Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Aszimmetrikus, szimmetrikus!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. december 18.   09:44

Erste kommentár Már nem aszimmetrikus az inflációs kockázat az MNB szerint. Azaz az infláció változásának kockázata már nem nagyobb lefelé, hanem ugyanannyi mint fölfelé. Ennek pedig az az oka, hogy az MNB...

Erste kommentár

Már nem aszimmetrikus az inflációs kockázat az MNB szerint. Azaz az infláció változásának kockázata már nem nagyobb lefelé, hanem ugyanannyi mint fölfelé. Ennek pedig az az oka, hogy az MNB szerint a recessziós kockázatok csökkentek Európa legnagyobb gazdaságában, Németországban. Csakugyan láthatunk némi javulást a beszerzési menedzser indexekben, de azért továbbra sem lélegezhetünk fel. Mindenestre Európára lassú növekedés a várakozás, míg itthon lassuló, de még mindig kiemelkedő 3,7 százalékos növekedésre számít a központi bank, az idei 4,9 százalékot követően. A növekedési kötvényprogram keretösszegét a nagy érdeklődésre való tekintettel 50 százalékkal 450 milliárd forintra emelték meg, miközben a megcélzott többlet likviditást (300-500 milliárd forint) és a monetáris kondíciókat változatlanul hagyták. Az MNB alelnöke szerint az infláció a mostani megemelkedett szintről a jövő év második felében visszatérhet 3 százalék környékére.


Egy szó mint száz, az inflációs kockázatok enyhén növekedtek, de a jegybank nem aggódik ezen, hiszen nem kell kirobbanó növekedésre számítunk a világban. A jelenlegi magasabb szint pedig bizonyos sokkoknak köszönhető. Ilyen például a sertéshús árának emelkedése.


A piacokat tegnap rendesen „megsuhintották”. A DAX-ban egy természetes korrekciót láthattunk, amit a rövidtávú dinamikus indikátorok előre jeleztek is. Mára viszont már inkább emelkedést sugallnak annak ellenére, hogy a negatív tartományban kezdett az index. Az elmúlt időszakban sokat emelkedő OTP-t és Richtert sem kímélték a befektetők, ugyanakkor már ezekben is befejeződni látszik a rövidtávú természetes korrekció. Ugyanakkor egy esetleges átmeneti (néhány nap) emelkedés után inkább egy hosszabb korrekcióra számíthatunk, legalábbis az MACD indikátorok alapján.

Újabb rossz híreket szállított a FedEx

Minimális mozgások jellemezték tegnap a vezető amerikai részvényindexeket. A Dow és a Nasdaq 0,1%-kal került feljebb, az S&P500 stagnált.


Tegnap az Amazon értesítette azokat a cégeket, akik az ő felületén keresztül értékesítenek az USA-ban, hogy a karácsony előtti időszakban már nem szállíthatnak a FedEx-szel, amennyiben gyors kiszállítást kér az ügyfél, mert túl lassúnak vélik a szolgáltatót. Ez úgy tűnik, hogy csak a kezdet volt, ugyanis tegnap piaczárást követően ismét egy kiábrándító gyorsjelentéssel rukkolt elő a FedEx, újabb profitwarningot jelentett. A gazdasági második negyedéves árbevétel 17,3 milliárd dollár lett a várt 17,7 milliárd dollárral szemben, míg az egy részvényre jutó tisztított profit 2,51 dollár a várt 2,78 dollárral szemben. Az üzemi marzs 3,9% lett csupán a várt 5,4%-kal szemben. Az éves profit előrejelzést a korábbi 11-13 dollár közötti sávról 10,25-11,50 dollárra módosította lefelé a cég. A gyengeség mögött részben az erős árverseny, részben az online kereskedelem térnyerése miatt megnövekedett költségek állnak, de az Amazonnal való idei szakítás is kisebb mértékben érintette a céget. A hírekre 7%-kal estek a részvények piaczárás után.


Holnap, ottani idő szerint várhatóan este tartja az Amerikai Képviselőház a szavazást arról, hogy az ellene felhozott vádak alapján kérvényezzék-e Donald Trump lemondatását. Mivel a képviselőház demokrata többségű, ezért valószínűleg megszavazzák. Ezt követően a Szenátus szavaz, ahol viszont már a republikánusok vannak többségben, ráadásul itt már 2/3-os többség kell, így valószínűleg itt elbukik majd a folyamat.


Két partnerséget is bejelentett tegnap az Nvidia nagy kínai cégekkel. Egyrészt a Tencent új, felhőalapú online gaming-szolgáltatásához fogja a szükséges grafikus kártyákhoz kapcsolódó háttértechnológiát biztosítani. Másrészt a kínai autómegosztóval, a Didi-vel jelentett be együttműködést az önvezetés és felhőalapú-szolgáltatások terén.


Azt mérlegeli a Tesla, hogy 20%-kal csökkenti a Kínában gyártott Model 3-ak árát 2020 második félévétől, miután további teret lát a költségek lefaragására. Ezzel árban is komoly konkurenciát jelenthet a kínai gyártóknak.

12. hónapja esik a japán export

Kisebb csökkenés jellemezte ma a vezető ázsiai tőzsdeindexeket. A Nikkei 0,6%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot, a Hang Seng szintén 0,2%-ot csökkent.


Sorozatban 12. hónapja csökken a japán export. Novemberben az export 7,9%-kal maradt el a tavaly novemberi értéktől, azonban még ez is enyhe javulást jelent az előző havi 9,2%-os visszaeséshez képest, sőt a 8,9%-os csökkenésre számító elemzői várakozást is felülmúlta. Főként az USA-ba irányuló export esett nagyot, termék kategóriák szerint pedig az autóipar, acél- és vas termékek, valamint az építőipari gépek exportja esett leginkább vissza. Viszont a chipek piaca javulást mutat, ezek exportja már csak 1,3%-kal volt a tavalyi szint alatt.


A japán import esése viszont begyorsult, 15,7%-ot esett év/év alapon, alulteljesítve a 12,8%-os visszaesésre számító várakozásokat is. Ebben az áfa emelés is szerepet játszhatott, ami visszavetette a japán kiskereskedelmi forgalmat is.


Ma kezdődött a japán jegybank kétnapos kamatdöntő ülése. Várhatóan nem változtatnak majd a monetáris politikán.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.

Befejezte a saját részvény vásárlásokat a Richter

A Richter december 16-án 8.500 darab saját részvényt vásárolt 6.232 forintos átlagáron. Az eredetileg tervezett 700.000 darabos keretből összesen 600.000 darabot vettek meg, ezzel a társaság a 2019. november 8-án adott megbízást teljesítettnek tekinti.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben