Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vágtuk a Waberer’s célárát

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. október 7.   09:43

Erste kommentár Ma reggeli elemzésünkben 2.411 forintra (7,1 euróra) vágtuk a Waberer’s részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárunkat, melyet a DCF alapú értékelésünk...

Erste kommentár

Ma reggeli elemzésünkben 2.411 forintra (7,1 euróra) vágtuk a Waberer’s részvényekre vonatkozó 12 hónapos célárunkat, melyet a DCF alapú értékelésünk alapján határoztunk meg. Ajánlásunk a célár és piaci ár közötti jelentős különbségnek köszönhetően Vétel. A cég az elmúlt negyedévekben tetemes veszteséget halmozott fel, ezt bizonyos esetekben a rugalmatlan fuvarszervezés, más esetekben az új szoftver bevezetése is okozta. Természetesen az iparági környezetben bekövetkezett változások is szerepet játszottak abban, hogy a cég nem tudott elég rugalmasan válaszolni ezekre a változásokra. Az ebből adódó problémák már jó ideje láthatóak. Válaszként az új vezérigazgató irányátásával komoly átalakításokba kezdett a Waberer’s, ami az elkövetkező negyedévekben hozhatja meg gyümölcsét, s végeredményben egy olyan cég jöhet létre, amely sokkal rugalmasabban válaszol a környezetben bekövetkező változásokra. Ennek keretében az értékesítési csapat megerősítése és átszervezése mellett például a tervező szoftvereket is átalakítják, és még lehetne folytatni a sort. Mindezeknek köszönhetően a második félévtől már látványos javulás lehet az operációban, amely az elkövetkező két évben teljesedhet ki. Az első jelek már láthatók. Azon túlmenően, hogy voltak már olyan hónapok, amikor az átlagos kamion kihasználtság a „régi szép időkre” emlékeztetett, az új értékesítési koncepció eredményeként sikerült egy újabb jelentős szerződést elnyerni (Audi). A jelentős, mintegy 80 millió euró értékű (pl. P/E értékelés) biztosítási üzletág sorsát is felülvizsgálják. Az eladástól a megtartásit bármi történhet. Mindenesetre ennek az üzletágnak az értékeltsége nagyobb, mint a teljes Waberer’s jelenlegi tőzsdei kapitalizációja, ami jól mutatja a részvény alulértékeltségét. Pláne akkor, ha az operációs fordulat a várakozásoknak megfelelően a közeljövőben bekövetkezik.

Nem okozott meglepetést Powell

Nagyot rallyztak pénteken a vezető amerikai részvényindexek, egységesen 1,4%-ot emelkedtek azt követően, hogy a munkaerőpiaci adat nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Ez azt közvetítette a befektetők felé, hogy jelen pillanatban még nincs komoly probléma az amerikai gazdasággal, a gyengébb ISM adatok ellenére sem. Kérdés, hogy a jövőben ez továbbra is így marad-e.


Nem mondott újat Jerome Powell pénteki washingotni beszédében. A Fed elnöke szerint bizonyos kockázatok ellenére az amerikai gazdaság továbbra is jó állapotban van, a munkanélküliség félévszázados mélyponton, míg az infláció a Fed 2%-os céljának közelében van. Powell kihangsúlyozta, hogy a jegybank megtesz minden tőle telhetőt, hogy ez így is maradjon. Az inflációval kapcsolatban Powell azt még hozzátette, hogy a Fed monetáris politikájának revíziója során igyekszik arra fókuszálni, hogy az inflációs cél szimmetrikusan teljesüljön. Emiatt jelenleg azt szeretnék, hogy az infláció minimálisan, de a mostani szintek felett alakuljon, hogy konzisztensen meglegyen a 2%-os cél.


Továbbra sem támogatná az alapkamat csökkentését Eric Rosengren és Esther George, a bostoni és a kansasi jegybank elnöke. Az elmúlt hét gyengébb beszerzési menedzser indexeit követően sem érzik úgy, hogy itt az idő ismét kamatot csökkenteni.


A hírek szerint egy újabb tanú jelentkezett a Donald Trump ellen zajló alkotmányos vádemelési eljárásban (impeachment), ami azt vizsgálja, hogy az USA elnöke valóban nyomást gyakorolt-e az ukrán elnökre, hogy az nyomozzon Trump egyik potenciális demokrata kihívója és annak fia után.

Vitán felül álló kínai elvek

Ma a hongkongi és a shanghai tőzsde is zárva tartott nemzeti ünnep miatt, de holnap már mindkét piacon folytatódik a kereskedés. A japán Nikkei 0,2%-os csökkenéssel indította a hetet.


A kínaiak is bekeményítettek a kereskedelmi tárgyalásoknál. A tárgyalásokat vezető Liu He kijelentette, hogy vannak olyan témák, melyek nem képezhetik megállapodás tárgyát a csütörtökön kezdődő tárgyalásoknak. Ilyen Kína iparpolitikája, vagy a vállalatok állami támogatása, ezekről a kérdésekről abszolút nem hajlandóak tárgyalni sem. Ez visszalépést jelent a korábbi állapothoz képest, amikor nem zárkóztak el ilyen nyilvánvalóan ezektől az érzékeny kérdésektől sem.


A kínai devizatartalék a korábbi 3107 milliárd dollárról augusztusban 3092 milliárd dollárra csökkent, azonban valójában nem kiáramlás, hanem átértékelődés volt tapasztalható. A közlemény szerint a kereslet és a kínálat nagyrészt továbbra is stabil maradt a devizapiacon. Ugyanakkor a vegyes devizakosárban tartott tartalék értéke az erős dollár miatt dollárban kifejezve csökkent.


Rendkívüli állapotot vezettek be Hongkongban. A tüntetések miatt megtiltották, hogy az emberek arcot eltakaró maszkot viseljenek az utcán. Az elmúlt 50 évben példátlan intézkedés viszont csak még nagyobb és agresszívabb ellenállást szült a hongkongiakban, akik továbbra is arcot eltakarva vonulnak az utcára.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben