Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem félünk a farkastól

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. szeptember 25.   09:53

Erste kommentár A módosított makrogazdasági pálya alapján az MNB nem fél a gyenge forinttól. A jelenlegi árszintekkel számolva is csak picit, 0,1 százalékponttal emelte az idei inflációs...

Erste kommentár

A módosított makrogazdasági pálya alapján az MNB nem fél a gyenge forinttól. A jelenlegi árszintekkel számolva is csak picit, 0,1 százalékponttal emelte az idei inflációs előrejelzését 3,3 százalékra. Ugyankkor sem a jövő évi 3,4, sem a 2021-es 3,3 százalékos inflációs várakozáson nem változtatott. Ugyan az idei GDP várakozást 4,3 százalékról 4,5-re emelte az első féléves erős teljesítményt követően, de a jövő évre vonatkozó 3,3 százalékos előrejelzésén nem változtatott. Mindeközben inkább lefelé mutató inflációs kockázatokat lát. Ez azt sugallja, hogy az MNB masszív lassulást vár a külpiacokon, ami erősebb, vagy hasonló erősségű hatást gyakorolhat az inflációra, mint a forint gyengüléséből adódódó hatás. Ráadásul a bankközi likviditási célt is megemelte 100 milliárd forinttal 300-500 milliárdra, ami enyhe lazításként fogható fel. Mindez további forintgyengülést sugall, de addig is működhet a „Vegyél a pletykára és adj el a hírre!” viselkedés. Az EURHUF olyan technikai alakzatot hozott/ hoz létre, amelyből akár a 327 forintig tartó átmeneti erősödés is kialakulhat, mint korrekció. Ugyanakkor alapvetően gyengülési pályán van és maradhat a forint.


Az OTP viselkedése annak ellenére kiábrándító, hogy ma pl. egy komoly (szerbiai) akvizíció lezárását jelentette be, amely számottevően növelheti a negyedik negyedéves eredményét. Azzal hogy a részvény visszaesett a bázisba, újra a 12.000 forintot célozza az árfolyam. Ez pedig kihathat a BUX teljesítményére is. A Richter tegnap áttörte az 5.000 forintos technikai szintet. Ha ezen érték fölött marad, azzal megerősíti a tegnapi kitörést, és elvileg előbb tesztelheti az 5.200 forintos ellenállási szintet. A DAX-ot pedig húzza a 12.000-12.100 pont körüli tartomány. Ha ott megfordul az árfolyam, akkor jó esély van egy fordított fej-váll alakzat kiépülésére, amit a makrogazdasági indikátorok jelen pillanatban amúgy nem támasztanak alá.

Újabb nyomást helyeznek Trumpra a demokraták

Elkezdtek eltávolodni a csúcsok környékéről tegnap a vezető amerikai részvényindexek, miután a globális gazdasági növekedési félelmek mellett az amerikai belpolitikai hangulat is kezdett forróvá válni. A Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,8%-kal, a Nasdaq 1,5%-kal esett vissza.


Nancy Pelosi, az Amerikai Képviselőház demokrata vezetője hivatalosan is kezdeményezte tegnap a bíróságon kívüli alkotmányos vádemelési eljárást (impeachment) Donald Trump ellen, amely folyamat lényege az elnök tisztségéből való eltávolítása. Pelosi azért kezdeményezte az eljárást, mert szerinte Trump korábban zsarolni igyekezett az ukrán elnököt, hogy nyomozzon a korábbi amerikai alelnök (és egyben Trump potenciális riválisa a 2020-as választáson) Joe Biden és fia ellen. Trump szerint Biden alelnökként megpróbálta megakadályozni, hogy részletek kerüljenek nyilvánosságra fia ukrajnai üzleteiről, azt azonban tagadja, hogy zsarolni próbálta volna ez ügyben az ukrán elnököt. Nancy Pelosi ezzel szemben azt állítja, hogy Trump egy több száz millió dolláros, Ukrajnának szánt segély visszatartásával is fenyegetőzött, hogy ezzel helyezzen nyomást az ukrán elnökre. Trump egy 400 millió dolláros segélyt valóban visszatartott egy ideig, azonban állítása szerint ennek nem ez volt az oka. A lemondatási eljárás keretében most több bizottság vizsgálja az ügyet. Amennyiben valóban érdemi bizonyítékok kerülnének elő Trumppal szemben, akkor a Képviselőház demokrata többséggel valószínűleg megszavazná a lemondatást, ezt követően azonban a republikánus többségű Szenátusban 2/3-os többség kell. Ez valószínűleg nem lenne meg, főként úgy, hogy Trump tegnap azt mondta, hogy ma nyilvánosságra hozzák az ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetést.


Bizonytalan gazdasági környezetben lepte meg pozitívan az elemzőket tegnap a Nike gazdasági első negyedéves gyorsjelentésében. A sportszergyártó 10,7 milliárd dolláros árbevételen (+7% év/év) 0,86 dolláros tisztított EPS-t ért el, miközben a várakozás 10,4 milliárd dolláros árbevétel és 0,70 dolláros EPS volt. A bruttó marzs ráadásul jobb lett a várt 44,4%-nál, egészen pontosan 45,7%. Főként a nemzetközi piacokon, kiváltképp Kínában volt sikeres a cég, ott 22%-kal nőtt év/év alapon az árbevétel 1,7 milliárd dollárra. Az amerikai piacon 3,6%-kal nőtt év/év alapon az árbevétel. A női szegmens árbevétele kétszámjegyű növekedést mutatott, ami továbbra is húzóerő maradhat. A számokból az látszik, hogy korunk egészséges életmódra törekvő trendjét jól lovagolja meg a cég. Az árfolyam 5,5%-kal emelkedett piaczárás után.


125,1 pontra esett a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe szeptemberben a korábbi 135,1 és a várt 133 ponttal szemben. Ez az utóbbi évekhez képest továbbra is magas érték, így a fogyasztói bizalomban érdemi romlás egyelőre nem látható a tengerentúlon.


A várt 1 ponton való stagnálással szemben -9 pontra esett a richmondi Fed feldolgozóipari indexe tegnap, ami az utóbbi évek mélypontja körül tartózkodik. Ez azt mutatja, hogy továbbra is romló tendenciát mutat az ottani ipari környezet.

Szenved a kínai gazdaság

A negatív hangulatban csökkenés jellemezte ma az ázsiai részvénypiacokat. A Nikkei 0,4%-ot, a Shanghai 0,7%-ot, a Hang Seng pedig 1,2%-ot esett.


A kínai bézs könyv szerint az idei évben a harmadik negyedév lehetett a leggyengébb. Minden iparágban kedvezőtlen jelek láthatók, de a kereskedelmi konfliktus miatt a legrosszabb helyzetben a feldolgozóipar van. Az iparágban az értékesítési volumenek, az árak és a profit is kétszámjegyű mértékben csökkent. Egyedül a hitelezés tekintetében volt bővülés tapasztalható. A harmadik negyedéves gyenge gazdasági teljesítmény részben már a GDP növekedési várakozásokban is tükröződik, hiszen a második negyedévi 6,2% után már csak 6,1%-os GDP növekedést várnak a harmadik negyedévre.


Újabb gesztust tehet Kína az USA felé azzal, hogy akár 100 ezer tonnányi marhahúst importálna. A kereskedelmi konfliktus lényegi kérdését ez nem oldja meg, de pozitív, tapogatozó lépésnek tekinthető.


A japán jegybanki lazításról szóló spekulációk hatására az 5 éves japán államkötvények hozama visszaesett a korábbi mélypontra, -0,38%-ra.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Leminősítettük a MOL-t

A MOL részvényeket Felhalmozásról Csökkentésre minősítettük le. Célárunkat a korábbi 3.720 forintról 2.900 forintra módosítottuk. A társaság nehezebb időszak előtt áll, az iparágban ugyanis ciklikus lejtmenet várható. Az INA szituáció nem oldódott meg, a rijekai finomítóba történő beruházások egyelőre nem indultak el. A MOL szorgalmazza a késleltetett kokszoló építését, míg a gyenge finomítói fundamentumok nem feltétlenül támogatják ezt a beruházást.

Az OTP lezárta a szerb tranzakciót

Megtörtént a szerbiai tranzakció pénzügyi zárása, így most már 100%-os OTP tulajdonban van a korábbi SocGen leány, a Societe Generale banka Srbija. A pénzintézet 8,3%-os piaci részesedésével Szerbia negyedik legnagyobb bankja. Univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben