Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Azerbajdzsánban venne olajmezőt a MOL

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 10.   10:32

Erste kommentár Ma reggeli sajtóhírek szerint Azerbajdzsánban venne 9,57 százalékos részesedést a MOL az Azeri-Chirag-Gunashi olajmezőben. A Reuters értesülései szerint a MOL több mint 2 milliárd dollárt fizetne a...

Erste kommentár

Ma reggeli sajtóhírek szerint Azerbajdzsánban venne 9,57 százalékos részesedést a MOL az Azeri-Chirag-Gunashi olajmezőben. A Reuters értesülései szerint a MOL több mint 2 milliárd dollárt fizetne a részesedésért, de a cég maga nem kommentálta a hírt. A mező különben 1994 óta üzemel a BP vezetésével, s a koncesszió 2049-ig áll fenn. A tavalyi kitermelés valamivel kisebb volt, mint napi 600.000 hordó olajegyenértékes, amiből a Chevron tisztán mintegy 20.000 hordó olajegyenértékessel (ebből 18.000 hordó az olaj) gazdagodott. Mivel a MOL eladósodottsága kicsi, ezért egy ilyen tranzakciót könnyedén tudna finanszírozni, de ha tényleg lesz tranzakció, akkor az még akár hónapokat is igénybe vehet. A MOL napi kitermelését egyébként a tranzakció mintegy 20 százalékkal növelné. A hír pozitívnak tűnik, de egyelőre nem lehet beértékelni, mivel a részletek nem ismertek.

Elegánsan léphet vissza Trump

Megtartották a kezdeti pluszokat tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow 0,7%-kal, az S&P500 0,9%-kal, a Nasdaq 1%-kal emelkedett.


Az ügyhöz közel álló források szerint az amerikai fél is nyitott lehet egy részleges megállapodásra Kínával. Ezt részben egy olyan feltételhez kötnék, amiben Kínának arról kéne biztosítani az USA-t, hogy nem manipulálják a jüan árfolyamát. Erről egyébként már az év elején is szó volt a tárgyalások során. Emellé a kínai források által már hangoztatott addicionális szójaexport is hozzájönne. Nagyjából ezekért cserébe az USA pedig elhalasztaná az október 15-re és december 15-re beígért újabb vámemeléseket. Az utóbbi hetek gyengébb gazdasági adatai könnyen elképzelhető, hogy Trumpot is meggyőzték arról, hogy amennyiben további vámemeléseket hajt végre - amik akár az amerikai belső fogyasztást is visszafoghatják - az komoly öngól lehet. Ezzel elegáns módon ki tudna hátrálni ebből egy részleges megállapodás keretében. Ezzel azonban nem oldódnának meg a fontosabb kérdések, mint a szellemi tulajdon védelme vagy a túlzott állami támogatások, így egy hosszasan elhúzódó vita várható, amiben a lassuló gazdaságok miatt egy kis szünet érkezhet. Amennyiben ez a részleges megállapodás most elmaradna, az erős negatív hatással lenne mind a gazdaságokra, mind a részvénypiacokra. Amennyiben megszületne, az jelenthetne némi megnyugvást, azonban érdemben még nem változtatna azon az összképen, hogy szinkronban lassul a globális gazdaság.


A New York Times értesülései szerint a Fehér Ház hamarosan engedélyezheti néhány amerikai cégnek, hogy ismét beszállítson bizonyos eszközöket a Huawei-nek, ami szintén egy gesztus lehet a ma kezdődő kereskedelmi tárgyalások előtt.


Kijött tegnap a Fed szeptemberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve. Ebben többen jelezték, hogy a jegybanki ülést követő közleményben kommunikálnia kéne a jegybanknak azt, hogy meddig tarthat az alapkamat elővigyázatosságból való csökkentése. Így talán elképzelhető, hogy az október végi ülést követő közleményből már több konkrétumot tudhatunk meg. Sokan jelezték azt is, hogy az egyre növekvő bizonytalanság az iparban a toborzási tervekre is kihathat, ami akár a belső fogyasztást is visszavetheti. Emellett egyre komolyabb vita folyik a Fed-nél arról, hogy miként tudnák elérni azt, hogy az USA-ban ne induljon el az infláció lefelé, mint ahogyan sok más fejlett gazdaságban (EU, Japán). Összességében érdemi újdonság nem érkezett, így a piaci reakció is visszafogott volt.


Újabb vádak láttak napvilágot Donald Trump ellen. Ezek szerint Trump igyekezett nyomást gyakorolni a volt külügyminiszterre, Rex Tillersonra, hogy ő győzze meg az Igazságügyi Minisztériumot arról, hogy ejtsenek egy bűnügyi vádat Trump ügyvédjének, Rudy Giuliani-nak egy másik kliense ellen.

Zuhant a japán gépipar

Emelkedtek az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 0,5%-ot emelkedett.


Az augusztusi adatok alapján váratlanul nagyot zuhant a japán gépipari rendelés állomány. A korábbi 0,3%-os bővülést követően az elemzők 8,4%-os csökkenésre számítottak, ezzel szemben 14,5%-kal zuhant a rendelésállomány.


Szeptemberben a vártnak megfelelően 1,1%-kal csökkent a japán termelői árindex. Ez további csökkenést jelent a korábbi 0,9%-os visszaeséshez képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek közül a Dow és az S&P mínuszban, a Nasdaq pluszban volt ma reggel. Az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben