Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A kötvénykereskedésen szakítottak nagyot a bankok

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2020. január 14.   15:58

A vártnál jóval jobb negyedéves eredményt tett közzé a J.P. Morgan a negyedik negyedévre, miután 2,57 dolláros EPS-t jelentett a várt 2,36 dollárral szemben. A vártnál jobb eredmény főként a kötvény-és devizakereskedelmi, illetve árupiaci...

A vártnál jóval jobb negyedéves eredményt tett közzé a J.P. Morgan a negyedik negyedévre, miután 2,57 dolláros EPS-t jelentett a várt 2,36 dollárral szemben. A vártnál jobb eredmény főként a kötvény-és devizakereskedelmi, illetve árupiaci üzletág vártnál jóval jobb eredményének volt köszönhető. Itt a bevétel 86%-ot nőtt év/év alapon 3,5 milliárd dollárra, miközben a várakozás csupán 2,4 milliárd dollár volt. A bank ezt a sokkal jobb általános piaci környezettel magyarázta. A befektetési banki tevékenységekből a vártnak megfelelő 1,8 milliárd dolláros árbevételt csinált a cég, ami 6%-os növekedés volt év/év alapon. A bank vezérigazgatója, Jamie Dimon szerint az ünnepi vásárlási szezon nagyon erős volt tavaly, ami a hitelkártyaüzletág eladási volumenét 10%-kal növelte év/év alapon. A lakossági üzletágban a nettó kamatmarzs részben a Fed kamatcsökkentései hatására 2,37%-ra visszaesett, amit a hitelvolumen 3%-os növekedése nem tudott ellensúlyozni. Így a nettó kamatbevétel 1%-os esést mutatott év/év alapon 57,2 milliárd dollárra. A bank költség/bevétel hányadosa 58%-on stagnált. A jó hírekre piacnyitás után 1%-kal emelkedik az árfolyam.

A Citigroup is a vártnál jobb negyedéves számokkal örvendeztette meg a befektetőit, miután 1,90 dolláros EPS-t jelentett a várt 1,83 dollárral szemben. A negyedik negyedéves teljes bevétel 7%-kal emelkedett év/év alapon, ami mind az intézményi, mind a lakossági üzletág vártnál jobb eredményéből tevődött össze. A kötvénykereskedési üzletág a J.P. Morgan jó számaihoz hasonlóan a Citinél is sikert hozott, ez 2,9 milliárd dolláros bevételt jelent (+49% év/év) a várt 2,4 milliárd dollárral szemben, míg részvénykereskedési szolgáltatásokból 516 millió dollárnyi bevételt csinált a cég a várt 674 millió dollárral szemben. A hitelvolumen 2%-kal nőtt 700 milliárd dollárra, a lakossági üzletág így összességében 8,5 milliárd dolláros bevételt generált, ami 5%-os növekedés év/év alapon. A jó hírekre 1%-kal emelkedik az árfolyam piacnyitás után. Érdekesség, hogy mind a Citigroup, mind a J.P. Morgan egy kamatcsökkentéssel számol a 2020-as évre a Fed-től, ami inkább óvatosság lehet, azt követően, hogy tavaly többször is lefelé kellett módosítaniuk ezirányú várakozásaikat a bankoknak.

Mondhatni szokás szerint ismét a Wells Fargo lógott ki lefelé a sorból a nagybankok közül, miután 0,93 dolláros EPS-t jelentett a várt 1,11 dollárral szemben. A nettó kamatbevétel 11%-ot esett év/év alapon 11,2 milliárd dollárra, ez megfelelt a várakozásoknak. A nettó kamatmarzs a vártnak megfelelő 2,53%-ra esett vissza az egy évvel korábbi 2,94%-ról. Ezek mellett egyszeri perköltségek is sújtották a céget, ami hozzájárult a vártnál rosszabb eredményhez. A z árfolyam 4%-kal esik a hírekre piacnyitás után.

A vártnál érdemben jobb egy részvényre jutó tisztított profitot jelentett a Delta Air Lines a negyedik negyedévre, miután 1,7 dolláros EPS-t ért el a várt 1,4 dollárral szemben. Mindezt a vártnál minimálisan magasabb 11,4 milliárd dolláros árbevételen érte el. A 2020-as évre továbbra is 6,75-7,75 dollár közötti EPS-t a vár a cég. A hírekre 4%-kal emelkedik az árfolyam piacnyitás után.

A vártnál mérsékeltebb inflációs adatok érkeztek az USA-ból decemberre. Év/év alapon 2,3%-os fogyasztói árdrágulást láthattunk, ami elmaradt a 2,4%-os várakozástól. A maginflációs adat a vártnak megfelelően 2,3%-os stagnált.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben