Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nincs megállás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. november 5.   09:52

Erste kommentár A kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos optimista várakozások újabb csúcsra emelték az amerikai indexeket. Az S&P500 és a Nasdaq esetében még rés is keletkezett, ezeket kellene...

Erste kommentár

A kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatos optimista várakozások újabb csúcsra emelték az amerikai indexeket. Az S&P500 és a Nasdaq esetében még rés is keletkezett, ezeket kellene megtartani. Ha a rés nem töltődik be most, akkor az egy erős indikáció a további pozitív folytatás tekintetében. Egy kicsit gyengébb, de további pozitív viselkedésre utalhat, ha ma a várható korrekcióban betöltésre kerülnek a rések, de a kitörési szintek nem esnek el. S még valami. Az eddig lemaradó Dow Jones Index is új csúcsra emelkedett tegnap!


A tegnapi nagy emelkedést követően ma megpihenni látszik Európa, amivel nincs is semmi baj. Ráadásul a DAX index egy ellenállási szintig emelkedett tegnap. Így az oldalazás, kis csökkenés teljesen jó viselkedés lehet a mai napon. A BUX index pedig annak ellenére, hogy lemaradó, szintén követheti a nemzetközi piacok mozgásait. Pozitív momentum lehetne, ha az amerikaiak belemennének a kínai kérésbe, és eltörölnék a nemrég bevezetett vámok egy részét.

Komoly engedményeket kérhet Kína az USA-tól

Nagyjából kitartottak a kezdeti pluszok tegnap az amerikai tőzsdéken. A Dow és az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,6%-kal került feljebb.


Az ügyhöz közel álló források szerint Kína ahhoz kötné a részleges kereskedelmi megállapodás aláírását az USA-val, hogy egyrészt eltörlésre kerüljön a szeptember elején életbe lépett 15%-os importvám 110 milliárd dollárnyi importra, másrészt csökkenjen a 250 milliárd dollárnyi importra a kereskedelmi háború során korábban kivetett 25%-os addicionális importvám. A Financial Times értesülései szerint a Fehér Házban már elkezdték megvitatni annak lehetőségét, hogy a szeptemberben életbe léptetett vámokat esetlegesen eltöröljék. A december 15-én kivetni tervezett importvámokról (160 milliárd dollárnyi importra) pedig úgy vélekedik a kínai delegáció, hogy ha ezeket továbbra is ki akarja vetni az USA, akkor semmiképp nem lesz egyezség.


A Lyft erős gyorsjelentését követően csalódást okoztak az Uber harmadik negyedéves számai. A vállalat egy részvényre jutó 0,68 dolláros tisztított vesztesége nagyobb lett a várt 0,63 dolláros mínusznál. Az alkalmazáson keresztül 16,5 milliárd dollár értékben foglaltak utat a felhasználok a várt 16,7 milliárd dollárral szemben. Az EBITDA sor pozitívum volt, ahol a vártnál kisebb veszteség jött össze, ez azonban nem volt elég a befektetőknek a Lyft jó számai után. Tovább aggasztja a befektetőket az a tény, hogy szerdán sok befektetőnek jár le az IPO-t követő részvényeladási tilalma, ami addicionális eladói nyomást is okozhat. Az árfolyam 5%-kal esett piaczárás után.

Óvatos stimulus a kínai jegybanktól

Emelkedéssel zártak a vezető ázsiai indexek a mai napon. A Nikkei behozta tegnapi lemaradását és 1,8%-kal került feljebb, míg a Hang Seng 0,3%-kal, a Shanghai index 0,6%-kal emelkedett.


Óvatos stimulust hajtott végre ma a kínai jegybank. 3,25%-os kamatlábbal újította meg a bankrendszer 400 milliárd jüannyi, 1 éves futamidejű finanszírozását szemben az egy évvel ezelőtti 3,3%-kal. Legutóbb 2016-ban volt arra példa, hogy vágott ezen a kamatlábon a jegybank.


A japán jegybank elnöke, Haruhiko Kuroda szerint a fiskális és monetáris stimulus együttes ereje kedvezőbb hatást tudna kifejteni a gazdasági növekedésre, mint a kettő külön-külön. Kuroda ezzel nem arra célzott, hogy tandemben kéne eljárnia a jegybanknak és az államnak a gazdaság stimulálása során, hanem inkább arra, hogy a mostani ultra alacsony kamatkörnyezetben olcsón (sőt, akár jövedelmezően, mert negatív tartományban vannak a hosszú hozamok) és hosszabb távra eladósodhatna az állam, amiből aztán tudná stimulálni a gazdaságot.


Megfelelt a várakozásoknak a Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe Kínában, az adat 51,1 pont lett az előző havi 51,3 pontot követően. A kompozit index 52 pont lett, ami hathavi csúcsnak számít, főként az iparban látható fordulatnak köszönhetően.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott az amerikai és az európai határidős piacokon is ma reggel.

A MOL 9,57%-os részesedést vásárolt az azeri ACG mezőben

A MOL tegnapi bejelentése szerint a cég 1,57 milliárd dollárért megvásárolja a Chevron 9,57%-os részesedését az azeri ACG mezőben és 9,8%-os részesedést vásárol a BTC olajvezetékben. A MOL készletei kb. 120 millió hordóval nőnek, a cég 2P tartalékai 360-380 millió hordóra emelkednek. A termelés napi kb. 20 ezer hordóval nő, a mostani napi 110 ezer hordóegyenértékesről kb. 130 ezer hordóegyenértékesre. Véleményünk: A MOL készült a tranzakcióra, már hetekkel korábban volt erről pletyka. Szerintünk a tranzakció megfelelő árazás mellett történt, önmagában nem emeli a MOL értékelését. A társaság működési szerkezete viszont kedvező irányba változik, mivel nő a kitermelés súlya, ami így ellensúlyozni tudja a nagyon erős finomítást. Ez védelmet adhat a MOL-nak, hogy megtartsa profitabilitását, ha az olajárak magasra szöknek és ez beszűkíti a finomítói marzsokat.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben