Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sok hűhó semmiért

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. március 28.   10:24

May lemondani is hajlandó a cél érdekében Visszafogott, oldalazó mozgások jellemezték tegnap az európai részvényindexeket. A DAX és a FTSE100 is stagnált, a CAC40 0,1%-ot csökkent. Tegnap a brit képviselők egy...

May lemondani is hajlandó a cél érdekében

Visszafogott, oldalazó mozgások jellemezték tegnap az európai részvényindexeket. A DAX és a FTSE100 is stagnált, a CAC40 0,1%-ot csökkent.


Tegnap a brit képviselők egy véleménynyilvánító szavazás keretében 8 Brexit alternatíváról voksolhattak, ami a rendezetlen Brexittől a vámunión keresztül egészen a maradásig lefedte a teljes spektrumot. Azonban a rendkívül széles választék között sem volt egyetlen olyan javaslat sem, amit a képviselők többsége támogatni tudott volna.


Az azért legalább már látszik, hogy a politikusok is belátták, nem képesek átvágni a gordiuszi csomót és megnyugtatóan rendezni a Brexitet. Ezért a legtöbb szavazatot egy új népszavazás lehetősége kapta. Ezt 268-an támogatták és 295-en utasították el. Így ez volt a leginkább támogatott javaslat. Második legtámogatottabb a vámunióban maradás volt, ezt némileg kevesebben, 264-en támogatták, de csak 272-en utasították el. Vagyis talán ezekben az irányokban előbb-utóbb meg lehetne szerezni a többségi támogatást, ezek pedig a rendezett, soft Brexit és akár a Bremain irányába mutató vélemények.


A rendezetlen Brexit lehetőségét nagy arányban utasították el a képviselők. Először akkor, amikor jogilag is megszavazták a kilépési határidő meghosszabbítását, elfogadva az EU javaslatát, másodszor pedig most, amikor a 8 alternatíva közül csak a képviselők körülbelül 20%-a támogatta a hard Brexit lehetőségét.


A kormány és Theresa May tovább küzd azért, hogy a már kétszer elutasított kilépési javaslatot fogadja el a parlament. Ennek érdekében Theresa May lemondani is hajlandó, ugyanis közölte párttársaival, hogy a megállapodás megkötését követően kész lemondani és az átmeneti, 2020 végig tartó időszakban már nem ő kormányozná az országot. Lemondásának pontos időpontját még nem határozta meg, az függ a Brexit menetrendtől. Ezzel maga mellé állíthatja a May lemondását követelő keményvonalas Brexit párti képviselőket, ugyanakkor az észak-ír DUP bejelentette, hogy továbbra sem hajlandó támogatni a javaslatot. A kisebbségi koalíciós partnerrel egyre jobban romlik a viszony, ez pedig May távozásán túl akár kormányválságot is előidézhet.


A londoni fogadóirodák szerint Michael Gove-nak van a legnagyobb esélye Mayt váltani a miniszterelnöki székben. A Brexit párti konzervatív politikus jelenleg mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, korábban igazságügyi miniszter is volt és 2016 júliusában már indult a miniszterelnöki posztért, de akkor alulmaradt May-jel szemben. A fogadóirodák 4:1-hez oddsot adnak neki. Őt követi Boris Johnson jelenlegi külügyminiszter, akire 6:1 arányszámot adnak a fogadóirodák.


Tegnap az EURGBP 0,85 alá is esett arra a bejelentésre, hogy May hajlandó lemondani az alku érdekében, azonban később 0,853-ig visszajött a devizapár jegyzése, miután kiderült, hogy nincs olyan javaslat, amit a képviselők többsége támogatni tudna.


Peter Praet, az EKB vezető közgazdásza tegnap néhány részletet is megosztott a negatív jegybanki alapkamat bankokra gyakorolt negatív hatásainak kezeléséről. Korábban Draghi csak annyit nyilatkozott, hogy dolgoznak ezen a problémán, Praet viszont azt is elárulta, hogy ez úgy valósulna meg, hogy a bankok tartalékeszközeink egy részére nem vonatkozna a negatív alapkamat. Azonban azt is leszögezte, hogy ez egyelőre nem eldöntött kérdés. Egy ilyen lépés egyértelműen pozitív lenne a bankok számára, javíthatná jövedelmezőségüket. Ugyanakkor ez burkoltan valószínűleg azt is jelenti, hogy belátható időn belül nem várható kamatemelés az EKB-tól, inkább csak az alapkamatot, mint jegybanki eszközt finomhangolhatják.

Profitwarning az Infineontól

Az Infineon tegnap profitwarningot tett közzé a gyenge kínai autóipari kereslet miatt. 8 milliárd eurós árbevételre számítanak, ami csak 5,3%-os növekedés a korábban várt 9% helyett, az operatív marzs pedig 16% lehet a korábban várt 17,5% helyett. Ezzel a cég implicite mintegy 12%-kal vágta vissza az üzemi eredmény várakozást, ami hasonló mértékű csökkenést jelenthet a profitban is. Ez alapján a piaci reakció és annak mértéke is indokoltnak tűnik.

80 millió dolláros pert bukott a Bayer

A San Franciscói bíróság 5 millió dolláros kártérítés megfizetésére ítélte a Bayert és további 75 millió dolláros bírságot is kiszabott a Roundup készítmény káros egészségügyi hatásai miatt. A második vesztes per így összesen 80 millió dollárjába került a Bayernek.

Céltartalék képzés miatt aggódik a Deutsche Bank

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Banknál a Commerzbank kockázatkezelési gyakorlata miatt aggódnak. A Deutsche Bank ugyanis szigorúbb hitelezési modelleket alkalmaz, így annak átvételével céltartalék növelésre lenne szükség a Commerzbanknál, ami akár tőkeemelést is eredményezhet. A Commerzbank ugyanakkor nem osztja, nem is oszthatja ezeket a véleményeket, szerintük ők jó minőségű hitelekkel rendelkeznek.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben