Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Miért gyengült a MOL részvényára?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2019. július 23.   16:32

Az elmúlt napok leggyakoribb kérdése, hogy vajon mi az oka a MOL árfolyamesésének? Számomra úgy tűnik, hogy nincs probléma fundamentálisan a céggel, a régiós kereslet is erős és a MOL-nak is jól megy a bolt. A nemzetközi környezet azonban egyáltalán nem támogató, a szektor iránti bizalom továbbra sem stabil. Az ajánlásunk továbbra is Felhalmozás, 3.720 forintos célárral, amit arra alapozunk, hogy a világ elkerüli a recessziót.

A MOL árfolyamalakulásán jó látszik, hogy a stabil emelkedés április vége óta megtört, azóta inkább csökkent a részvény ára, igaz nem szabad elfelejteni a részvényenkénti 142,5 forintos osztalékot sem, amit a cég június második felében fizetett ki (június 17. volt a fordulónap).

A MOL egyéves árfolyamalakulása forintban
Forrás: Bloomberg

Nem a cég fundamentumaival van probléma. A regionális olajkereslet erős, legalább is erről számolt be a MOL-on kívül a többi vállalat is.  Az olajár alatta van az egy évvel ezelőtti negyedéves átlagnak (74,4 dollár/hordó volt tavaly második negyedévben az ár szemben a mostani 68,8 dollár/hordónak) és a finomítói marzs is visszaesett az utóbbi időszakban (3,5 dollár/hordó az idei második negyedéves árrés szemben a tavalyi II. negyedév 5,5 dollár/hordó értékével). Ezt kompenzálja a magasabb kiskereskedelmi és nagykereskedelmi profit, illetve a magasabb petrolkémiai nyereségráta (a marzs 422 euró/tonnára nőtt a tavalyi 368 euró/tonnával szemben). A nyereség ezzel együtt némileg visszaeshet év/év alapon, de ez nem egy drasztikus romlás, az új hajózási sztenderdek 2020 év elejei bevezetése miatt pedig várhatóan javulni fognak az év vége felé a marzsok. A MOL nyereségére a mostani orosz olajmizéria sem hatott igazán, egyrészt mert a MOL tud alternatív úton is beszállítani, másrészt a déli irányba szinte mindig tiszta, nem szennyezett olaj jött. A MOL továbbra is egy masszív készpénzt termelő cég, az idei 2,3 milliárd dolláros EBITDA (adófizetés, amortizáció és kamatfizetés előtti nyereség) továbbra is reálisan elérhető.

A cég árazása a szektor átlag körül, illetve alatta van. A MOL 7,5x 2019-es PER ráta és 3,5x 2019 EV/EBITDA megfelel, illetve alatta van a szektor általunk becsült 7,3x-es és 4,5x-ös szorzóinak. A MOL mindig is a szektor mediánja alatt forgott EV/EBITDA alapon.

Azt gondolom, hogy a magyarázatot inkább a nemzetközi folyamatokban kell keresni. A világban erős a spekuláció, hogy az olajszektornak nehéz időszaka jön. Egyrészt fenyeget egy globális recesszió, ami mind az olajárakra, mind a finomítói és petrolkémiai árrésekre negatívan hathat. Másrészt a szektor hibáztatja részben a közvélemény a globális felmelegedésért. Gyakori vád, hogy az olaj és –gáz szektor nem tesz eleget a globális CO2 kibocsátás megfékezéséért. Ennek a hatása, hogy mind az USA-ban, mind Európában elég rosszul szerepeltek az olaj és –gázipari részvények az elmúlt három hónapban.

Stoxx Europe 600 olaj és gázszektor index egyéves árfolyamalakulása (euróban)
Forrás: Bloomberg

A S&P Olaj és –Gázszektor index egyéves árfolyamalakulása
(USA dollárban)
Forrás: Bloomberg

A MOL hivatalos ajánlásunk Felhalmozás, 3,720 forintos célárral. A recessziós veszély reális, a mostani ajánlásunkat arra alapoztuk, hogy a világ elkerüli ezt a forgatókönyvet. A második veszély, az hogy az olajszektort extra terhekkel sújtják a globális felmelegedés miatt, egyelőre inkább teoretikus. Abban nem hiszek, hogy globálisan sikerülne megadóztatni a szektor, a helyi szinten pedig egyelőre megfelelően alakulnak az adóbevételek, így talán nincs szükség különadók kivetésére. Persze ezzel együtt a bűnbak szerep megmaradhat és ez a félelem a befektetők jelentős részét is visszavetheti a részvényvásárlástól.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben