közben is.
Piaci áttekintés
- Vártnál kedvezőbb német adatok érkeztek
- Emelkedés a nyersanyagok piacán
- Nagyot gyengült a forint péntek késő délután
- Vegyes mozgás a Távol-Keleten
- Csökkenésre számítunk ma

Most érdemes NYESZ-R számlát nyitni!

Még év végéig fizessen be NYESZ-R számlájára, hogy erre az évre is igényelhessen adóvisszatérítést!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Jó hangulatban zajlott a hét utolsó (rövidített) kereskedési napja a tengerentúli piacon (Dow 1,35%, Nasdaq 1,38%, S&P500 1,29%).
- Jól indult a karácsonyi vásárlási szezon a tengerentúlon, a tavalyi 226 millió helyett 247 millióan látogatták meg a boltokat, és személyenként 423 dollárt költöttek átlagosan a tavalyi 398 dollárral szemben. Ma az online vásárlások napja van, amit Cyber Monday névre kereszteltek.
- A katalán tartományi választásokon azok a pártok szereztek többséget, akik a függetlenség mellett kampányolnak. Artur Mas katalán elnök célja, hogy négy éven belül népszavazást írjon ki Katalónia függetlenségéről, a korábbi 62-nél azonban jóval kevesebb, mindössze 50 helyet sikerült megszerezni a 135 fős parlamentben. Ezért a többi függetlenséget támogató párttal kell együttműködnie, hogy ez sikerüljön. A közvélemény kutatások szerint a 7,5 milliós lakosság fele támogatja a függetlenné válást.
- A monetáris unió pénzügyminiszterei ma rendkívüli ülést tartanak a görög adóság rendezés kapcsán. Egyelőre nem tudtak megegyezni az IMF-fel az esetleges kötvény visszavásárlásról. Ha sikerül egyezségre jutni a pénzügyminisztereknek ma 12 óra 30 perkor, Brüsszelben tartandó ülésen, akkor a görögök hamarosan hozzájuthatnak legalább 31 milliárd euró finanszírozáshoz.
- Az ECB több képviselője is beszédet tart ma egy Helsinkiben levő konferencián.
Olaj, arany
- Az olaj piacán csak mérsékelt emelkedés volt tapasztalható. Az olaj árfolyama 87,68-ról 88,28-ra változott és ezzel az árfolyamnak sikerült elrugaszkodnia a 30 napos mozgóátlagról.
- Jelentősebb árfolyam emelkedés volt tapasztalható az arany piacán. Az unciánkénti árfolyam 1729 dollárról 1753 dollárra változott. Az arany árfolyama az olajhoz hasonlóan a 30 napos mozgóátlagról pattant felfelé. Az arany árfolyamának emelkedését jelentősen támogatta a dollár árfolyamának gyengülése.
Devizák
- Pénteken a piac zárása után jelentősen gyengült a forint az euróval szemben, miután az S&P leminősítette a magyar államkötvények hosszú távú besorolását. Az eddigi BB+ról BB-re csökkentette a minősítését az eddigi negatív kilátását pedig stabilra változtatta. Az EUR/HUF árfolyam 279,48-ról 282,53-ra emelkedett.
- Az euró erősödni tudott pénteken a dollárral szemben. Az EUR/USD árfolyam 1,2884-ról 1,2976-ra változott. Az árfolyam kereskedését nagymértékben meghatározták a péntek reggel megjelenő, vártnál kedvezőbb német makro adatok.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,81%-ot, a Hang Seng 0,41%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke 0,61%-os csökkenést mutatott.
- Nem jelent ma meg fontosabb makroadat Ázsiából.
Határidős piacok
- Negatív irányban mozognak a határidős piacok a reggeli órákban
Vállalati hírek
- Az egyik hazai újság arról ír, hogy a horvát kormány megosztott lehet a MOL INA-ban meglévő menedzsmentjogait illetően. Nemzetközi jogászok szerint nem bizonyított, hogy a MOL követte el a vesztegetést, illetve a MOL-nak lehetősége van nemzetközi szinte vinni az ügyet, amennyiben következő fokon kimondja a bíróság a MOL bűnösségét. A hírt pozitívnak értékeljük, de mivel csak spekulációról van szó, ezért nem számítunk árfolyamhatásra.
- A magyar kormány egy módosító javaslatot küldött a parlamentnek, melyben a közműadót szeretné módosítani, úgy hogy az elektromos és a gáz gerinchálózatra is vonatkozzon. Utóbbi a MOL-hoz tartozik és körülbelül 600 millió forintos évi adóterhet jelentene, melynek körülbelül 60 forintos negatív árfolyamhatása lehet a részvényekre.
- Pénteken az E-Star 2014/A és 2016/C kötvényeket vásárolt vissza 20 illetve 0,8 millió forint névértékben 25,74%-os ár mellett. A vállalatnak még néhány napja van, hogy kötvényeket vásároljon és egyre valószínűbb, hogy december közepén csődvédelmét kér.
Gazdasági hírek
- Az S&P leminősítette a hosszú távú magyar államadóságot az eddigi BB+ besorolásról BB minősítésre, stabil kilátások mellett. Az indoklásban a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika és a hosszú távú növekedési kilátások körüli bizonytalanság áll.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben