Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A vártnál kissé gyengébb eredmény a Richtertől

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. november 6.   09:15

Eljött a nagy nap. Legalábbis az amerikai választók számára. Egyszer valaki azt mondta, hogy a választás a „demokrácia ünnepe”. Tökéletesen egyetértünk ezzel. A győztesre viszont kemény munka vár, s megkapja azt a lehetőséget, hogy négy év múlva mint győztes hadvezér nézhessen vissza az elnökségi évekre. Ugyanis nagy valószínűséggel addigra túl lesz a recesszión az...

Eljött a nagy nap. Legalábbis az amerikai választók számára. Egyszer valaki azt mondta, hogy a választás a „demokrácia ünnepe”. Tökéletesen egyetértünk ezzel. A győztesre viszont kemény munka vár, s megkapja azt a lehetőséget, hogy négy év múlva mint győztes hadvezér nézhessen vissza az elnökségi évekre. Ugyanis nagy valószínűséggel addigra túl lesz a recesszión az USA és remélhetőleg a világ és Európa is. A piacok is valami hasonlót gondolnak, vagyis nem nagyon foglalkoznak a választásokkal, hanem csinálják a saját dolgukat, amelyek továbbra is bikapiac-szerű manőverek. Ugyanis jelenleg „a háború utáni újjáépítés folyik” vagyis elég, hogy hozzáértő tehetséges ember vezesse az országot. Ezt pedig a demokratikus rendszer többé-kevésbé biztosítja. Ezen az sem nagyon változtat, hogy a görög parlamenti szavazás és a hozzá tartozó tüntetések is egyre inkább valamiféle aggodalmat hoznak a piacra. Miközben a DAX egyre ígéretesebben néz ki, addig a BUX is egyre közelebb kerül ahhoz, hogy újra megostromolja a lokális csúcsot (19.500), de igazándiból egy tartósabb emelkedés kialakulásához a 19.660 pont fölé kellene mennie. Erre azért még valószínűleg várnunk kell. Különben ha a Richter eredményére nézünk, elsőre csalódunk, hogy az eredmény elmarad az amúgy is gyenge eredményvárakozásokhoz képest. Ha viszont figyelembe vesszük a bázis időszakban kapott több mint 8 milliárd forintot, na meg azt hogy az új gyógyszerek és a kutatások egyelőre inkább viszik a pénzt, mint hozzák, de ez beruházás a jövőbe, akkor az eredmény nem tekinthető rossznak. Így az árfolyamhatás is nagyon behatárolt lehet. Mindezt figyelembe véve a BUX index esetében emelkedést várunk a mai napra.
Piaci áttekintés
- Javult a hangulat a tengerentúlon, és emelkedéssel zártak az indexek
- Emelkedett az arany és az olaj árfolyama is
- Erősödött a dollár
- Lejtmenet a Távol-Keleten
- A vártnál kissé gyengébb eredmény a Richtertől
- Emelkedő árakra számítunk ma a BÉT-en

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- Mérsékelt emelkedéssel zárták a tegnapi kereskedést a tengerentúli piacok. A mínuszos nyitást követően erősödni kezdtek az árfolyamok, és zárásra pluszba lendültek. Ma este az elnökválasztás fogja izgalomban tartani a befektetőket (Dow 0,14%, Nasdaq 0,6%, S&P500 0,2%).
- Tegnap egy fontos makroadatot publikáltak a tengerentúlon, az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index októberi értékét. Az index 55,1 pontról 54,2 pontra csökkent, miközben a várakozás 54,5 pont volt.
- Az Apple közzétette az iPad mini értékesítések eredményét. Az első hétvégén 3 millió darabot adott el a társaság és a kereslet meghaladta a készleten lévő mennyiséget.
- Hétvégén zajlott a G20 pénzügyminisztereinek találkozója, Mario Draghi EKB elnök, és Timothy Geithner pénzügyminiszter nélkül. Fontos döntések nem születtek az ülésen, a japán jegybank elnöke arról beszélt, hogy azt reméli, hogy a tengerentúli elnökválasztás után a politikusoknak sikerül olyan intézkedéseket hoznia, amivel elkerülhető a fiskális szakadék. Angela Merkel szerint az eurozóna válsága még akár 5 évig is tarthat.
- A görög kormány holnap szavaz a 13,5 milliárd eurós megszorító csomagról, ami annak a feltétele, hogy az ország megkapja a 31,5 milliárd eurós újabb hitelrészletet. Ha ezt nem kapják meg, akkor november végén fizetésképtelenné válhat az ország, ami az euróövezeti tagság megszűnését jelentené. A kormánynak a jövő évi költségvetést is át kellett dolgoznia a csomag miatt, de a módosítások nem minden kormánytagnak nyerték el a tetszését.
Olaj, arany
- Az arany árfolyama tegnap pozitív irányba indult a nap eleji csökkenést követően. Az 1.677 dolláros nyitás után 1.672 dollárig esett a kurzus, de zárásra 1.685 dollárig sikerült visszakapaszkodnia.
- Az olaj árfolyama is emelkedett tegnap, 84,6 dollárról 85,7 dollárig. A 85 dolláros támasz tartja továbbra is az árfolyamot, a tegnapi visszapattanás a következő napokban is kitarthat, ellenállás a 20 napos mozgóátlagnál (88,4 dollár) látható.
Devizák
- Az elnökválasztás előtt is képes volt erősödni a dollár az euróval szemben, azonban ez nem feltétlenül Amerika erősségének, inkább Európa gyengélkedésének köszönhető. A Görögország körüli bizonytalanság továbbra is aggodalommal tölti el a befektetőket, melyet csak tetőzött, hogy Spanyolországban várt feletti mértékben növekedett a munkanélküliség. Az EURUSD árfolyam 1,2819-ről 1,2796-ra csökkent.
- Kismértékben, de gyengült a forint árfolyama a tegnapi nap folyamán. A kurzus 281,99-ről 282,28-ra változott.
Távol-Kelet
- Folytatódott a tegnap megkezdett csökkenés az ázsiai piacokon. A Nikkei 0,36%-kal, a Hang Seng 0,22%-kal, a Shanghai index pedig 0,38%-kal került lejjebb.
- Ausztráliában a piaci várakozásokkal ellentétben nem csökkentették a jegybanki alapkamat nagyságát, így az továbbra is 3,25% maradt.
- Kínát jelenleg a kivárás jellemzi, részben a mai amerikai elnökválasztás, részben pedig a Kínában csütörtökön kezdődő Nemzeti Kommunista Párt 18. kongresszusa miatt, amely akár jelentősebb változást is hozhat a gazdaságpolitika terén, elsősorban a nyersanyagok felhasználása szempontjából.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Az egyszeri tételekkel növelt tavalyi év azonos időszaka után a Richter III. negyedéves eredményét a marketing költségek és a K+F kiadások, illetve az effektív adókulcs növekedése jellemezte, így a nettó eredmény éves szinten 56,5%-kal esett vissza. A csökkenés mértéke nagyobb volt, mint amire a piaci szereplők számítottak. Az árbevétel 6,6%-kal nőtt, az üzemi eredmény 57,5%-kal esett vissza. Mivel a tavalyi III. negyedévben a meghiúsult Polpharma ügylet miatt 8,2 milliárd forint pozitív egyszeri tételt könyvelt el a cég, így az idei negyedévben jelentős visszaesésre számítottunk. Az árbevétel növekedését elsősorban az orosz/FÁK piacok teljesítményének köszönheti a cég. A 60,8%-os bruttó marzs elmaradt az általunk becsült 62%-tól. Bár a pénzügyi tételeken elkönyvelt veszteség kisebb lett az általunk vártnál, az adóteher növekedése miatt a nettó eredmény elmaradt a várttól. Az eredményből látszik, hogy a gyenge forintnak és a jó orosz/FÁK piaci teljesítménynek köszönhetően jó évet zárhat a Richter 2012- ben. Ugyanakkor az üzemi eredményt befolyásolja a dinamikusan növekvő értékesítési, marketing és K+F kiadások, melyek pozitív eredményhatása hamarosan látható lesz. A cégnek továbbra is versenyelőnye származik a földrajzi- és termékstratégiájából, de véleményünk szerint sem ez, sem a Forest együttműködés pozitív hatása nem tükröződik teljesen a részvény árazásában. Ajánlásunk továbbra is Vétel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben