Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma MSCI átsúlyozás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 26.   09:27

Erste Kommentár Ma zárásban jön az MSCI átsúlyozás. A kínai index súlya 1,6 százalékponttal növekszik, s ezzel összességében 4,1 százalékra emelkedik. Ez természetesen negatív a...

Erste Kommentár

Ma zárásban jön az MSCI átsúlyozás. A kínai index súlya 1,6 százalékponttal növekszik, s ezzel összességében 4,1 százalékra emelkedik. Ez természetesen negatív a többi feltörekvő piacra, de a hatás relatíve kicsi. Hasonló lépést láthattunk az MSCI részéről augusztusban, hiszen akkor Kína és Szaúd-Arábia összesen 2,1 százalékponttal növekedett az indexben. Akkor az augusztus végi átsúlyozásnál 1-2 százalékkal esett (2 nap) a BUX index, amelyben a nemzetközi hangulat kisebb, s az MSCI átsúlyozás valószínűleg nagyobb szerepet kapott. Így valamilyen limitált negatív hatás most is lehet a pozitív nemzetközi hangulatban.


Ugyanis mind az S&P500, mind a Nasdaq, mind a BUX és az OTP is új csúcson zárt tegnap. Ugyankkor jelenlegaz összes felsorolt esetben technikai korrekciót látunk a grafikonokon. Vagyis ez nagyon erős viselkedés, de összeségében nincsenek kirobbanó mozgások, s a csúcsokat követően álltában lemorzsolódást láthatunk.  Valószínűleg ma is erre számíthatunk.

Egyre közelebb a részleges megállapodás

A Nasdaq és az S&P500 új csúcsával zárult a tegnapi kereskedés a tengerentúlon. Előbbi 1,3%-kal, utóbbi 0,8%-kal emelkedett, míg a Dow 0,7%-kal került feljebb.


Újabb pozitív hírek érkeztek a kereskedelmi tárgyalások felől tegnap, miután ismét telefonos egyeztetésre került sor a kereskedelmi főtárgyalók között. Az amerikai Kereskedelmi Minisztérium közleménye szerint a felek konszenzusra jutottak abban, hogy miként hidaljak át a fennmaradó nézeteltéréseket ahhoz, hogy megszülessen a részleges megállapodás. Ezen részletek kidolgozásához pedig továbbra is tartják telefonon a kapcsolatot. A Global Times értesülései szerint tegnap az importvámok törléséről, a mezőgazdasági termékek vásárlásáról, illetve egy potenciális egyezmény betartásának monitorozásáról egyeztettek a felek. Az utóbbi egy-két hét hírei alapján ezzel úgy tűnik, hogy ismét igen közel lehetnek a felek egy potenciális egyezséghez, így az innen érkező pozitív hírekre már kevésbé, míg a negatívakra sokkal jobban reagálhat piac.


Közzétette gazdasági negyedik negyedéves gyorsjelentését a HP Enterprise, amely a HP-ból 2015-ben kivált vállalati ügyfelekkel foglakozó szegmenset vitte tovább. Az árbevétel 7,2 milliárd dollár lett a várt 7,4 milliárd dollárral szemben, ami 9%-os visszaesés év/év alapon. Ezen 0,49 dolláros tisztított EPS-t ért el a cég, ami felülmúlta a 0,46 dolláros konszenzust. A most kezdődött első negyedévre 0,42-0,46 dollár közötti EPS-t várnak, míg a konszenzus ezelőtt 0,43 dollárt várt. A teljes 2020-as gazdasági évre nem változtatott előrejelzésén a cég. A vártnál alacsonyabb árbevételt a cég vezérigazgatója azzal magyarázta, hogy a mostani bizonytalanabb gazdasági környezetben a vállalatok jobban kivárnak az IT-költéseikkel. Hasonlóról számolt be egyébként a mostani jelentési szezon során a Cisco is. Az árfolyam 4,5%-ot esett piaczárás után a hírekre. A Hewlett-Packard pedig ma, zárást követően teszi közzé negyedéves eredményét.


Beszédet tartott tegnap Jerome Powell, Fed elnök. Ebben érdemi újdonság nem hangzott el korábbi felszólalásaihoz képest. Powell megerősítette, hogy újabb kamatcsökkentés csak a makrogazdasági fundamentumok érdemi romlása esetén kerülhetne szóba, az amerikai gazdaság állapotával pedig továbbra is elégedett. A mostani relatíve alacsony infláció miatt szerinte a Fed megengedheti magának azt, hogy a jelenlegi alacsony szinten tartsa az alapkamatot.


A vártnál valamivel jobb (-1,3 pont vs -3,8 pont) lett a dallasi Fed feldolgozóipari indexe november hónapra, azonban érdemi felpattanás továbbra sem látható az idei év gyengébb szintjeiről.

Növekvő kínai kötvényfelár

Vegyesen teljesítettek az ázsiai részvényindexek. A Hang Seng 0,2%-ot csökkent, a Shanghai index stagnált, a Nikkei pedig 0,4%-ot emelkedett.


A kínai pénzügyminiszter nyilatkozata alapján az előzetes árazások 3 éves lejáratnál 60 bázispontos, 5 éves lejáratnál 65 bázispontos, 20 éves lejáratnál pedig 80 bázispontos felárat tartalmaznak a hasonló lejáratú amerikai államkötvényekhez képest. Ezek 10-20 bázisponttal növekvő felárat jelentenek a tavalyi kibocsátáshoz képest, igaz, akkor a jelenlegi mennyiségnek a felét bocsátották csak ki. A 6 milliárdos kibocsátásra 15 milliárdnyi ajánlat már beérkezett, vagyis több mint kétszeresen már lejegyezték a kötvényeket, a további ajánlatok pedig még lejjebb szoríthatják a felárat.


Kiábrándulást hozott a mai nap Hongkongban, ugyanis szertefoszlottak azok a túlzó remények, hogy a hétvégi választásokat követően egyből kompromisszum készebb lesz a hongkongi vezetés. Így a tegnapi erőteljes emelkedést ma kisebb csökkenés követte a hongkongi tőzsdén.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok enyhe emelkedést mutatnak.

A Richter tovább veszi a saját részvényeket

A Richter 2019. november 22-én 34.000 darab saját részvényt vett 5.913 forintos átlagáron. A maximum 700.000 darabra szóló megbízásból eddig összesen 395.500 darabot vásároltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben