Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A bizonytalanság a biztos

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. március 28.   09:44

Erste kommentár Tegnap a brit parlament egy dologban értett egyet: abban, hogy megállapodás nélkül nem akarnak kilépni. Az pedig majdnem többséget kapott, hogy vámunió vagy pedig új népszavazás legyen a...

Erste kommentár

Tegnap a brit parlament egy dologban értett egyet: abban, hogy megállapodás nélkül nem akarnak kilépni. Az pedig majdnem többséget kapott, hogy vámunió vagy pedig új népszavazás legyen a kilépésről. Ugyan a házelnök újra elutasította a szavazás lehetőségét az EU-UK megállapodásról, ennek ellenére a sajtóhírek ezt a lehetőséget sem zárják ki. Számunkra most úgy tűnik, hogy egy hosszabb Brextension lesz, és a britek részt fognak venni az EU parlamenti választásokon. A hosszabb határidőbe pedig akár egy újabb népszavazás is beleférhet. A font a hírekre továbbra is egy szűk sávban mozog az EURGBP szélesebb sáv erős oldalán.


Közben Amerikában csúszni látszik a kínai megállapodás, mivel a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos tárgyalások nehezen haladnak. Ez kihatott a tengerentúli kereskedésre. A mai napon a DAX index esetében enyhe emelkedést várunk. Itthon a BUX is emelkedhet, az után, hogy tegnap az OTP részvényeibe beleadtak. Az is kiderült, legalábbis a sajtó tudni véli, hogy az OTP 380 millió eurós ajánlatot adott az Abanka-ra, amely a harmadik legmagasabb ár. A szerb AIK bank állítólag 450 milliót, míg az amerikai Apollo befektetési alap 400 millió eurót ajánlott. Ez negatív hír, az után, hogy korábban úgy tűnt, hogy 300 millió euróért akár meg is szerezheti az 580 millió euró tőkével (2017) rendelkező bankot, amely 7 százalékos tőke megtérüléssel működött 2017-ben. Korábban az OTP cáfolta a hírt, és túl szép is lett volna egy ilyen lépés. Így nem kell meglepődnünk, hogy magasabb áron születnek ajánlatok.

IPO lázban ég Amerika

Ledolgozták a kezdeti esés egy részét tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a 20 és a 30 napos mozgóátlagok továbbra is kitartottak. Az S&P500 0,5%-kal, a Nasdaq 0,6%-kal, a Dow 0,1%-kal esett vissza.


Azt követően, hogy egy hete a Levi Strauss részvényeit több mint tízszeresen jegyezték túl az elsődleges részvénykibocsátás során, most hasonlóan nagy érdeklődést láthatunk az utazásmegosztó vállalat, a Lyft esetében. A vállalat IPO roadshow-ja az elmúlt héten vette kezdetét, és az ügyhöz közel álló források szerint már a második napon túljegyzés volt tapasztalható. Ennek fényében most nem meglepő, hogy a korábban megcélzott 62-68 dollár közötti kibocsátási árat 70-72 dollárra emelte tegnap a cég. A részvények valószínűleg pénteken kerülnek bevezetésre a Nasdaq-ra a LYFT ticker alatt. A Levi Strauss esetében azt láthattuk, hogy miután 17 dolláron jegyezték le a cég részvényeit (az előzetesen megcélzott 14-16 dolláros sávval szemben), az első kereskedési napon már 22 dollár felett nyitottak. Az azóta eltelt 5 kereskedési napban nagyobb volatilitás mellett stagnált az árfolyam.


A kereskedelmi tárgyalásokhoz közel álló források szerint Kína újabb javaslatokkal állt elő az eddig még nem tisztázott kérdésekben, amivel szeretné bebiztosítani egy sikeres megállapodás létrejöttét. Ezek többek között a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó előírásokat érintik, amikről a források szerint a kínai fél még sosem beszélt ennyire részletesen. Az importvámokkal kapcsolatban elképzelhető, hogy az arany középút lesz a megoldás, így a megállapodás után egy részük eltörlésre kerül, a fennmaradó rész pedig még egy bizonyos időszakig fennmarad.


A Kansas-i Fed elnöke, Esther George (szavazótag idén) szerint továbbra is a kivárás a célszerű stratégia az amerikai monetáris politikában, mivel érdemi lefelé mutató kockázatok láthatók. Szerinte az amerikai gazdasági növekedés hamarosan visszacsökkenhet a hosszabb távú trend értékéhez, ami nagyjából 2%-ot jelent.


Felhagy a magasabb minimálbér elleni lobbizással a McDonald’s az USA-ban, éles fordulatot mutatva eddigi politikájában. Így úgy tűnik, egyre kevesebb gátja lesz annak a Kongresszus által benyújtott javaslatnak, miszerint a következő öt év során a mostani 7,25 dollárról 15 dollárra emelkedjen az óránkénti minimálbér az USA-ban.

A reformok működnek

Vegyesen teljesítettek az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 1,6%-ot, a Shanghai index 0,9%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,2%-ot emelkedett.


Li Keqiang kínai miniszterelnök szerint a belföldi gazdaság már a stabilizáció jeleit mutatja és működnek a gazdaságélénkítő lépések, azonban a globális gazdaság szerinte is lassul. Egyúttal bejelentette, hogy egyre több szektort nyitnak meg a külföldi befektetők előtt, így a távközlés, az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra, és az energetika területét is.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak inkább a pozitívban. A DAX viszont mínuszos volt.

Wáberer György visszavonja a névhasználati jogot

Wáberer György a tegnapi nappal visszavonta a névhasználati jogot a Waberer’s-től. A cég 2022. március 26-ig használhatja a jelenlegi nevet következmények nélkül. A logó, a színek és a szlogen (Optimum Solution) a cég tulajdonát képezik. A vállalat már korábban felkészült a névváltásra, így az új név végső jóváhagyása és a jogi levédetés van hátra, utána bejelentik az új nevet. Mivel a kamionok és a pótkocsik 4-5 év alatt cserélődnek, ezért részben a természetes cserélődéssel lehet a változtatásokat megtenni. A teljes költség valószínűleg nem fogja meghaladni az 1-2 millió eurót 3 év alatt. A lépés az IPO óta (2 év) várható volt, hiszen Wáberer György már akkor beszélt a névhasználat visszavonásáról. Mivel a cég a B2B üzletekben utazik, ezért a névnek nincs nagy jelentősége. Mindezek ellenére a hír enyhén negatív, de árfolyam hatásra nem igazán számítunk.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben