Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcs profitrecesszió közepette

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 29.   09:46

Erste kommentár Réssel új történelmi csúcsra ugrott tegnap az S&P500 index. Ha ezt sikerül megerősítenie, az egy erős, további emelkedésre utaló technikai jel lenne. Mindezt úgy tette az index, hogy az első és a...

Erste kommentár

Réssel új történelmi csúcsra ugrott tegnap az S&P500 index. Ha ezt sikerül megerősítenie, az egy erős, további emelkedésre utaló technikai jel lenne. Mindezt úgy tette az index, hogy az első és a második negyedévet követően egyelőre úgy néz ki, hogy a harmadik negyedévben is összességében visszaesést mutathat az indexet kitevő vállalatok összesített egy részvényre jutó profitja. Ha megnézzük a múltat, 1990 óta azt láthatjuk, hogy akkor, amikor profitrecesszió volt megfigyelhető az index esetében, de ezt nem követte a klasszikus értelemben vett gazdasági recesszió, az index kifejezetten jól teljesített. A piac pedig nem áraz recessziót, ha megnézzük a kamatcsökkentési várakozásokat, ugyanis a holnapra várt újabb 25 bázispontos kamatcsökkentés után egyelőre kivárásra számítanak a Fed-től. A mostani összességében háromszor 25 bázispontos kamatcsökkentés pedig a 90-es évek második felében látott megelőző kamatcsökkentésekre hajazna, amikor valóban nem esett recesszióba az amerikai gazdaság. A kérdés ezen a ponton az, hogy valóban sikerül-e elkerülni az USA-ban a recessziót, és csupán egy kisebb gazdasági lassulással állunk-e szemben. A félvezetőszektorból érkező egy-két jobb gyorsjelentés, illetve a kínai beszerzési menedzser indexek enyhe emelkedése az utóbbi hónapokban ennek lehet az esetleges jele, a makroadatok többsége azonban jelenleg még további lassulás irányába mutat, aminek egyelőre nem látszik a vége. A piac mindenesetre úgy tűnik, hogy megelőlegezi a pozitív folytatást, így azonban az esetleges negatív híreknek hatványozott súlya lehet.

A vártnál többet költött a Google

Megtartották a kezdeti pluszokat a vezető amerikai részvényindexek a nap végére, ezzel az S&P500 június végi történelmi csúcsa felett zárt tegnap. Az index összességében 0,6%-kal került feljebb, a Nasdaq 1%-kal, a Dow pedig 0,5%-kal.


Az Amazonhoz hasonlóan a Google anyavállalata, az Alphabet is alulmúlta a negyedéves profitvárakozásokat tegnapi gyorsjelentésében, miután a vártnál nagyobb mértékben megugró költségek itt is nyomást helyeztek a marzsokra. Az árbevétel 21%-ot növekedve év/év alapon 33 milliárd dollár lett, nagyjából megfelelve a várakozásoknak. Az üzemi eredmény azonban 9,2 milliárd dollár lett 10%-ot növekedve év/év alapon, elmaradva a 9,5 milliárd dolláros várakozástól. Az egy részvényre jutó profit 10,12 dollár lett a várt 12,35 és a tavalyi 13,06 dollárral szemben. A gyengébb profitsorból látható, hogy a költségek az árbevételnél nagyobb ütemben, ezúttal 25%-kal növekedtek, ami részben újabb 6.450 munkavállaló érkezésének volt köszönhető, főként a felhőalapú szolgáltatások szegmensben. Ez a tendencia a következő negyedévben is fennmaradhat a cég szerint. A hirdetési bevételek 17%-kal növekedtek év/év alapon, ami enyhén felülmúlta a várakozásokat. Az árfolyam 1,5%-kal esett piaczárás után, azt követően, hogy tegnap sikerült új történelmi zárócsúcsot dönteni.


A várt 1 ponttal és az előző havi 1,5 ponttal szemben -5,1 pontra esett a dallasi Fed feldolgozóipari indexe októberben. Ezzel ebben a hónapban összességében elég vegyes kép körvonalazódik a régiós beszerzési menedzser indexeket illetően. Vannak, amelyek enyhe fordulatot mutatnak a negatív trendben, mások pedig további esést vetítenek előre az ipari aktivitásban.

Kína állami félvezető programot indít

Vegyesen teljesítettek ma reggel az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,5%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index pedig 0,7%-ot csökkent.


Kína 29 milliárd dolláros állami alapot hoz létre, melynek célja a chip- és félvezető gyártás fejlesztése a tervezéstől egészen a gyártásig, annak érdekében, hogy csökkentsék az amerikai ellátólánctól való függőségüket.


Az USA újabb 12 hónappal meghosszabbíthatja a Kína számára tavaly decemberben biztosított kivételeket. Az előző listán mintegy 1000 termék szerepelt. A friss kivételeket tartalmazó listát várhatóan a héten hozzák nyilvánosságra, amit novemberben véleményezhetnek az amerikai gazdasági szereplők és decemberben születhet döntés róla.


Még az áfa emelés sem okozott inflációs nyomást Japánban. A tokiói infláció a 2 százalékpontos áfa emelés ellenére is 0,4%-on stagnált, a friss élelmiszerek nélküli maginfláció pedig 0,5%-on maradt. A piac mindkét mutató esetében azt várta, hogy 0,7%-ra emelkednek.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. Az S&P és a Nasdaq pluszban, a Dow, a FTSE és a DAX mínuszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben