Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Draghi elmondta, hogy nem zárja ki a további lazítás lehetőségét

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2014. április 4.   09:12

Ugyan tárgyalta az EKB a nem konvencionális eszközök bevetésének lehetőségét, de továbbra sem tett semmit. Ez egy újabb, erősebb szóbeli intervenciónak fogható fel. Az elmúlt hetek ilyen irányú híreinek köszönhetően sikerült az EUR/USD keresztárfolyamot az 1,39 körüli szintről 1,37 környékéig lebeszélni. Ugyanakkor ez már messze nem az a hatás, mint korábban volt,...

Ugyan tárgyalta az EKB a nem konvencionális eszközök bevetésének lehetőségét, de továbbra sem tett semmit. Ez egy újabb, erősebb szóbeli intervenciónak fogható fel. Az elmúlt hetek ilyen irányú híreinek köszönhetően sikerült az EUR/USD keresztárfolyamot az 1,39 körüli szintről 1,37 környékéig lebeszélni. Ugyanakkor ez már messze nem az a hatás, mint korábban volt, sokkal enyhébb utalásokra. Akkor még az 1,34 alatti szinteket is megnézte a kereszt árfolyam. Ez persze azt is jelenti, hogy valószínűleg a lépést meg kell tenni, de az EKB minél később akar ilyen irányú lépést foganatosítani.

Így a DAX először megindult fölfelé és áttörte a ferde tetőt, hogy aztán a nap végére beessen alá. Ráadásul úgy tűnik, hogy az index ott kívánja folytatni a mozgást, ahol abbahagyta, araszolgatva a tető alatt.

Az USA piacait nézegetve kicsit megijedtünk. A Nasdaq tegnap lefordult a 20-30 napos mozgóátlagról, de a tegnapelőtti rést nem töltötte be, és sokkal gyengébben viselkedett, mint az S&P500 vagy a Dow Jones. Ez egyelőre nem nagy baj, hiszen a volatilitása sokkal nagyobb, mint az utóbbi két indexé, de azért érdemes figyelni, hogy visszatér-e a mozgóátlagok fölé az elkövetkező napokban. Összességében itthon és a német piacon is oldalazására számítunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- Lejtőre kerültek a tengerentúli indexek
- 100 fölé ugrott a WTI árfolyama, süllyedt az arany kurzusa
- Az EKB tétlenségének ellenére erősödött a dollár
- Visszafogott mozgás Ázsiában
- Irány nélküli kereskedés jöhet ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Mérsékelt eséssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető tengerentúli mutatók. A nap végén sikerült kissé korrigálniuk, de a Nasdaq így is jelentősen alulteljesítette a többi indexet (Dow 0%, Nasdaq
- 0,9%, S&P500 -0,1%).
- A Fed kormányzótanácsának tagja, Jeremy Stein részletes indoklás nélkül váratlanul lemondott.
- A Dow Jones index komponensei meglehetősen vegyesen teljesítettek, a nap nyertese az Intel (1,3%) volt, a leggyengébben a Microsoft (-0,9%) teljesített.
- A friss munkanélküli segélykérelmi adat nem lett túl fényes, március utolsó hetében 326 ezren igényeltek segélyt, ami az előző heti értéket 16 ezerrel haladta meg, és magasabb lett a 320 ezres elemzői konszenzusnál is.
- A februári 51,6 pontos érték után 53,1 pontra emelkedett márciusban az ISM szolgáltatóipari index, ami némileg elmarad az elemzői várakozásoktól.
- Fontos makrogazdasági adat érkezik 14:30-kor a tengerentúlról, a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak változását és munkanélküliségi rátát publikálnak.
Európa
- Vegyesen mozogtak tegnap az európai indexek (FTSE100 -0,15%, DAX 0,06%, CAC40 0,41%).
- Újra engedélyezték a Twitter használatát Törökországban, amit két héttel ezelőtt tiltottak be.
- Az EKB a várakozásoknak megfelelően nem változtatott tegnap az irányadó ráta nagyságán (0,25%).
- A kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón Mario Draghi elmondta, hogy nem zárja ki a további lazítás lehetőségét, ha szükség lesz rá. Draghi EKB elnököt meglepte a várakozásoktól elmaradó márciusi inflációs adat, de deflációs kockázatot továbbra sem lát a jegybank, és a 2%-os inflációs cél 2016 végére érhető el. Draghi azt is elmondta, hogy arról is beszéltek, hogy szükség esetén milyen nem konvencionális eszközöket lehetne még bevetni, és szóba került az amerikai lazításhoz hasonló megoldás is.
Olaj, arany
- A WTI ma 100,5 dollárra ugrott az elmúlt négy nap gyengélkedése után. Az olaj árfolyamára kedvezően hatott a mai munkanélküliségi adatra való spekuláció, a piac szerint továbbra is masszív az USA gazdasági növekedése. A líbiai felkelők egyelőre nem nyitották meg a kikötőket, pedig úgy tűnik, hogy sikerült egyezségre jutni velük.
- Az arany esetében is a mai USA munkapiaci adatokra figyel a piac. Az erős számok inkább kedvezőtlenek az arany árfolyamára.
Devizák
- Tegnap az EKB a vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamat nagyságán, de egyes várakozásokkal ellentétben az SMP program sterilizációját nem szüntette meg, ugyanakkor Mario Draghi ismét megígérte, hogyha kell, minden szükséges lépést megtesznek, beleértve a nem konvencionális eszközöket is, mint például a mennyiségi lazítás. Az újabb szóbeli intervencióra az euró gyengüléssel reagált, így az EUR/USD árfolyam 1,3767-ről 1,3720-ra mérséklődött, bár Mario Draghi beszéde közben az 1,38-as szintig is felszúrt az árfolyam.
- Az EKB tegnapi ülése sem okozott érdemi elmozdulást a forint piacán, ami továbbra is relatíve erős az euróhoz képest, sőt tegnap az EKB ígéreteire még egy kicsit tovább is erősödött, így az EUR/HUF árfolyam 307,3-ról 307,03-ig csökkent. Ma reggel további forinterősödés tapasztalható, aminek hatására reggel már 307 alatt jár az árfolyam jegyzése.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,2%-ot csökkent, a Hang Seng 0,3%-ot esett, míg a Shanghai index szembe tudott menni az ázsiai piacok többségével, így 0,4%-ot emelkedett.
- A kínai bankfelügyelet stressz teszteket fog végezni annak érdekében, hogy felmérje a kedvezőtlen körülmények hatását a kínai bankrendszer stabilitására.
- A hongkongi tőzsdét főleg a Makaón működő kaszinók részvényei húzták le, miután a vártnál lassabb ütemben növekedett a VIP asztalok bevétele.
- Kína legnagyobb olaj- és szénszállító vállalata, a China Shipping Development csaknem 5%-ot emelkedett, miután optimista előrejelzéssel jelent meg az év első negyedévére vonatkozóan az ismét emelkedő hajózási árak miatt.
Határidős piacok
- Alapvetően vegyes képet mutatnak a határidős indexek, de a főbb piacok (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban vannak.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben