Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcson a BUX

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. április 25.   09:40

Erste kommentár A MOL is felzárkózott. Először az OTP, majd a Richter, most pedig a MOL vitte a prímet az elmúlt napokban, hetekben, ami segítette a BUX-ot új csúcsra emelkedni. Miközben az OTP korrigált, ami hamarosan véget...

Erste kommentár

A MOL is felzárkózott. Először az OTP, majd a Richter, most pedig a MOL vitte a prímet az elmúlt napokban, hetekben, ami segítette a BUX-ot új csúcsra emelkedni. Miközben az OTP korrigált, ami hamarosan véget érhet, a Richter mellé a MOL is felzárkózott az elmúlt két napban. Míg a Richter hintázó mozgással emelkedik a 6.000 forint körüli ellenállási szintig (lokális csúcs), addig a MOL a tegnapi napon tört ki egy olyan alakzatból, amely azt sugallja, hogy valamivel több, mint egy év távlatában 600-800 forintot emelkedhet a részvény. Persze ehhez előbb meg kell küzdenie a 3.819 forintnál levő történelmi csúccsal is. A mai napon a feladat a részvénynek a 3.380 pont, azaz a kitörési szint fölött maradnia. Hasonló dolgot csinál az OMV is, csak mintha mindent egy nappal korábban csinálna. Így a MOL mozgására indikáció lehet egy darabig.


Ma a kezdeti gyengélkedés ellenére a DAX kicsit tovább emelkedhet a nap végére, míg a BUX index esetében óvatosabbak vagyunk. Kismértékű csökkenés lehet itthon, s az OTP korrekciójának vége hozhat majd újabb emelkedési hullámot a haza piacon.

Jelesre vizsgáztak a nagyok

Minimális csökkenés jellemezte tegnap a tengerentúli részvénypiacokat, a vezető indexek egységesen 0,2%-kal estek vissza. Ma azonban könnyen elképzelhető, hogy folytatódhat a rally, ugyanis piaczárást követően kifejezetten jó gyorsjelentések érkeztek többek között a Microsofttól és a Facebooktól.


Egy egyszeri 3 milliárd dolláros elhatárolás miatt csupán 0,85 dolláros EPS-t ért el a Facebook az első negyedévben, ami a Cambridge Analytica-val kapcsolatos adatkezelési botrányra vonatkozik. Ezt leszámítva 1,89 dolláros EPS-t ért volna el a cég, szemben az 1,62 dolláros elemzői konszenzussal. Mindezt 15,1 milliárd dolláros bevétel növekedés mellett, ami 26%-os növekedés év/év alapon és kicsivel jobb, mint a konszenzus. A havi aktív felhasználók száma a vártnak megfelelő 2,38 milliárd lett, 8%-os növekedés év/év alapon. Összességében tehát kedvező számokat közölt a cég, a tény pedig, hogy körvonalazódni látszik a korábbi adatkezelési botrány miatt fizetendő büntetés nagysága, szintén pozitívan hathat. Ez a cég szerint valahol 3 és 5 milliárd dollár között lehet, amiből most 3 milliárd dollárra képeztek tartalékot. A kedvező számokra közel 7,5%-ot emelkedtek a részvények piaczárás után.


Erős gazdasági harmadik negyedévet zárt a Microsoft is, miután 30,6 milliárd dolláros árbevételt ért el (+14% év/év) a várt 29,9 milliárd dollárral szemben. Az egy részvényre jutó tisztított profit 1,14 dollár lett a várt 1 dollárral szemben. A vállalatok számára nyújtott felhőalapú szolgáltatásokból származó árbevétel 9,6 milliárd dollárra emelkedett, ami 41%-os növekedés év/év alapon és továbbra is hajtja a cég eredményét. Az Azure névre keresztelt felhőalapú platform (aminek segítségével a cégek kiszervezhetik informatikai kapacitásaik nagy részét a felhőbe) ismét tartolt, 73%-kal nőtt az innen származó árbevétel. Ráadásul rengeteg újabb nagyvállalat kötött szerződést a platformra a Microsofttal, többek között az Exxon Mobile, a Kroger vagy a Walgreens Boots Alliance. Ebből pedig az látszik, hogy a felhőalapú szolgáltatások növekedése előtt még hatalmas tér van. Az árfolyam 3,5%-kal emelkedett a jelentésre piaczárás után.


A vártnál jóval gyengébb első negyedéves gyorsjelentést tett közzé a Tesla, miután 4,5 milliárd dolláros árbevételt ért el a várt 5,2 milliárd dollárral szemben. Az egy részvényre jutó veszteség 2,90 dollár lett a várt 0,69 dollárral szemben. A vállalat már korábban figyelmeztetett, hogy az első negyedév gyenge lehet, mivel részben logisztikai problémák miatt a vártnál kevesebb járművet tudtak leszállítani. Emellett az USA-ban a Tesla-kra vonatkozó adójóváírás feleződése is rányomta bélyegét a keresletre, ami miatt a negyedév során többször is változtatott árain a cég. Ez a kiszámíthatatlanság szintén meglátszott a keresleten. A menedzsment szerint a második negyedévben is még veszteséget érhet el a cég, majd a harmadik negyedévtől ismét nyereségessé válhat. A piac jórészt már számított a gyenge eredményekre, így az árfolyam nem mozdult éremben piaczárás után. Ezzel azonban a cég még nincs kint a gödörből, ugyanis egyelőre csak Elon Musk szavai sugallnak pozitív fordulatot.


A vártnak megfelelő számokkal rukkolt elő a Visa a gazdasági második negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat 5,5 milliárd dolláros árbevételen (+12% év/év) 1,21 dolláros tisztított EPS-t ért el. A cég rendszerein keresztül lebonyolított fizetések volumene 11%-kal nőtt év/év alapon, ami továbbra is erős belső fogyasztásról tanúskodik a világban, legfőképp az USA-ban. Az árfolyam a vártnak megfelelő számokra nem mutatott érdemi elmozdulást.


Közzétette első negyedéves gyorsjelentését a PayPal is, amelyben a vártnak megfelelő, év/év alapon 12%-kal 4,1 milliárd dollárra bővülő árbevételről számolt be. Az egy részvényre jutó profit 0,78 dollár lett a várt 0,68 és a megelőző évi 0,52 dollárral szemben. A most kezdődött negyedévre 4,30-4,34 milliárd dollár közti árbevételt vár a cég, ami kisebb mértékben elmarad a 4,37 milliárd dolláros konszenzustól. Az árfolyam a jelentés követően nem mutatott érdemi reakciót.


Kedvező jelentést közölt a Lam Research a félvezetőszektorból, miután a vártnál kicsivel magasabb, 2,44 milliárd dolláros árbevételen 3,70 dolláros EPS-t ért el a várt 3,38 dollárral szemben. A következő negyedéves árbevételét 2,2-2,5 milliárd dollár közé várja a cég, a sáv közepe felülmúlja a 2,3 milliárd dolláros konszenzust. A vállalat egyik fontos ügyfele, a dél-koreai memóriachip-gyártó SK Hynix is tegnap jelentett, és arról számolt be, hogy az idei második félévben felpattanást vár a mobilokhoz és szerverekhez használt memóriachipek piacán, ami szintén kedvező hír a Lam Resaerchnek, valamint a szintén memóriachip-gyártó Micron Tehcnology-nak is. A Lam Research részvényei 4,5%-kal emelkedtek piaczárás után.

Még egy év kamatok nélkül

Vegyes teljesítményt mutattak az ázsiai részvényindexek. A Shanghai 1%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot csökkent, míg a Nikkei 0,6%-ot emelkedett.


A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően szinten tartotta az alapkamatot, sőt a jegybank közölte, hogy legalább 2020 tavaszáig, vagyis még egy évig maradnak az ultra alacsony kamatok. A japán jegybank friss előrejelzésében 2022 márciusáig azzal számolnak, hogy nem sikerül elérni a 2%-os inflációs célt, vagyis addig indokoltnak tűnik a jegybank stimuláló politikája.


Kína megígérte Christine Lagarde-nak, az IMF vezetőjének, hogy tovább csökkenti az adminisztratív intézkedéseket és tovább vágja az adókat és díjakat is, hogy nyitottabbá váljon a kínai gazdaság.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

A Richter 100 forint osztalékot fizet

A Richter tegnapi közgyűlése jóváhagyta a részvényenkénti 100 forintos osztalékot. A kifizetés június 27-én kezdődik. A vezérigazgató elmondta, hogy az akvizíciók függvényében a cég a jövőben a nettó profit 25-40%-át fizetheti ki osztalékként. Korábban ez csak 25-30% volt, így az osztalék esetleges növelése pozitív.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben