Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb bankot vesz az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 28.   09:45

Erste kommentár Az OTP ma reggel jelentette be, hogy újabb bankot vesz. A Societe Generale montenegrói egységének 90,56 százalékát veszi meg, amely 11,5 százalékos piaci részesedésével a negyedik...

Erste kommentár

Az OTP ma reggel jelentette be, hogy újabb bankot vesz. A Societe Generale montenegrói egységének 90,56 százalékát veszi meg, amely 11,5 százalékos piaci részesedésével a negyedik legnagyobb szereplő az országban. A bank különben 60,3 millió euró sajáttőkével rendelkezik, amelyen a tőkemegtérülés 12,2 százalék. Ezért azt gondoljuk, hogy a vételár könyvszerinti érték körül alakulhatott. Habár a tranzakció nem túl nagy, hiszen 18-19 milliárd forintra rúghat, a lépést pozitívnak értékeljük, hiszen a szükséges hatósági engedélyek megszerzését követően az új bank mintegy 2,3 milliárd forinttal járulhat hozzá a csoportszintű profithoz, ami mintegy 1-1,5 százalék. Az EPS-t cirka 9 forinttal emelheti meg, s a fair értékre gyakorolt hatása 90 forint körül lehet (10xPE-vel számolva). Ez az érték alapvetően a napi volatilitási tartományon belül van, ezért csak limitált lehet az árfolyamhatás. Különben azt gondoljuk, hogy két akvizíció várható még a régióban, a Societe Generale szlovén és makedón leánya kerülhet még OTP tulajdonba. Az előbbi kisebb, míg a második egy nagyobb tranzakciót jelentene. Az OTP egyébként holnap hajnalban teszi közzé IV. negyedéves jelentését.


A mai napon a BUX index esetében oldalazást várunk, a DAX index esetében pedig csökkenést, hiszen elmaradt a Dzsongun-Trump megállapodás az ázsiai ország atommentesítéséről. Ugyanakkor érzésünk szerint és Trump viselkedése alapján egyelőre úgy tűnik, hogy nem vészes a helyzet, azaz további tárgyalások után később várható valamiféle megállapodás. Ha már atom, Pakisztán és India ütésváltása is aggasztó, ráadásul mindkettő atomhatalom, de politikai megfigyelők szerint a heves reakció 40 indiai katona terrortámadásbeli halálára inkább a választási kampány része, sem mint komoly fenyegetés. Azóta különben Pakisztán igencsak békülékeny hangnemet ütött meg. Egy szó mint száz, a jelenlegi lefelé csorgásnak a részvénypiacokon átmenetinek kellene lennie.

Nincs előrelépés Észak-Koreával

Ledolgozták a nap eleji csökkenést a vezető amerikai indexek, a Dow 0,3%-kal, az S&P500 0,1%-kal esett vissza, míg a Nasdaq 0,1%-kal emelkedett.


A vártnál előbb ért véget tegnap Donald Trump és Kim Dzsongun találkozója Vietnámban, és közös megállapodást sem tudtak tető alá hozni. Trump szerint Észak-Korea a mostani szankciók teljes eltörlését kérte volna, amibe az USA egyelőre nem akart belemenni. Ennek ellenére az amerikai elnök konstruktívnak nevezte a tárgyalásokat, de ezt már szinte kötelező jelleggel minden fontosabb esemény után elmondja. A hírekre kissé lefordultak a határidős indexek, 0,4-0,5% körüli mínuszokat láthatunk ma reggel.


Tegnap az amerikai Képviselőház is meghallgatta Jerome Powell Fed elnököt. A szokásos féléves beszámoló keretében Powell elmondta, hogy szerinte a jegybank közel áll annak a konkrét tervnek a megalkotásához, ami a mérlegleépítés további sorsáról dönt. Az erről szóló bejelentés hamarosan érkezhet, ez elképzelhető, hogy a Fed soron következő, március 19-20-i ülését jelenti. Powell szerint ezt követően a válság előtti 6%-hoz képest a GDP 16-17%-ára fog a Fed mérlegfőösszege rúgni, ebből pedig arra lehet következtetni, hogy ha továbbra is havi 50 milliárd dollárral csökkenti mérlegfőösszegét a jegybank, ez valamikor idén év végén vagy jövő év elején érhet véget.


Tegnap került sor Trump volt ügyvédének, Michael Cohennek a nyilvános kongresszusi meghallgatására is, amit a televízió is közvetített az USA-ban. A republikánusok igyekeztek hitelteleníteni Cohen szavait azzal, hogy kiemelték: számtalanszor derült ki róla, hogy hazudott a múltban. Cohen mindenesetre azt állította, hogy Trump stábjának minden nap hazudnia kellett az elnökért, erre azonban sok bizonyítékot nem tudott szolgáltatni. Az oroszokkal való kooperációról sincs konkrét bizonyítéka Cohennek, bevallása szerint azonban azt gyanítja, hogy Trump valóban kapcsolatban állhatott velük. Összességében tehát sok újdonság nem látott napvilágot, és nem valószínű, hogy Cohen vallomása érdemi változásokat hozna. Ennél sokkal fontosabb lehet Robert Mueller különleges ügyész közel két éve tartó vizsgálatának eredménye az oroszok és a republikánusok esetleges kooperációja kapcsán a 2016-os választások során. A végkövetkeztetéseket az ügyész a napokban már benyújthatja az USA főállamügyészének.

Tovább romlott az üzleti hangulat Kínában

Csökkentek az ázsiai indexek. A Nikkei 0,8%-kal, a Shanghai index 0,5%-kal, a Hang Seng pedig 0,3%-kal zárt alacsonyabban.


Még tovább csökkentek februárban a kínai beszerzési indexek, vagyis egyelőre nem látszik a kereskedelmi tárgyalások meghosszabbításának üzleti bizalomra gyakorolt pozitív hatása. A statisztikai hivatal adatai szerint a szolgáltatóiparban 54,7 pontról 54,3 pontra, a feldolgozóiparban pedig 49,5 pontról 49,2 pontra esett az index.


Gyenge makroadatok láttak napvilágot Japánban. Az előzetes januári adatok alapján az ipari termelés év/év alapon stagnált a várt 1,3%-os növekedés helyett, a kiskereskedelmi forgalom pedig csak 0,6%-kal növekedett az elemzők által várt 1,4% helyett.


Enyhülni látszik az indiai-pakisztáni konfliktus, miután az ország vezetői megállapodtak abban, hogy tárgyalóasztalhoz ülnek, és nem hagyják, hogy eszkalálódjon a helyzet. Indiában tavasszal (április-május) választásokat tartanak, így Modi miniszterelnöknek addigra megnyugtató eredményeket kéne felmutatnia.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben