Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Javulás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. december 2.   09:29

Erste Kommentár A hétvégén meglepett bennünket Kína. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index 50,2 pontra ugrott a várt 49,5 helyett. Ez pedig már expanziót jelent, ami igazán jó hír. Ráadásul a...

Erste Kommentár

A hétvégén meglepett bennünket Kína. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index 50,2 pontra ugrott a várt 49,5 helyett. Ez pedig már expanziót jelent, ami igazán jó hír. Ráadásul a szolgáltatóipar még nagyobb mértékben javult, hiszen 52,8 pontról 54,4 pontra emelkedett, pedig csak 53,1 pontot vártak. Ráadásul a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index is javult 51,7-ről 51,8 pontra, pedig romlást vártak 51,5-re. Az elmúlt 1-2 hónapban mintha már egy nagyon enyhe javulás jelei mutatkoznának, nem csak a kínai, hanem az amerikai indexeken is. A németek pedig mintha felzárkóznának. Ez egyelőre még csak a remény kategória, de ha a folyamatok megmaradnak, akkor az akár még fordulatot is hozhat a cirka 1,5 éve tartó gazdasági lassulásban. Vagyis kis bizakodással nézünk a jövőbe, amit az elkövetkező hónapok adatainak még alá kell támasztania. Talán éppen ezért nincs is kirobbanó öröm a hírre, de azért a reggeli enyhe emelkedés megmaradhat a mai napon a DAX és a BUX indexben is.

Vásárlással lazítottak az amerikaiak

Csökkenéssel tértek vissza hálaadásról a vezető amerikai részvényindexek. A Dow és az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal esett vissza.


Újabb online vásárlási rekordok születtek az USA-ban az elmúlt héten. Háladadás napján 4,2 milliárd dollárt költöttek el online az amerikaiak az Adobe számai szerint, ami 14,5%-os növekedés az előző évhez képest. Black Friday napján ennél is többet, 7,4 milliárd dollárt költöttek online a fogyasztók, ami nagyjából 20%-os növekedés 2018-hoz képest. Ezen a napon a vásárlások közel 40%-a már mobiltelefonról lett lebonyolítva. A számok összességében továbbra is erős belső fogyasztásról tanúskodnak az USA-ban, igaz mindkét nap értékesítései számai enyhén alulmúlták az Adobe előzetes becslését. Érdemes lesz figyelni a mai értékesítési számokat is, ugyanis Cyber Monday napja van, ahol főként elektronikai cikkek kerülnek komolyabb leárazásra. Tavaly itt költöttek a legtöbbet az amerikaiak online, nagyjából 7,9 milliárd dollárt, most az Adobe 9,4 milliárd dollárt vár.

A bővülés jeleit mutatta a kínai feldolgozóipar

Mérsékelt optimizmussal reagáltak ma reggel az ázsiai részvényindexek a vártnál jobb kínai beszerzési menedzserindexekre. A Shanghai index stagnált, a Hang Seng 0,3%-ot, a Nikkei pedig 1%-ot emelkedett.


A kínai statisztikai hivatal által a hétvégén közzétett novemberi beszerzési menedzserindexek emelkedtek. A feldolgozóipari index 49,3 pontról 50,2 pontra emelkedett, ezzel ismét a gazdasági bővülést jelző 50 pontos érték fölé emelkedett az index. A szolgáltatóipar esetében az index 52,8 pontról 54,4 pontra emelkedett, ami március óta a legmagasabb érték, mindkét javulás a vártnál nagyobb mértékű volt. Azonban kérdéses, hogy mennyire tartós a javulás, korábban is láthattunk nagy volatilitást a kínai adatokban, de a beszerzési menedzserindexek alakulását hosszabb távon változatlanul a kereskedelmi tárgyaslások alakulása határozza majd meg.


Váratlanul javult novemberben a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is. Bár a javulás mértéke elenyésző, 51,7 pontról 51,8 pontra emelkedett az index, de mégis örömteli a várt 51,5 pontra való csökkenés elmaradt.


A Global Times értesülései szerint Kína azt szeretné elérni, hogy a már bevezetett vámok is csökkentésre, illetve kivezetésre kerüljenek, már a kereskedelmi megállapodás első fejezetében is, ezt viszont Amerika nem támogatja.


A kínai jegybank kormányzója által írt cikk szerint a kínai jegybankot továbbra is óvatos megközelítés fogja jellemezni, melynek célja egyszerre a gazdaság támogatása és a pénzügyi kockázatok féken tartása. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybank elsődleges célja nem a gazdaági növekedés támogatása, hanem az infláció féken tartása. Ez a fajta óvatosság egyúttal azt is sugallja, hogy nem várható jelentős további lazítás a kínai jegybank részéről, még akkor sem ha tovább lassul a kínai gazdaság.


A japán Nikkei információi szerint a japán kormány átszámítva 91 milliárd dolláros költségvetési kiadásnövelést tervez. Ezzel igyekezhet ellensúlyozni az ÁFA emelés miatt zuhanó kiskereskedelmi forgalmat és stabilizálni a gazdaságot annak érdekében, hogy elkerüljék az előző ÁFA emeléskor bekövetkező gazdasági visszaesést.


Hongkong 2004 óta először zárhatja költségvetési hiánnyal az évet a pénzügyminisztérium államtitkára szerint. A már gyakorlatilag fél éve tartó zavargások 2% ponttal vethették vissza a GDP növekedést, aminek hatására idén 1,3%-kal csökkenhet a gazdaság teljesítménye a tavalyi évhez képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek emelkednek, míg az európaiak vegyesen teljesítenek ma reggel.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. november 28-án 7.000 darab saját részvényt vett 5.849 forintos átlagáron. A maximum 700.000 darabra szóló megbízásból eddig összesen 523.500 darabot vásároltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben