Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Aramco IPO: a héten lezárul a világ legnagyobb kibocsátása

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2019. december 2.   11:54

Az Aramco elsődleges kibocsátása (IPO) a végéhez közeledik. Már most látható, hogy a tranzakció sikerrel zárul. Az egyéni befektetőknek felajánlott részvényeket a múlt héten már lejegyezték, míg az intézményi befektetőknek felajánlott 1%-nyi Aramco részvényre is érkezett már annyi vételi ajánlat, hogy december 4-én valóban lezárható a jegyzés. A világ legnagyobb IPO-jával december 11-én kezdenek kereskedni a rijádi Tadawul értéktőzsdén.

Az Aramco IPO-ja az Alibaba 25 milliárd dollárját is túlszárnyalhatja – ezzel a szalagcímek uralták néhány hete az újságokat, miután november elején hivatalosan is elindult a jegyzési folyamat. Nos úgy tűnik, a kibocsátás révbe érkezik. A múlt héten ugyanis lezárult a kisrészvényesi jegyzés és a teljes 0,5%-nyi részvénycsomagra mintegy 1,5x túljegyzés mellett összesen 47,4 milliárd szaúdi riál értékben érkeztek ajánlatok. A hírek szerint összesen 4,9 millió szaúdi magánszemély kívánt részvény venni a 30 és 32 riál/részvény közé értékelt szaúdi olajcégből, mely ezzel az árazással 1.600-1.700 milliárd dollárt ér.

Az intézményi befektetők – nekik a jegyzés a héten, december 4-én zárul le – eddig 118,9 milliárd riál értékben jegyeztek papírt, ami 1,9x túljegyzést jelent. Érdekesség, hogy döntő többségben szaúdi befektetőkről hallani, a külföldiek aránya az intézményi befektetők között mindössze 10,5%. Ehhez persze hozzájárul az is, hogy a nem hivatalos hírek szerint a szaúdi vezetés erős nyomást gyakorol a módosabb szaúdi állampolgárokra, azokra is, akiket az év elején Mohammed bin Szalman koronaherceg látványosan megzsarolt a Ritz Carlton hotelben. Valószínűleg ezek a család is tulajdonosok lesznek a jövőben. A végleges IPO árazás dátuma december 5-e.

Biztosnak tűnik tehát, hogy december 11-én megkezdődhet a kereskedés a részvényekkel. Az mindenesetre izgalmas lesz, hogy milyen ár alakul ki az első napok után. Az 1.600-1.700 milliárd dolláros árazás felette van nyugati befektetési bankok által becsült 1.200-1.500 milliárd dolláros értéknek, amit például a konzorciumban részt vevő Bernstein is mondott. A korábbi szaúdi IPO-k egyébként nagyon sikeresek voltak: az eddigi legnagyobb, IPO-t, a National Commercial Bank-ot 23-szeresen jegyezték túl 2014-ben. A kisrészvényeseket vonzotta a bónuszrészvény lehetősége is, ha ugyanis 180 napig megtartják részvényeiket, 10 papíronként 1 bónuszrészvényre jogosultak. A szaúdiak egyébként kiterjesztették a vásárlók körét, mivel a többi GCC ország állampolgárai is vehettek részvényeket, sőt szaúdi elvált nők, özvegyek, feltéve ha kiskorú gyermekeik vannak. Emellett Szaúd-Arábiában élő külföldi állampolgárok is beléphettek a vásárlók közé.

Az első napok kereskedését meghatározza a héten lezajló OPEC ülés is. A december 5-6-i bécsi találkozón ugyanis a kartell dönthet a termelés visszafogásáról is, ami az Aramco termelésére is hathat. Persze ez lehet, hogy összességében jó döntés lesz a szaúdi részvények árára nézve, mivel az olajár emelkedhet, ha sikerült legalább 400 ezer hordó/nappal tovább csökkenteni az OPEC+ tagjainak kvótáit. A befektetők tehát futják azt a kockázatot, hogy sikerül-e az OPEC-nek összehozni ezt a döntést és ha igen, milyen konkrétumokat sikerül tető alá hozniuk.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben