Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Miért a nagy olajcégek lehetnek a megújuló forradalom győztesei?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2019. április 8.   11:33

Nem, nem azért amiért az ember elsőre gondolná. A Goldman Sachs olajelemzője, Michele della Segna, egy sokkal életszerűbb magyarázatot ad, amivel magam is egyetértek. Az olajcégek ugyanis nem a megújuló projekteken fognak sokat keresni – ezt főleg PR és részvényesi okból teszik, nem a hatalmas kecsegtető megtérülés miatt - hanem pont a tradicionális olaj –ég gázbizniszen.

A Goldman Sachs elemzője szerint ugyanis a bankok és a finanszírozók egyre kevésbé lesznek hajlandóak finanszírozni az olaj –és gázipari beruházásokat, mivel félnek attól, hogy egy hirtelen technológia váltás, mondjuk egy életképes elektromos autó képében, hirtelen értéktelenné teszi a szénhidrogén kitermelési eszközöket. Ezért nő a belépési korlát a szektorban, ami sokkal megfontoltabbá, óvatosabbá teszi a vállalatokat. Ezért az elvárt megtérülési ráták nőnek. Ez a változás azt is magával hozza, hogy inkább a rövidebb megtérülésű idejű, barnamezős beruházások felé fordulnak a vállalatok, és vonakodnak a nagy, hosszú megtérülési idővel rendelkező projektekbe pénzt tenni. Az utóbbi időben látunk némi változást ezen a téren is persze, mivel a rövid beruházási idejű projektek száma drasztikusan csökken. A nagy társaságok némileg optimistábbak lettek a hosszútávú áralakulással kapcsolatban is, így egyre inkább számba veszik újra a gigaprojekteket. De messze nem a 2010-es évtized elején látott hurráoptimizmus van a piacon. 

Ez viszont 2020 után szénhidrogén kínálati hiányt hozhat a világba. Hiába van ugyanis megújuló forradalom, az olaj –és gázkereslet növekedése töretlen és valószínűleg ez így marad 2030-35-ig legalább. Az olaj és gázkereslet fő ereje India és Kína középosztálya, amely nyugati módon szeretne élni légkondicionálóval és személygépkocsival, nyaralni meg szívesen repülne valahova. Ez mind szénhidrogén keresletet jelent, mivel kényelmi életünk döntő elemei továbbra is olaj –és gázalapúak.

Az energiarendszerek átalakítása ugyanis lassú, nem történik ez a folyamat olyan hirtelen és gyorsan, mint azt sokan gondolják. Számomra még az is kérdés, hogy le tudjuk-e a folyamatok többségében cserélni a fosszilis energiahordozókat. Az acélgyártásban vagy a műtrágyagyártásban mondjuk még alternatíva sem létezik igazából, de az igazából versenyképes elektromos autótól is messze állunk. Arról nem is beszélve, hogy átállítani a gyártósorokat és kiépíteni az új infrastruktúrákat sem egy nap és két fillér.

A hatások együtt – kevés olajipari beruházás, továbbra is masszív keresletnövekedés, magas elvárt hozam – azt okozzák, hogy 2020-tól kezdve egy igazi aranykorra lehet az olaj –és gázszektornak akár 50% feletti megtérülési rátákkal. A nagy olajcégek megjelenhetnek például az amerikai palaszektorban is nagyobb elánnal – erre jó példa az ExxonMobil és a Chevron többek között, akik most gyorsan beruháznak, míg a többi kisebb szereplő visszahúzza a gyeplőt. A nagyobb tőkeerő követelmény pedig elmozdítja a szektor a konszolidáció irányába, ami még inkább oligopol jellegű piac kialakulását hozza magával. Kicsit olyan lesz a világ, mint a Standard Oil alatt, jókora globális behemótokkal és nagy nemzeti cégekkel.

És mit jelenthet ez nekünk befektetőknek? Vegyétek és dugjátok jó mélyre a portfolióba a nagy kitermelőket, Exxonokat, Chevronokat, Shelleket, tartsátok a BP-t, az ENI-t, Total-t, a Statoil-t és az OMV-t, ha igazán gazdagok akartok lenni.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben