Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Begyűrűzik a globális lassulás az amerikai feldolgozóiparba

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2019. február 21.   15:13

Nem mutatnak érdemi elmozdulást az amerikai határidős indexek piacnyitás előtt. A kormányzati leállás miatt ugyan 4 hét késéssel, de kijöttek ma a decemberi ipari rendelésállományi adatok az USA-ból. Ezek eléggé gyengék lettek, ami összhangban van a...

Nem mutatnak érdemi elmozdulást az amerikai határidős indexek piacnyitás előtt.

A kormányzati leállás miatt ugyan 4 hét késéssel, de kijöttek ma a decemberi ipari rendelésállományi adatok az USA-ból. Ezek eléggé gyengék lettek, ami összhangban van a decemberi feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek hirtelen nagyobb esésével. A várt 1,7%-kal szemben havi alapon 1,2%-kal nőtt a tartós cikkek rendelésállománya. Amennyiben a GDP-kalkulációhoz is használt repülőgép és védelmi megrendelésektől tisztított adatokat nézzük 0,7%-os visszaesést láthatunk, szemben a várt 0,2%-os növekedéssel, ráadásul az előző havi 0,6%-os visszaesést 1%-os visszaesésre lefelé korrigálták. A hírekre a dollár kisebb gyengülést mutatott az euróval szemben.

Ami azonban ennél több aggodalomra is ad okot, az a philadelphiai Fed régiós feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe februárra, ami ma került publikálásra. Az index érétke -4,1 pont lett a várt 14 és az előző havi 17 pontot követően. Ráadásul az új megrendelések alindex 21,3 pontról -2,4-re esett, ez pedig arra enged következtetni, hogy a decemberi leszúrás az amerikai iparban nem feltétlen egyszeri volt. Erre pontosabb választ hamarosan a friss beszerzési menedzser indexek formájában kaphatunk. Amennyiben ze valóban így van, az arra késztetheti a Fed-et, hogy valóban letegyen további esetleges kamatemelési várakozásairól, ami alapvetően kis pozitívum lehet a részvénypiacnak. Ezt azonban kompenzálja a reálgazdasági kilátásokban bekövetkező romlás, aminek mértéke lesz majd kiemelten fontos. A dollárnak egyik sem jó hír.

A gyengébb feldolgozóipari kép ellenére az amerikai munkaerőpiac továbbra is kifejezetten pozitív kilátást fest. Ez az elmúlt héten első ízben munkanélküli segélyért folyamodók számából is látszik, ez ugyanis 216 ezer lett a várt 228 és a megelőző heti 239 ezerrel szemben.

Kijöttek a friss előzetes eurozónás beszerzési menedzser indexek (BMI-K) február hónapra, amiket majd magyar idő szerint 15:45-kor az amerikai is követ. Az eurozónás adatok arról tanúskodnak, hogy a feldolgozóiparban további lassulás volt tapasztalható, míg a szolgáltató-szektor növekedése ezzel szemben gyorsult. Az eurozóna egészére vonatkozó adatsor 69 havi mélypontot ütött a feldolgozóipar esetében, miután az index a még bővülést jelző 50,5 pontos értékről a már visszaesést jelentő 49,2 pontra esett. Eközben a szolgáltatóipari index 51,2 pontról 52,3 pontra ugrott, ami 3 havi csúcsnak felel meg. Mivel a szolgáltató-szektor a fejlett gazdaságok GDP-jének általában 70% körüli értéket teszi ki, ezért az összesített adat 51,4 pontot mutatott, ami 0,1-0,2%-os negyedéves gazdasági növekedésnek felelne meg a múltbeli együttmozgások alapján. A német indexben a fent említett folyamatok még markánsabbak voltak, míg Franciaországban a feldolgozóipar jobban állta a sarat, mint az eurozónás átlag. Összességében inkább enyhén pozitívan értékelhetőek az adatok a tavalyi év lejmenetének függvényében, a feldolgozóipar zsugorodása azonban óvatosságra intő jel.

Az ügyhöz közel álló források szerint addicionális 30 milliárd dollárnyi mezőgazdasági terméket importálhat majd Kína az USA-tól a most zajló kereskedelmi tárgyalások egyik eredményeként. A lényegi kérdés alapvetően nem ez a felek között, sokkal inkább a szellemi tulajdon védelme, illetve Kína állami támogatásai az ottani vállalatoknak, akik ennek segítségével versenyelőnyhöz jutnak az exportpiacokon más országok cégeivel szemben.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben