Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot esett a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 13.   09:35

Erste kommentár Nem kímélték a Richtert a gyorsjelentés után. A szerializáció várakozásoknál nagyobb negatív hatása meglepte a piacokat. Így az sem segített, hogy a teljes...

Erste kommentár

Nem kímélték a Richtert a gyorsjelentés után. A szerializáció várakozásoknál nagyobb negatív hatása meglepte a piacokat. Így az sem segített, hogy a teljes árbevétel tekintetében a 2-3 százalék helyett 3 százalékos árbevétel növekedést vár a cég, hiszen a korábbi várakozásokban nem volt benne az egyszeri mérföldkő fizetés a cariprazine jó teljesítménye kapcsán. Ez pedig azt jelenti, hogy a cég valójában kismértékben csökkentette árbevétel és eredmény előrejelzését is, legalábbis ami a hagyományos tevékenységet illeti. Ugyankkor a negatív hatás, ha örökre fennmaradna, akkor is kisebb, mint amekkorát a részvény a pénteki napon esett. Ez pedig azt mutatja, hogy valószínűleg visszatért egy korábbi nagyobb eladó (nagyobb tulajdonos) a piacra, s az árfolyamot egyből a 200 napos mozgóátlagig tolta. Ma reggel ez alatt nyitott az árfolyam, ha ez a szint elesik, akkor a korábbi lokális minimum lehet támasz 5.120 forintnál.


Arra, hogy Trump utasítást adott a maradék cirka 300 milliárd dollárnyi áru kapcsán az extra vámok bevezetésére Kínával szemben, újjáéledt a negatív hangulat a börzéken. Emiatt Ázsiában negatív volt a hangulat, és Európában is a negatív tartományban kezdtek az indexek. Ugyankkor a DAX szint közelébe érkezett, és egy kicsit túladottá vált, ahogy a BUX index is. Így napközben valamiféle fordulatnak kellene jönnie.

Nem sikerült Uber-elni a Lyft IPO-ját

Továbbra is kitartott a 2.862 pontnál lévő 50 napos mozgóátlag az S&P500 esetében pénteken, így a kezdeti gyengélkedést követően végül 0,4%-os pluszban tudott zárni az index. Hasonlóan tett a Dow Jones is, míg a Nasdaq 0,1%-kal került feljebb. A kereskedelmi tárgyalások felől pozitívum volt, hogy továbbra is folytatódnak, azonban a konkrétumok hiánya és a további lehetséges importvámok bizonytalanságot szülnek. Ez pedig további nyomást helyezhet a részvényindexekre, ahogyan az a határidős indexek jelenlegi -1% körüli eséséből is látszik.


2000 óta csupán 18 ízben fordult elő, hogy egy 1 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációval debütáló cég árfolyama az IPO ára alatt zárjon az első kereskedési napon. Ehhez a szűk klubhoz csatlakozott az Uber pénteken, miután 45 dolláros tőzsdei debütálását követően 41,57 dolláron zártak részvényei, ami 7,6%-os esésnek felel meg. Beigazolódni látszik, hogy a Lyfthez hasonlóan relatíve drága árazáson mentek tőzsdére az utazásmegosztó cégek, sokan abban bízhattak, hogy az IPO után lesz még egy nagy felhúzás, amikor gyors profitot elérvén kiszállhatnak. A Lyft esetében ez meg is történt, azonban az árfolyam mostanra ott is 51 dollárra süllyedt a 72 dolláros IPO árfolyamhoz képest. Az Ubernél már ez sem következett be, ez pedig intő jel lehet az idén még hátralévő technológiai IPO-kra nézve.

Nem mentek jól a tárgyalások

A Nikkei 0,8%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot csökkent ma, a hongkongi tőzsde ünnepnap miatt zárva tartott.


Nem hoztak áttörést a pénteki tárgyalások az USA és Kína viszonyában. Bár a felek megállapodtak abban, hogy továbbra is folytatják a tárgyalásokat, de a következő találkozónak egyelőre még nincs hivatalos időpontja. Ráadásul Trump úgy fogalmazott, hogy számára nem fontos a gyors megállapodás, hiszen az amerikai gazdaság a megemelt vámok okozta plusz bevételből is képes profitálni. Ráadásul Trump utasítást adott Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyalónak, hogy a maradék kínai exportra is készítsék elő a vámok megemelését. Ez további közel 300 milliárd dollárnyi kínai exportot érintene. Így már a 1,5 százalékpontot is elérhetné a kínai GDP-re gyakorolt negatív hatás, amit igen nehéz lesz a kínai kormánynak ellensúlyoznia.


A kiújult kereskedelmi konfliktus ellenére június végén a G20 találkozón Trump és Xi Jinping személyesen is találkozni fog. Korábban arra lehetett számítani, hogy ezen a találkozón születik meg a formális megállapodás a kereskedelmi kapcsolatokról. A mostani események fényében azonban ez már meglehetősen valószínűtlennek tűnik.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel. Az európai határidős indexek többsége pluszban volt, egyedül a DAX volt mínuszos.

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Magyar Telekom

Az osztalék 25,21 forint részvényenként, a kifizetés május 24-én kezdődik.

Trump-Orbán találkozó

Donald Trump a Fehér Házban fogadja ma Orbán Viktort. A találkozón a két vezető kereskedelmi, energetikai és védelmi kérdésekről fog egyeztetni.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben