Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb bankot venne az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. április 29.   09:59

Erste kommentár Sajtóértesülések szerint az OTP versenyben van két horvát bankért. Állítólag érdeklődik mind a Raiffeisen horvát leányáért, mind az Addiko nevű bankért. Az...

Erste kommentár

Sajtóértesülések szerint az OTP versenyben van két horvát bankért. Állítólag érdeklődik mind a Raiffeisen horvát leányáért, mind az Addiko nevű bankért. Az utóbbi 2017-ben mintegy 10 milliárd forintos profitot ért el, ami 8,9 százalékos tőkére vetített megtérülés. Ha ez így maradt 2018-ban is, akkor a fair vételár a saját tőke környékén lehet, ami 2017 végén mintegy 125 milliárd forintra rúgott, azaz 400 millió euró környékén van. A horvát Raiffeisen esetében szintén 8,9 százalék körül van a tőkemegtérülés, azaz a vételár itt is saját tőke körül lehet, ami 195 milliárd forintra, azaz mintegy 600 millió euróra rúghat. Bármelyiket is venné meg, nagy valószínűséggel komoly szinergiákat tudna kihasználni azzal, hogy az új szerzeményt vagy új szerzeményeket beolvasztja a már meglévő horvát operációba. De ne szaladjunk ennyire előre. Egyelőre a hírek csak arról szólnak, hogy érdeklődik ezekért a bankokért. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a közgyűlésen azt mondta, hogy rövidtávon még három bankot vennének. Így most négy bank van a képben, hiszen Szlovéniában is érdeklődnek az Abanka-ért és a SocGen helyi leányáért. A sajtóhírek különben azt is mondják, hogy elsősorban az Addiko bankot akarnák megvenni, s ha az nem sikerül, akkor hajtanának rá a Raiffeisen helyi egységére. A hír alapvetően pozitív, de a részletek és a végeredmény nyilván sokat fog számítani. Így a hír jelenleg árfolyam mozgató hatással sem bír. Mindettől függetlenül az OTP árfolyama valószínűleg oldlazni fog a közeljövőben, itt a 20 napos mozgóátlag környékén, hogy befejezze a technikai korrekciót, és később újra észak felé vegye az irányt.


A DAX és a BUX esetében is oldalazásra számítunk a mai napon, ami valószínűleg egy enyhe pozitív zárással fékeződhet be.

Jó lóra tett a Walt Disney

Emelkedéssel zártak pénteken a vezető amerikai indexek, így újabb csúcsokon búcsúztatták a hetet. A Dow és Nasdaq 0,3%-kal, az S&P500 0,5%-kal került feljebb.


Nagy sikert aratott a Walt Disney Bosszúállók: Végjáték című fantasy filmje a péntek és vasárnap közti debütáláson, miután előzetes becslések szerint 1,2 milliárd dollárnyi bevételt generált globálisan, ebből 350 millió dollárt az USA-ban és Kanadában. Ezzel a film minden idők legjobb nyitányát érte el az Egyesült Államokban, amennyiben a bevételeket nézzük. A Disney a Marvel filmek jogáért 4 milliárd dollárt fizetett 2009-ben, ami kifejezetten jó befektetésnek bizonyult.


Izgalmas hétnek nézünk elébe a tengerentúlon, ugyanis fontos a makroadatok és gyorsjelentések mellett a Fed is ülésezik. A mai napon személyi kiadási és jövedelmi adatok érkeznek, illetve az ebből számolt, a Fed számára kiemelten fontos inflációs adat. Szerdán az ISM beszerzési menedzser indexei érkeznek, míg pénteken a szokásos munkaerőpiaci adatok. Gyorsjelentés-fronton ma piaczárás után a Google, kedden pedig a Mastercard és az Apple jelent. A Fed kamatdöntő ülését szerdán fejezi be, innen érdemi piacmozgató hírre ezúttal nem számítanak a befektetők. Emellett a héten folytatódik az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb köre, ahol mindkét fél újabb engedményeket tehet annak érdekében, hogy végre megszülessen a hivatalos egyezség.

Banki gyorsjelentésekre vették Kínát

Emelkedés jellemezte ma reggel az ázsiai tőzsdéket. A Shanghai 0,3%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot emelkedett. A jó hangulatot támogatta, hogy jól alakultak a kínai banki gyorsjelentések. A japán tőzsde nemzeti ünnepek sora miatt zárva tartott és csak jövő kedden lesz a következő kereskedési nap.


Márciusban a kínai vállalatok profitja 13,9%-kal növekedett év/év alapon. Bár az első két hónapra vonatkozó adatokat nem hozták nyilvánosságra (hivatalosan a Holdújév torzító hatása miatt), de a márciusi növekedés ellenére az első három hónapban még így is 3,3%-kal csökkent a profit, vagyis az év első két hónapja rendkívül gyenge lehetett.


A héten kezdődik az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások következő fordulója.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben