Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Történelmi pillanatok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2020. január 16.   09:34

Erste kommentár Tegnap aláírták a kínai-amerikai kereskedelmi megállapodás első részét. Ennek értelmében Kína 200 milliárd dollárnyi árut és szolgáltatást (78 milliárdnyi ipari...

Erste kommentár

Tegnap aláírták a kínai-amerikai kereskedelmi megállapodás első részét. Ennek értelmében Kína 200 milliárd dollárnyi árut és szolgáltatást (78 milliárdnyi ipari terméket, 32 milliárdnyi agrárterméket, 52 milliárdnyi energiát és 32 milliárd dollárnyi szolgáltatást) fog vásárolni, és a szellemi tulajdont is jobban fogja védeni. Cserébe az USA bizonyos vámokat nem vezet be, illetve a meglévő vámtételek egy részét a felére csökkenti. Sokan szkeptikusak a folytatást illetően, de az is előfordulhat, hogy a végleges megállapodásig akár több kisebb megállapodás is születhet. Legalábbis az amerikai pénzügyminiszter, Mnuchin szerint.


Mindeközben itthon elindul egy új, a leghosszabb, 20 éves állampapír értékesítése, ami cirka 120 milliárd forintra rúghat évente. Egyesek szerint ez is szerepet játszott az év eleji, átmeneti bankközi likviditás növekedésében. Mármint a felkészülés a bankok részéről. Mindenesetre a likviditás jóval nagyobb mértékben növekedett, mint amennyit ezeknek  a papíroknak a megjelenése indokolna. Azóta némi csökkenést láthattunk a likviditásban, de még így is méretes, 980 milliárd forint többlet likviditás van a rendszerben (1.200 milliárd forintos csúcs az év elején).


Ma reggel ugyan a pozitív tartományban nyitott a DAX és a BUX is, de technikailag folytatódnia kellene a korábban megindult korrekciónak.

Pont került a részleges egyezség végére

Minimális mértékben tovább tudtak emelkedni tegnap az amerikai részvényindexek. A Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,1%-kal került feljebb.


Az USA és Kína tegnap aláírta a részleges kereskedelmi megállapodást. A korábban már napvilágot látott információkhoz képest az egyezmény nem tartalmazott érdemi meglepetéseket. A következő két évben Kína igyekszik jobban garantálni a szellemi tulajdon védelmét, elhatárolódni a jüan árfolyamának manipulálásától, illetve 200 milliárd dollárral növelni az USA-ból importált termékek körét. Az USA cserébe nem vet ki több vámot, illetve bizonyos termékek esetében 15%-ról 7,5%-ra csökkenti a kivetett büntetővámot.


Továbbra is közepes ütemű növekedésről számoltak be az egyes amerikai körzetek a Fed Bézs könyvében. Az ünnepi vásárlási szezon jól sikerült, míg az iparban stagnálás volt megfigyelhető. A munkaerőpiac továbbra is feszes.


Jövő héten kedden kezdi tárgyalni a Szenátus Trump alkotmányos lemondatási eljárását, ami akár több hétig is húzódhat. Egyelőre továbbra is az az egyöntetű vélekedés, hogy a republikánus többségű Szenátus nem fog Trump lemondatására szavazni.


Az elmúlt hónapok gyengélkedését követően jobb lett a vártnál a New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index. A mutató 4,8 pont lett a várt 3,6 és az előző havi 3,3 ponttal szemben. Ez talán némi optimizmusra adhat okot azt illetően, hogy 2020-tól a feldolgozóiparban is megkezdődhet egy fordulat.

Megugrott az ipari termelés Japánban

Az ázsiai piacok többségén oldalazó mozgás volt tapasztalható. A Nikkei és a Hang Seng is 0,1%-ot emelkedett, viszont a Shanghai index 0,5%-ot csökkent.


Novemberben a gépipari rendelésállomány a várt 5,3%-os csökkenés helyett ugyanannyival bővült Japánban.


A japán termelői árindex decemberben a vártnak megfelelően 0,9% lett.


Decemberben Kína 2.100 milliárd jüannyi aggregát finanszírozást nyújtott, jócskán felülmúlva az 1.650 milliárd jüanos várakozást.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben