Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyszeri tételek miatt a vártnál jobb a Magyar Telekom eredménye

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 8.   09:41

Csúnya nagy esést láthattunk tegnap világszerte. Hosszú idő után újra korreláltak a piacok, ami nem jó jel. Kérdés, hogy ez folytatódik-e. Egyelőre egy napról van szó, s még nem romlott el véglegesen semmi. Mindenesetre érdekes jelenséget láthatunk mindenféle magyarázatokkal. Kijött az Európai Bizottság jelentése, és a növekedési kilátások jelentős csökkentése...

Csúnya nagy esést láthattunk tegnap világszerte. Hosszú idő után újra korreláltak a piacok, ami nem jó jel. Kérdés, hogy ez folytatódik-e. Egyelőre egy napról van szó, s még nem romlott el véglegesen semmi. Mindenesetre érdekes jelenséget láthatunk mindenféle magyarázatokkal. Kijött az Európai Bizottság jelentése, és a növekedési kilátások jelentős csökkentése negatívan hatott a piacokra. Ezzel csak az a baj, hogy például a német GDP esetében rosszul hangzik a felezés a jövő év tekintetében, de a valóság az, hogy az EB nagyjából oda csökkentette a kilátásokat (kicsit alá), mint ahová a piac várta. Vagyis ennek nem kellett volna nagy esését okoznia. Lehet félni a pénzügyi szakadéktól, de az is tudott dolog volt, már a választások előtt. Az egyetlen, amivel lehetne magyarázni, hogy Romney nyereség- és osztalékadó csökkentést, Obama pedig emelést ígért. Ez az, ami ilyen negatív reakciót hozhatott, de azt gondoljuk, hogy ennek a hatása is kisebb kéne, hogy legyen. Vagyis a tegnapi méretes esés, valljuk meg, azért félelmetes, mert nem lehet egy erős okkal magyarázni. Lehet több apróval, de az valahogy nem az igazi. Ha ebből az esésből (amely pl. Magyarországon kisebb forgalom mellett zajlott, mint a korábbi emelkedések) viszonylag hamar fel tud állni a piac, akkor nincs nagy baj. Egyéb esetben aggódhatunk. Erre például okot adhat a „fiskális szakadék’ az USA-ban, a maga recessziós kilátásaival, amely nyilván negatívan érintené az egész világgazdaságot. Mindenesetre ma valamiféle visszapattanást (kicsit) várunk a tegnapi nem várt méretes esést követően.
Piaci áttekintés
- Az év legnagyobb esését könyvelhette el a Dow
- Beszakadt az olaj árfolyama
- Negatív hangulatban erősödött a dollár
- Lejtmenet Ázsiában is
- Egyszeri tételek miatt a vártnál jobb a Magyar Telekom eredménye
- A tegnapi nagy esés után ma korrekció jöhet

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Nagy zuhanással indult a tegnapi kereskedés, és a hangulat nem javult zárásig, így 2% feletti mínuszokban ragadtak az indexek, a Dow az év leggyengébb napját zárta (Dow -2,36%, Nasdaq
- 2,49%, S&P500 -2,34%).
- A leggyengébben a pénzügy (-3,5%) és az energia (-3,1%) teljesített a szektorok közül.
- Közel 4%-ot zuhant az Apple, így már 20%-os mínuszban jár a papír a csúcshoz képest.
- A befektetők a várható adóemelésektől és a költségvetési szakadék körüli bizonytalanság miatt félnek, ezek lehettek a legfőbb mozgatórugói a tegnapi gyengülésnek, de az Európából érkező kedvezőtlen hírek is közrejátszottak, a negatív német makroadat és az Európai Bizottság nem túl fényes prognózisa is negatív lökést adott a piacoknak.
- Obama győzelme nem tett jót a szénbányák részvényeinek, az ágazati index közel 10%-ot zuhant, mert a demokrata elnök az alternatív energiák mellett érvel. A másik elnökjelölt Romney a kampányában a fosszilis energiahordozók támogatásáról beszélt, a szénipari papírok száguldottak, aminek most vége lehet.
- A Fitch hitelminősítő szerint, ha az USA nem tud olyan tervet kidolgozni, amivel sikerül elkerülnie a költségvetési egyensúlyt helyreállító automatikus lépéseket, akkor leminősíthetik az országot.
- A görögöknél folytatódtak a heves tüntetések a megszorító csomag ellen, melyet a görög parlament este elfogadott, így az ország megkaphatja a 31,5 milliárd eurós új hitelrészletet. A csomagban szerepel a nyugdíjak és az állami alkalmazottak bérének csökkentése és az egészségügyi kiadások lefaragása.
- Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 0,4%-os lehet a recesszió az euró övezetben, a legnagyobb visszaesés a görögöknél lehet (-6%). Németország esetében 1,7%-ról 0,8%-ra csökkentették az előrejelzést.
- Merkel tegnap Brüsszelben arról beszélt, hogy a válság tanúsága, hogy az egyes tagországok költségvetéseibe be kell avatkoznia az EU-nak, ha nem tartják be az előírásokat.
- Ma fontos események is lesznek: 13:45-kor az EKB kamatdöntő ülésének eredményéről értesülhetünk (az elemzők a kamat tartását várják). Az USA-ban a külkereskedelmi egyenleg szeptemberi érékét és a szokásos heti munkanélküliségi adatokat publikálják ma. Az esti órákban a Walt Disney és az Nvidia teszi közzé negyedéves számait.
Olaj, arany
- A tegnapi negatív hangulatban jelentősen, 4,5%-kal csökkent az olaj árfolyama. A kurzus a rövidtávú mozgóátlagokról pattant vissza és az árfolyam 88,42 dollárról 84,44 dollárra változott.
- Jelentős napon belüli mozgás volt tegnap tapasztalható az arany piacán, azonban összességében az árfolyam csak minimális mértékben, 1716,05 dollárról 1717,75 dollárra változott. Az árfolyam mozgásterét korlátozza, hogy a nemesfém kurzusa már a 20 illetve 30 napos mozgóátlagok közelébe emelkedett. A tegnapi napi dollárerősödés nem támogatta az arany árfolyamának emelkedését, ugyanakkor a növekvő aggodalmak az aranynak kedvezhetnek.
Devizák
- Tegnap reggel még jelentős mértékben gyengült a dollár, azonban a délutáni negatív hangulatban ez átcsapott dollárerősödésbe. Az árfolyam 1,2814-ről 1,2771-re változott. Spanyolországból és Németországból is a várttól elmaradó ipari termelési adatról számoltak be.
- A pozitív brüsszeli döntés ellenére is gyengült a forint a tegnapi negatív hangulatban. Tegnap publikálta az Európai Bizottság a tagországokra vonatkozó GDP és költségvetési hiány előrejelzést. Ebből kiderült, hogy jövőre a magyar költségvetési hiányt 3% alá várják, vagyis épphogy, de sikerül teljesíteni a követelményeket, ami annak ellenére pozitív fejlemény, hogy 2014-re már 3%-ot meghaladó költségvetési hiányt jeleztek előre. Azonban a negatív nemzetközi hangulatban gyengült a hazai fizetőeszköz. Az EUR/HUF árfolyam 281,85-ről 282,9-re emelkedett.
Távol-Kelet
- A negatív hangulat a Távol-Keletre is átterjedt, ami jelentős árfolyamcsökkentést okozott. A Nikkei 1,51%-ot, a Hang Seng 1,46%-ot, a Shanghai index pedig 1,32%-ot veszített értékéből.
- Az Európából és Amerikából importált negatív hangulatot csak tovább rontották a japán gazdasági adatok. A gépek rendelésállománya a vártnál nagyobb visszaesést mutatott, az előző hónaphoz képest a várt 2,1%-os csökkenés helyett 4,3%-os csökkenés következett be. Szintén negatív hír, hogy a vállalati csődesemények száma év/év alapon 6%-kal növekedett.
Határidős piacok
- Az amerikai és az európai határidős indexek is pluszban vannak ma reggel.
Vállalati hírek
- A Magyar Telekom III. negyedéves eredménye jobb lett a vártnál, ami egy egyszeri tételnek köszönhető, ugyanis a cég makedón leánya négy régi ingatlant egy újra cserélt, amin 3,7 milliárd forint nyereség keletkezett. Ezen tétel nélkül az eredmény csak kismértékben haladta volna meg az általunk és a piac által vártat. Ezen felül a Pro M eladásán további 1,6 milliárd forintos nyeresége keletkezett a cégnek. Az árbevétel a vártnak megfelelően kismértékben csökkent, az üzemi eredmény az egyszeri tételek nélkül szinten maradt. A működéshez kapcsolódó EBITDA több mint 5%-kal nőtt a negyedév során, köszönhetően az egyszeri tételeknek. Így a január-szeptemberi időszakban az első féléves -7,2%-ról 2,9%-ra szelídült az EBITDA csökkenés mértéke. A cég megerősítette 2012-es árbevétel és EBITDA előrejelzését: 0 ás 2% közötti csökkenés, illetve 4 és 6% közötti csökkenés. A társaság az ingatlan tranzakciók miatt 83,3 milliárdról 90 milliárd forintra emelte 2012-es capex előrejelzését. A cégnek 6 év alatt kell kifizetni a régi és az új ingatlan közti különbözetet, de már az idei évre elszámolta az egészet tőkebefektetésnek. A három negyedév során az üzemi cash-flow 21,4%-kal 105,4 milliárd forintra esett vissza. A befektetési cash-flow 45 milliárdra csökkent (-9% éves szinten), hiszen a frekvenciáért kifizetett díjat részben kompenzálta a Pro M eladása. A cég nettó adóssága a kilenc hónap alatt 336,9 milliárd forint lett, amit 39,4%-os eladósodottságot jelent. A Magyar Telekom stratégiája, hogy mindaddig fizet osztalékot, amíg az eladósodottság 30 és 40% között van. Jelenleg úgy tűnik, hogy még éppen sikerül a korábbi szinten tartani az osztalék mértékét. A jövőt illetően bizonytalansági tényező a frekvenciatender újbóli kiírása, és a negyedik mobilszolgáltató (MPVI Mobile) piacra lépése.
- A Magyar Telekom üzletfejlesztési igazgatója, Pataki Róbert interjút adott a Világgazdaságnak. A fő üzenete az, hogy az innováció, a technológia felől egyre inkább az üzletre, a hozzáadott értékű szolgáltatások és az új telekommunikációhoz kapcsolódó szolgáltatások megjelenésére fókuszál a cég. Öt év távlatában ezek a szolgáltatások az árbevétel 25-30 százalékát adhatják. A hírnek nincs hatása a részvényárfolyamra.
- A HVG értesülése szerint az E-Toll tenderen négy ajánlattevő maradt talpon: a Kapsch, a T-Systems, a Synergon a China International Telecommunication Construction Corporationnal és a Getronics nevű cégek. Az ajánlatok 43 és 165 milliárd forint között szóródnak, miközben az állam 41 milliárdot szeretne elérni. Nem hivatalos források szerint a Getronics adta a legolcsóbb ajánlatot.
Gazdasági hírek
- Az Európai Bizottság tegnap megjelent prognózisában jövőre 2,9%-os, 2014-re pedig 3,5%-os deficitet vár Magyarországon. Ez azt jelentheti, hogy a mégsem függesztik fel a kohéziós forrásokat, és a 2014-es költségvetés módosítása után a kötelezettségszegési eljárást is megszűntethetik. Rövidtávon tehát nem várható a tőzsdei cégeket érintő intézkedés. A hír kismértékben kedvező.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben