Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Magyar Telekom és Waberer’s

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. május 9.   10:03

Erste kommentár Tegnap délután jelentett az MTel és a Waberer’s is. Mind a kettőnek gyengébb lett az eredménye, mint a várakozás volt. A Magyar Telekom 3,1 milliárd forintos profitot ért el dinamikus...

Erste kommentár

Tegnap délután jelentett az MTel és a Waberer’s is. Mind a kettőnek gyengébb lett az eredménye, mint a várakozás volt. A Magyar Telekom 3,1 milliárd forintos profitot ért el dinamikus árbevétel növekedés mellett, ami az erős értékesítésnek köszönhető. Számos akciója fut most a cégnek, amelyek hűségidő vállalása mellett érhetők el. Ezek rövidtávon megemelik az értékesítési számokat és a költségeket is. Ennek ellenére az EBITDA emelkedett, ami alapvetően a számviteli szabályok változásának köszönhető (IFRS16), amelyeket az idei év elejétől kell használni, különböző lízingelt eszközök esetében (opartív lízing helyett pénzügyi lízinget kell használni). Ennek hatására az EBITDA és az amortizáció emelkedik, s így az üzemi eredményben az eltérés marginális a korábbi számvitel szerinti értékhez képest. Ott pedig mintegy 20 százalékos csökkenést láthatunk. A negyedévet még 3 milliárd forint végkielégítési költség is érintette.



A Waberer’s továbbra is szemebeszélben hajózik, és a Brexit körüli bizonytalanságok sem segítenek. Így a tisztított eredmény 4,4 millió euró veszteség lett (egyszeri 2,5 milliós Link-hez köthető bevétel, kiszűrve) a várt 1,6 millió eurós veszteséggel szemben. A különbség a magasabb realizált üzemanyagár miatt van. A vállalat egyelőre még nem tudta számottevően javítani a kamionok kihasználtságát, de elkezdte számos intézkedés megvalósítását. A költségcsökkentés mellett megerősítette az értékesítést, új csapatot épített fel, akik a meglévő ügyfeleknek ajánlanak további szolgáltatásokat és új ügyfelek szerzése is a feladatuk. Ugyanakkor a flotta- és a fuvarkezelést összeolvasztotta, hogy hatékonyabb legyen a megrendelések allokálása. Ezzel tudja az egyes megrendelések profitabilitást maximálni. Mindez azt jelenti, hogy az intézkedések iránya jó, s a menedzsment szerint az év második felére már láthatóak lesznek az intézkedések hozadékai. Az IFRS16 alkalmazása miatt mind az ingatlan eszközállomány, mind a hitelállomány növekedett 48,5 millió euróval, aminek köszönhetően a csökkenő kamion szám ellenére a nettó adósság növekedett. Mindent egybevetve, a valós fordulatra még várnunk kell.



Holnap hajnalban újabb eredményekkel (OTP és Richter) leszünk gazdagabbak.


Mindeközben jönnek az amerikai vámok, aminek nem örülnek a befektetők, még akkor sem, ha a kínai tárgyalások folytatódnak a mai napon, s a befektetői közösség megállapodást vár. A BUX és a DAX esetében is csökkenést várunk.

Újabb Irán ellenes szankciókról döntött Trump

Visszafogott mozgások jellemezték tegnap az amerikai részvénypiacot. A Dow oldalazott, az S&P 0,2%-ot, a Nasdaq 0,3%-ot csökkent.


Trump újabb szankciókat hozott Iránnal szemben. Ezúttal az iráni acélra, alumíniumra és rézre vezetett be kereskedelmi tilalmat az amerikai elnök.


A Bloomberg értesülései szerint az Uber IPO ajánlati könyve háromszorosan túljegyzett, ennek ellenére jelenleg a 44-50 dollár közötti sáv közepére várják a jegyzési árfolyamot, ami 79 milliárd dollárra értékelné az Uber-t. Azonban a nagy érdeklődés miatt könnyen elképzelhető, hogy elmozdulnak a jegyzési ársáv tetejének irányába. Az Uber riválisának számító Lyft, melynek szintén mostanában volt az IPO-ja, a vártnál nagyobb negyedéves veszteségről számolt be.


A Disney második negyedéves árbevétele 14,92 milliárd dollár lett, meghaladva a várt 14,54 milliárd dolláros piaci várakozást. A korrigált EPS 1,61 dollár lett, felülmúlva az 1,58 dolláros piaci várakozást. A vártnál jobban teljesítettek a vidámparkok, a megemelt jegyárak ellenére töretlen az érdeklődés irántuk. A Disney egyikszik profitálnia a Marvel sikeréből, a Bosszúálók: Végjáték című film már 2,2 milliárd dolláros bevételt termelt. Erre alapozva a vidámparkokban több Marvel tematikájú attrakciót telepítenek, illetve azt is bejelentették, hogy a film decembertől már elérhető lesz a frissen induló Disney+ streaming szolgáltatás kínálatában is.

Válaszlépésekkel fenyeget Kína

Csökkenés jellemezte ma reggel az ázsiai piacokat. A Shanghai index 0,9%-ot, a Nikkei 1%-ot, a Hang Seng index pedig 1,7%-ot csökkent.


Ma folytatódnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások és minden jel arra mutat, hogy holnaptól az USA 10%-ról 25%-ra emeli 200 milliárd dollár értékű kínai exportra kivetett vámot. Kína ezt várhatóan nem fogja szótlanul tűrni és már jelezték, hogy ellenlépésekre készülnek, azonban ezeket nem részletezték.


A piaci vélemények szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a feszültebb viszony és a vámemelés ellenére a tárgyalások továbbra is folytatódni fognak, de elhúzódó bizonytalanságot okozhatnak.


A várakozásoknak megfelelően áprilisban 2,5%-ra gyorsult a kínai infláció a korábbi 2,3%-ról. A fő tényező az élelmiszerek 6,1%-os áremelkedése, amit főleg a sertésinfluenza miatt megemelkedő sertésárak húztak.


Áprilisban a vártnál gyengébb volt a kínai hitel dinamika. A teljes aggregát finanszírozás 1360 milliárd jüan volt, szemben az 1650 milliárdos várakozással.

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben