Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste BÉTa Hírek - Jelentett a Banco Santander, a BASF és a Daimler is

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2012. október 25.   10:29

AdidasAz Adidas és a Nike közötti szabadalmi vitában november 7-én születhet újabb bírósági döntés. Az előző döntés kimondta, hogy az Adidas megsértette a Nike egyik cipőknél alkalmazott szabadalmát, ezért az Adidas adizero primeknit nevű cipőjének németországi forgalmazását megtiltották.

Adidas
Az Adidas és a Nike közötti szabadalmi vitában november 7-én születhet újabb bírósági döntés. Az előző döntés kimondta, hogy az Adidas megsértette a Nike egyik cipőknél alkalmazott szabadalmát, ezért az Adidas adizero primeknit nevű cipőjének németországi forgalmazását megtiltották.
ArcelorMittal
Az ArcelorMittal felszólítást kapott a dél-afrikai kormánytól, hogy a légszennyezés miatt fejezze be a termelést a Vanderbijlpark-ban található gyárában. A vállalat nem hajlandó elismerni a légszennyezés tényét, ezért elhúzódó vita látszik kibontakozni, ami meglátásunk szerint az ArcelorMittalra nézve nem jelentős mértékű fejlesztések végrehajtásával fog zárulni.
Banco Santander
A Banco Santander ma reggel tette közzé negyedéves eredményét, melyben a várakozásokat 11%-kal meghaladó eredményről számolt be, ugyanakkor ez az előző év azonos időszakához képest csaknem 34%-kal gyengébb eredményt jelent.
A negyedéves eredményből kiemelendő, hogy a rossz hitelek miatt megképzett céltartalék nagysága csökkent az előző negyedévekhez képest, de továbbra is magasabb, mint az előző év azonos időszakában volt.
A kamat és nem kamatjellegű bevételek tekintetében sem látható jelentős változás, azok nagysága lényegében 2011 óta változatlan, azokban csak kismértékű emelkedés figyelhető meg. Kissé negatív, hogy az első kilenc hónapban a működési költségek 4,7%-kal emelkedtek. Spanyolországban az állam számára nyújtott hitelek alacsony bázisról jelentős mértékben emelkedtek, miközben a Spanyolországba kihelyezett hitelállomány 210 milliárd euróra csökkent.
BASF
Jó lett a BASF negyedéves eredménye, sőt az idei várakozását is megerősítette a cég annak ellenére, hogy a gazdasági növekedésre vonatkozó kilátásait csökkentette. A jó eredmény azért is meglepő, mert korábban az amerikai riválisok, a DuPont és a a Dow Chemical elkeserítő jövőképet festett le. Mind a két cég jelentős leépítéseket és gyárbezárásokat tervez.
Ennek fényében igencsak üdének mondható, hogy a BASF üzemi eredménye 5,7%-kal növekedett a harmadik negyedévben s a várt 1,94 milliárd euró helyett 2,07 milliárd lett. Ha a profitra nézünk, ott sem kell szomorkodnunk. Ugyan 21%-kal, 946 millió euróra csökkent, de az elemzők 888 millió eurót vártak. Így a visszaesés jóval kisebb lett, mint amit a piac várt. Hab a tortán, hogy az árbevétel 19 milliárd euróra növekedett (+8%) a várt 18,1 milliárddal szemben.
Persze nem szabad elfelejteni, hogy a jó eredmény alapvetően a diverzifikációnak köszönhető, ugyanis a magasabb olajkitermelés dobta meg a cég eredményeit. Tehát a vegyiparban tényleg a DuPont és a Dow Chemical aggodalmait kell osztani. Viszont a diverzifikáció segíthet abban, hogy a fél-egy éven belül várt esetleges fordulatnál a BASF jobban legyen pozícionálva mint a versenytársai, hiszen azok most gyárakat zárnak be és több ezer embert bocsátanak el.
Bayer
A Bayer és a Qiagen új betegkutatási technológiák kidolgozását tervezi. Összekötik a Bayer rák elleni terápiáit a Qiagen diagnosztikai fejlesztéseivel. Pénzügyi adatokat még nem hoztak nyilvánosságra a tervekről.
BNP Paribas
A BNP Paribas ingatlanokkal foglalkozó leányállata megvásárolta holland partnerét, a Holland Realty Partners nevű társaságot. A hírnek nincs árfolyamhatása.
Commerzbank
A Commerzbank-nál felmerült 300-400 lakossági fiók bezárásának lehetősége, ezek az intézkedések a novemberi szerkezetátalakítási terv részei lehetnek.
Daimler
A Daimler növekvő bevételekről számolt be. A csoportszintű árbevétel 1%-kal emelkedett, a Mercedes esetében 2%-os, a teherautók piacán pedig 3%-os volt a növekedés. Ez főleg olyan új modelleknek volt köszönhető, mint amilyen a megújult A modell, vagy a BharatBenz teherautók. De jól fogytak az SUV modellek is, ami összefügg az USA-ban értékesített autók darabszámának felfutásával is.
Azonban eredmény tekintetében már nem remekelt ennyire a társaság, az előző évhez és a várakozásokhoz képest is alacsonyabb eredményről számolt be. A várakozásoktól például 7%-kal maradt el az eredmény, míg a tavalyi év azonos időszakához képest csaknem 15%-kal esett vissza. Ennek fő oka a magasabb költségszint.
A világpiaci tendenciák jól láthatóak a Daimler értékesítésében is. Európában és Németországban csökkent az eladott gépjárművek aránya, míg az USA-ban növekedett. Kissé meglepő, de az értékesített gépjárművek kisebb hányadát adták el Kínában, mint az ezt megelőző évben.
A busz szegmens továbbra is gyengén teljesített EBIT szinten, a tavalyi 25 millió eurós eredményhez képest most 45 milliós veszteségről számoltak be, melynek fő oka a csökkenő értékesítés, elsősorban Dél-Amerikában.
A társaság év végére 8 milliárd eurós EBIT eredményt vár, a legutóbbi előrejelzésük még 9 milliárd eurós EBIT-ről szólt.
Deutsche Bank
A China Investment Corporation tárgyalásokat folytat a Deutsche Bankkal arról, hogy megvenné annak londoni irodaházát. A hírnek nincs árfolyamhatása.
E-ON
Az E-ON váratlanul bejelentette, hogy kiszáll a Finnországban, Helsinki közelében lévő Fennovoimában épülő atomerőmű projektből. Arról egyelőre nincs információ, hogy meglévő részesedését kinek értékesítené a társaság. Azonban legkésőbb jövő tavaszig vevőt kéne találniuk, ugyanis akkor lesz esedékes a következő hozzájárulás befizetése az atomerőmhöz. Addig is zavartalanul folytatódnak tovább a reaktor kivitelezési munkálatai. Az E-ON meglehetősen szűkszavúan azzal indokolta a döntést, hogy még nagyobb hangsúlyt szán svédországi és dániai jelenlétének, ezért értékesíti a Finnországban készülő erőműben meglévő részesedését.
Linde
A Linde új üvegolvasztási technológiát mutatott be, mellyel csökkenti a nitrogén-oxid és a nitrogén-dioxid kibocsátását.
Nokia
A Nokia bemutatta új olcsó okostelefonját. A telefont elsősorban a fejlődő piacokra szánják, vagyis Ázsiában és Dél-Amerikában szeretne vele hódítani a társaság. A készülék kártyafüggetlen ára 199 dollár lesz, ami első hallásra kedvezőnek is tűnhet, azonban ha azt is figyelembe vesszük, hogy ennyiért egy 3G nélküli okos telefont kapunk, akkor már nem vagyunk ugyanerről meggyőződve.
Siemens
A Siemens 84 millió euró értékű megrendelést kapott az Egyesült Arab Emírségektől villamos energia átviteli alállomás létrehozására. A megrendelés fair értékre gyakorolt hatása 0,1 euró, vagyis bőven a napi árfolyam ingadozáson belül van.

A Siemens bemutatta új fejlesztésű hallókészülékét. Ezekbe már a Siemens által kifejlesztett új chip kerül, mely az eddigieknél jobb hangminőséget tesz lehetővé.
ThyssenKrupp
Az AK Steel érdeklődött a Thysenkrupp Brazíliában működő bányái után, de vételi ajánlatot még nem tett.
Total
A Total nigériai olajmezőjének átmeneti leállítására kényszerült, melynek teljes kapacitása 90.000 hordó/nap. A mező 40%-a a Total-é, a fennmaradó 60% a többi tulajdonos között oszlik meg. A leállításról annyit közöltek, hogy vis-major esemény történt a szállítóhálózatban, ami összekötötte volna a termelő mezőt az LNG vezetékkel. A kiesés a Total napi termelésének 0,15%-át jelenti. Azt egyelőre nem tudni, hogy a kitermelést hány napig kell leállítani.

A dél-afrikai versenyhivatal a maximális büntetést javasolja abban az árrögzítési ügyben, amiben öt másik társaság mellett a Total is érintett. A szabályozó hatóság, amely az ügyet elbírálja a tavalyi pénzügyi év bevételének 10%-át szeretné bírságként kiszabni a cégekre. A vizsgálat feltárta a cégek közötti összejátszó magatartást, miszerint üzleti szempontból érzékeny információkat cseréltek egymással az érintett cégek. A cégek a benzin, gázolaj és egyéb tüzelőanyagok részletes értékesítési számait osztották meg egymással, és így összehangolták a stratégiájukat a piacon. Az információcserének köszönhetően a 80-as évek végétől kezdődően hosszú időn keresztül magas profit marzsot értek el.

A franciaországi finomítókban sztrájkot hirdettek november 5-ére, a munkabeszüntetés a Total-t is érinteni fogja.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben