Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcson Amerika

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. július 25.   09:46

Erste kommentár Majdnem. A Nasdaq és az S&P500 új csúcsra emelkedett a tegnapi napon, elsősorban a várható kamatcsökkentésnek és a jó vállalati eredmény összképnek köszönhetően, legalábbis a...

Erste kommentár

Majdnem. A Nasdaq és az S&P500 új csúcsra emelkedett a tegnapi napon, elsősorban a várható kamatcsökkentésnek és a jó vállalati eredmény összképnek köszönhetően, legalábbis a várakozásokhoz képest. Ugyanis a gyorsjelentési szezon egyharmadánál az S&P500 cégeinek eredménye 3,7 százalékkal növekedett, amely 4,7 százalékpontos felülteljesítés a várakozásokhoz képest. Ugyankkor pont a tegnapi napon egy Caterpillár és Boeing gyorsjelentéssel lehettünk gazdagabbak, amelyek jelentősen visszahúzták a Dow Jones ipari átlagindexet, hiszen a repülőgépgyártó cirka 9 százalékos súllyal szerepel az indexben, míg a másik cég 3 százalékkal. Ez a két cég pedig, tegnap, a legrosszabbul teljesítő komponens volt a DJ-ben. Különben ha az értékeltségre nézünk, akkor az S&P500 index esetében egy kicsit magasabb előremutató P/E rátát (18,1)  mutat mint az elmúlt 30 éves átlag (17,1), s ilyen értelemben egy kicsit „drágának tekinthető” az index. Persze a rekord alacsony közeli hozamkörnyezet ezt indokolja is.


Mindeközben itthon inkább csak az ide-oda pöckölésé látjuk a részvényeknek. Például a Richter napon belül megjárja a plusz 1 százalékos és a negatív tartományt is. A cég ma reggel jelentette be, hogy a Hikma nevű céggel kötött szerződést a 153 millió dolláros antipszichotikum piaccal rendelkező MENA régióra (közel-keleti és észak-afrikai térség). A Richter egyszeri kifizetést kap a Hikmá-tól a szerződés aláírásakor, plusz mérföldkőfizetéseket, s a Richter szállítja a gyógyszert. A méretből látszik, hogy a megállapodás jelentősége nem számottevő, azaz a cég értékére nézve nem jelentkeik komolyabb hatással.


A DAX a mai napon a pozitív tartományban nyitott, de közelít a 12 600 pontnál levő ellenálláshoz, miközben az elmúlt napok emelkedéseinek, kissé túlvetté is várt, amely megállíthatja az elmúlt napom raliját.  A BUX pedig továbbra is inkább csak oldalazgat.

Tovább várat magára a Tesla nyereségessé tétele

Vegyes teljesítményt nyújtottak tegnap az amerikai indexek tegnap. A Dow 0,3%-ot csökkent, míg az S&P 0,5%-ot, a Nasdaq pedig 0,9%-ot emelkedett.


Ismét tűz alá kerültek Amerikában a gyógyszergyártók, miután Trump elnöki rendelettel csökkentené a gyógyszerek árát az állami egészségügyi programok részére. A rendelet a következő néhány héten belül jelenhet meg és szélesebb körű lehet, mint a korábbi fehérházi javaslatok voltak.


Vegyesek lettek az előzetes júniusi amerikai beszerzési menedzserindexek a Markit közzététele szerint. Míg a feldolgozóiparban az index értéke 50 pontra csökkent a korábbi 50,6 pontról és így a várt enyhe emelkedés elmaradt, addig a szolgáltatóiparban a vártnál gyorsabb volt az emelkedés és a korábbi 51,5 pontról 52,2 pontra emelkedett az index.


Júniusban bár 646 ezerre növekedtek az újlakás értékesítések Amerikában, de a várt 658 ezertől még így is elmaradtak.


A profittermelés helyett még mindig a növekedésre koncentrál a Tesla. Hiába sikerült rekordszámú autót értékesíteni a Teslának, így is részvényenként 1,12 dolláros veszteséget ért el a negyedévben, ami csaknem négyszerese a piac által várt 31 centes részvényenkénti veszteségnek. Elon Musk nyilatkozatából kitűnt, hogy a következő időszakban is inkább a növekedésre és a termelés felfuttatására fog összpontosítani. A vezérigazgató szerint a negyedik negyedévben már profitot termelhet a vállalat, míg a piac már a harmadik negyedévre is nyereséges korrigált negyedévre számít. Elon Musk szerint a társaság idén 360 -400 ezer gépkocsit értékesíthet. A társaságnál azt is bejelentették, hogy távozik az egyik társalapító és már csak tanácsadóként fog részt venni a cég életében. A jelentés hatására a zárás utáni kereskedésben 11%-ot zuhant az árfolyam.


A Ford eredménye a második negyedévben elmaradt a várakozástól, ráadásul az éves célt is csökkentették. A második negyedévben a társaság 28 centes egy részvényre jutó eredményt ért el, szemben a 30 centes piaci várakozással. Az egész évre vonatkozó eredményvárakozást 1,2-1,35 dollár között határozta meg a társaság, ami elmarad a piac által várt 1,39 dolláros piaci várakozástól. Ami azért is volt meglepő, mert korábban a Ford azt kommunikálta, hogy a fontosabb régiókban (USA, EU, Kína) is képes lesz növekedni. A Ford árfolyama 5%-ot csökkent az eredmény közzétételét követően.


A botrányok ellenére a legoptimistább elemzői várakozást is felülmúlta a Facebook. Az árbevétele 28%-kal 16,89 milliárd euróra emelkedett, felülmúlva még az elemzői várakozások maximumát is. A második negyedévben a havi aktív felhasználók száma 2,41 milliárd fő lett, ami 8,1%-os éves növekedést jelent. Hasonló ütemben 8,2%-kal 1,59 milliárd főre emelkedett a napi aktív felhasználók száma. A felhasználók növekedése a legértékesebb piacokon Európában és Amerikában is szinte teljesen megállt és inkább Ázisiában tud növekedni a cég, ahol viszont az egy felhasználóra jutó reklámbevétel körülbelül tizede az észak-amerikainak. A részvényárfolyam egy visszafogott, 1% alatti emelkedéssel reagált.


Az amerikai pénzügyminiszter véleménye szerint az Amazon tönkretette az amerikai kiskereskedelmet, így örömmel fogadta, hogy versenyhatósági vizsgálat indult a cég ellen. Bár az Amazon csak 8%-os piaci részesedéssel rendelkezik, azonban a pénzügyminiszter szerint egyes szegmensekben nagy károkat okozott az Amazon.

További kamatvágásra készül az Ausztrál jegybank

Visszafogott emelkedés jellemezte ma az ázsiai piacokat. A Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei és a hang Seng pedig 0,3%-ot emelkedett.


Az Ausztrál jegybank elnöke a gazdasági növekedés támogatása érdekében készen áll a további kamatvágásra. A piac a következő, augusztus eleji kamatdöntés alkalmával még nem várja a jelenlegi 1,0%-os alapkamat csökkentését, de őszre már elkezdték beárazni azt.


Észak-Korea két kísérleti rakétát lőtt ki a tenger irányába, azonban erre csak a dél-koreai tőzsde reagált negatívan, a többi piacot nem befolyásolta.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

MOL: a Transneft 15 dollár kompenzációt ad hordónként a szennyezett kőolaj után

A Transneft tegnapi bejelentése szerint 15 dollár kompenzációt ad a cég hordónént a leszállított klórral szennyezett kőolaj után. A Transneft felé bizonyítani kell, hogy károk keletkeztek. A MOL érintett lehet a történetben, de egyelőre nem világos, hogy ebből a kompenzációból mennyi juthat a magyar cég számlájára. A MOL nem vett át szennyezett olajat, de hetekig nem tudott a Barátság kőolajvezeték felől olajat vásárolni.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben