Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Talajt fogtak az indexek?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. augusztus 8.   09:55

Erste kommentár Tegnap jelentős volatilitást mutattak az amerikai indexek és a DAX is. Mindeközben a napon belüli grafikonokon dupla aljat alakítottak ki, ráadásul ezeket támaszszinteken vagy azokhoz közel. Így a tegnapi emelkedés...

Erste kommentár

Tegnap jelentős volatilitást mutattak az amerikai indexek és a DAX is. Mindeközben a napon belüli grafikonokon dupla aljat alakítottak ki, ráadásul ezeket támaszszinteken vagy azokhoz közel. Így a tegnapi emelkedés ma folytatódik, sőt még marad is további tér fölfelé.


Mindeközben itthon jelentett az Mtel és a Waberer’s. A Magyar Telekom a várakozásoknál jobb eredményt tett közzé a jobb költséggazdálkodásnak köszönhetően. Így a nettó eredmény csak kis mértékben csökkent. A cég úgy látja, hogy jó úton halad az éves tervek teljesítése terén, s továbbra is fenntartja a jövő évre vonatkozó 27 forintos osztaléktervét.



A Waberer’s egy újabb siralmas negyedévről adott számot. Nemcsak a Brexit-hez kapcsolódó felhalmozás utáni kisebb kereslet hatott negatívan az árakra és a kihasználtságra, hanem az új fuvarszervező szoftver is többszőr csődöt mondott. Mindeközben az itthoni üzletágak relatíve jól teljesítettek, gyakorlatilag szinten maradó, amortizációval módosított üzemi eredménnyel. A szoftver problémák mostanra megszűntek, és a fuvarozási árak is helyreálltak. A cég mostanra 360 darabbal (~10 százalék) csökkentette a kamionok számát, így a kihasználtságot mintegy 10 százalékkal (a 2017-ben látott szintekre) sikerült emelnie. További 300 kamion leépítését határozták el, ami tovább növelheti a kihasználtságot az elkövetkező hónapokban. A rossz eredmény ellenére a kilátások jelenleg sokkal biztatóbbak, mint korábban voltak.


Újabb napon belüli fordulat az amerikai piacon

A kezdeti mínuszokat követően tegnap ismét sikerült fordulatot bemutatnia a vezető amerikai részvényindexeknek, ezzel zárásra nagyjából semleges tartományba érkeztek vissza. A Dow 0,1%-kal esett vissza, míg az S&P500 0,1%-kal, a Nasdaq 0,4%-kal emelkedett.


Megfelelt a várakozásoknak a Skyworks Solutions 767 millió dolláros (-14% év/év) árbevétele a harmadik negyedévben, azonban a következő negyedévre csupán 815-835 millió dollár közötti várakozást közöltek, ami alulmúlta a 842 millió dolláros konszenzust. A cég főként okostelefonokhoz gyárt chipeket, így a vártnál gyengébb harmadik negyedév azt mutatja, hogy a piac továbbra is gyengélkedik. A hírekre az árfolyam 7%-kal esett piaczárás után.


A chicagói Fed elnöke, Charles Evans szerint a július végi Fed ülés óta történt események (újabb importvámok kivetése Kína ellen) újabb szembeszelet jelenthetnek az amerikai gazdaságnak, ami adott esetben azt is indokolhatja, hogy a jegybank tovább lazítson a monetáris politikán. Evans korábban 50 bázispontos kamatcsökkentést támogatott volna júliusban, mivel szerinte az inflációs folyamatok nem túl meggyőzőek az USA-ban.

A kínai részvények térnyerése

A Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index pedig 1,0%-ot emelkedett a mai kereskedésben.


Az MSCI tegnapi negyedéves index felülvizsgálatakor megerősítette, hogy augusztus 28-ával, az index átsúlyozásakor megemelik a kínai részvények súlyát. Az eddigi 10%-os faktor helyett mostantól 15%-kal veszik őket figyelembe, így a feltörekvő piaci indexcsaládon belül 2,46%-ra emelkedik a kínai „A” kategóriás részvények súlya. A bejelentés nem meglepő, hiszen a kínai részvények MSCI indexbe történő bekerülésének menetrendje már eddig is ismert volt.


Több mint egy évtizedet követően ismét 7 fölötti hivatalos USDCNY referencia rátát határozott meg a kínai jegybank. Ennek azonban inkább csak lélektani jelenősége van, a héten valójában már a szint fölött kereskedtek a devizapárral, másrészt ennél gyengébb referencia árfolyamot is elképzelhetőnek tartottak a piacon.


Vártnál aktívabb volt Kína külkereskedelme júliusban. Dollárban mérve az export 3,3%-kal még bővült is a várt 1,0%-os visszaesés helyett, az import viszont 5,6%-kal visszaesett, de még így is kisebb volt a visszaesés mértéke, mint a várt 9,0%.


Enyhült a Japán és Dél-Korea közti feszültség, így egy hónapnyi kihagyást követően újraindult néhány high-tech alapanyag exportja Korea felé, amiket például a Samsung használ a chipek gyártásánál. A hír a koreai és a japán technológiai cégek számára is pozitív.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacokon is pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Richter: a Mitsubishi törzskönyvi engedélyt kapott a cariprazine-ra

A Mitsubishi törzskönyvi engedélyt kapott a cariprazine-ra skizofrénia indikációban. A megállapodás értelmében a Richter szállítja a terméket, a Mitsubishi pedig leányvállalatain keresztül értékesíti azt a dél-kelet ázsiai régióban. A Richter a törzskönyvezési eljáráshoz kapcsolódóan mérföldkő bevételre, az értékesítés függvényében pedig royalty bevételre jogosult.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben