Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ami Kínában van, az ott is marad?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 23.   09:40

Erste kommentár Kína utazási stopot rendelt el Wuhanból, amely a járvány gócpontjának tekinthető. Ezt a kínai holdújév hajnalán, az egyhetes ünnepi időszak kezdetén rendelték el. Ezzel is...

Erste kommentár

Kína utazási stopot rendelt el Wuhanból, amely a járvány gócpontjának tekinthető. Ezt a kínai holdújév hajnalán, az egyhetes ünnepi időszak kezdetén rendelték el. Ezzel is próbálják fékezni a járvány terjedését, hiszen ebben az időszakban a kínaiak hagyományosan sokat utaznak, meglátogatva távoli rokonaikat. A hatóságok tehát így próbálják meg az új koronavírus járvány relatíve gyors terjedését fékezni. Ennek örülhetünk, de ne feledjük, hogy a kínai gazdaság most már olyan méretűre növekedett, hogy az örömünk nem lehet felhőtlen. Hiszen még ha a betegség esetleg Kína határain belül marad is (a néhány külföldi felbukkanás nem okoz járványt), annak esetleges gazdasági hatásait az egész világ megérezheti. Persze egyelőre nem tartunk itt. Azt gondoljuk, hogy a kínai részvénypiacok is azért estek nagyobbat, mert egy ilyen kockázatos időszakban a cirka egyhetes tőzsdei kereskedési szünet igencsak megnöveli a részvények tartásának kockázatát. Így nem csoda, hogy Shanghaiban és Hongkongban is nagyobbat estek a részvények. Mindeközben Európában már kisebb mértékű csökkenéseket láthatunk.


A DAX a tegnapi napon a nagykönyvben megírt módon viselkedett. Azaz a csúcstámadást követően, talán még egy kicist túl hamar is, de lefordult és végül a negatív tartományban zárt. Ma ezt a lefelé irányuló korrekciós mozgást folytatja, amiben az ázsiai események is jelentős szerepet játszanak. Mindent egybevetve a reggeli moderált esés még jó viselkedésnek is mondható. A BUX is enyhe csökkenést mutat, de ne feledjük, hogy az idei évben a magyar index inkább csak gyengélkedett eddig. Így talán nem meglepő az, hogy itt kisebb a csökkenés.

Újabb megerősítés a ciklikus fordulatról a félvezetőszektorban

Stagnálással fejezték be a vezető amerikai részvényindexek a tegnapi kereskedést, egyedül a Nasdaq tudott minimális, 0,1%-os emelkedést felmutatni.


3,4 milliárd dolláros árbevételt közölt a Texas Instruments a negyedik negyedévre a várt 3,2 milliárd dollárral szemben, amin 1,12 dolláros EPS-t ért el szemben az 1,01 dolláros konszenzussal. Az árbevétel terén ez év/év alapon ugyan még 10%-os visszaesés, de a tendencia némi javulást kezdett el mutatni. A most kezdődött negyedévre 3,1-3,4 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, míg a konszenzus 3,2 milliárd dollárt becsül. Ezzel a legutóbbi negyedévet követő negatív meglepetések után pozitív fordulatot láthattunk. Mivel a Texas Instruments rendelkezik a legszélesebb ügyfélkörrel a félvezetőiparban, ezért a pozitív hírek jó előjelet sugallnak az általános gazdasági képre nézve is. A cég pénzügyi igazgatója szerint az ipari és autóipari kereslet lassan visszatérhet a növekedéshez, míg a telekommunikációs szektor esetében tovább tarthat az erős visszaesés.


Megkezdődött tegnap a Donald Trump ellen indított alkotmányos lemondatási eljárás tárgyalása az Amerikai Szenátusban. Az első három nap arról fog szólni, hogy a demokraták prezentálják érveiket azzal kapcsolatban, hogy miért kéne Trumpnak idő előtt távoznia az elnöki székből.

Megállt az élet a kínai gócpontban

Nagy zuhanást szenvedtek el ma az ázsiai részvénypiacok. A Shanghai index 2,9%-ot esett, amiben az is közrejátszott, hogy a holdújév miatt csak jövő hét pénteken lesz ismét kereskedés. A Hang Seng 2,1%-ot zuhant, pedig itt holnap is lesz még kereskedés, igaz csak rövidített. A Nikkei 1,0%-ot esett.


A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a hatóságok ma reggel leállították a gócpontnak tekinthető Vuhan városának helyi és távolsági tömegközlekedését és a repteret is lezárták. Ezzel gyakorlatilag megállt az élet a 10 milliós városban. A lakosságot pedig arra kérik, hogy az 1 hetes ünnep ellenére maradjanak otthon, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését. A lakosság már eddig is igyekezett kerülni a nyilvános helyek (mozik, bevásárló központok) látogatását. A vírus terjedésének megelőzése érdekében Makaóban lemondták az összes holdújévi programot. A WHO végül egy nappal, mára halasztotta a döntést, hogy kihirdetik-e a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet.


Bár a technológiai szektor javuló tendenciát mutatott, exportja 26%-kal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, de a japán export összességében így is a várt 4,3%-nál nagyobb mértékben, 6,3%-kal esett vissza decemberben. Az import szintén alulteljesítette a várakozásokat, a várt 3,2% helyett 4,9%-kal csökkent.


A kínai jegybank 240 milliárd jüannyi többlet likviditást nyújtott a bankrendszer számára. Ez megszokott lépés az ünnepi időszakban megnövekvő készpénzkereslet miatt.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is negatív hangulat uralkodott ma reggel.

A MOL 300-400 millió eurós bioüzemanyag beruházásra készül

A VG értesülései szerint a MOL a rijekai finomító területén bioüzemanyagot fog a jövőben gyártani, és erre akár 300-400 millió eurót is költhet a vállalat. Korábban Horváth Ferenc finomításért felelős igazgató elmondta, hogy a mostani marzs környezet kedvezőtlen a MOL számára és a petrolkémiában nem is várnak változást, mivel ez strukturális túltermelés. A MOL részvényára jelentősen esett a napokban, főleg azon aggodalmak miatt, hogy a marzsok tartósan gyengülhetnek az idén. A bioüzemanyag hír várhatóan nem hat majd a részvényárakra.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben