Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az Európai Bizottság és a BoE is rontotta a várakozásokat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. február 8.   10:23

A Brexit, a gyenge adatok és a kereskedelmi háború miatt lehet kisebb a növekedés A romló növekedési kilátások hatására nagyot estek tegnap az európai indexek. A DAX 2,7%-ot, a CAC40 1,8%-ot, a FTSE100 pedig 1,1%-ot csökkent. A BoE a korábbi 1,7%-ról 1,2%-ra csökkentette idei GDP...

A Brexit, a gyenge adatok és a kereskedelmi háború miatt lehet kisebb a növekedés

A romló növekedési kilátások hatására nagyot estek tegnap az európai indexek. A DAX 2,7%-ot, a CAC40 1,8%-ot, a FTSE100 pedig 1,1%-ot csökkent.


A BoE a korábbi 1,7%-ról 1,2%-ra csökkentette idei GDP előrejelzését és a jövő évre vonatkozót is 1,7%-ról 1,5%-ra rontotta. Amennyiben idén tényleg csak 1,2%-kal nőne a brit gazdaság, az a 2009-es pénzügyi válság óta a leglassabb növekedést jelentené. A lassuló növekedés fő oka a Brexit körüli bizonytalanság, ami a beruházások elhalasztásához vezet. A jegybanki előrejelzés szerint nem elhanyagolható annak az esélye, hogy recesszió alakuljon ki, 25%-os eséllyel várnak átmeneti recessziót a második félévre, ennek főleg akkor lenne realitása, ha a rendezetlen Brexit forgatókönyv valósulna meg.


Az Európai Bizottság tegnap megjelent elemzése a novemberi 1,9%-ról 1,3%-ra rontotta az Eurózóna növekedési kilátásait. Ennek fő oka a Németországból érkező gyenge ipari adatok, ami hazánkat is negatívan érintheti a szoros gazdasági kapcsolat miatt. A piac eddig is lényegesen pesszimistább volt, hiszen az elemzők átlagosan 1,4%-os GDP növekedésre számítanak idén az Eurózónától.


A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Országos Szövetsége is csökkentette saját növekedési várakozását. 2019-ben már csak 0,9%-os német GDP bővülésre számítanak a korábban várt 1,7% helyett. A fő negatívumnak a Brexit és a kereskedelmi háború körüli bizonytalanságot nevezték meg.


Tegnap ismét egyeztetett egymással Theresa May, Jean-Claude Juncker és Donald Tusk, de ahogy várható volt, továbbra sincs előrelépés a Brexit kapcsán. Viszont abban megállapodtak, hogy tovább tárgyalnak. A tárgyalások fő témája változatlanul az ír-észak-ír határ, illetve pótmegoldás kérdése.


Az orosz jegybank ma várhatóan 7,75%-on szinten tartja a kamatot, de nyitva hagyja a márciusi kamatemelés lehetőségét.

Történelmi döntést hozhat a Banco Santander

A Banco Santandernek legkésőbb február 12-ig kell döntést hoznia arról, hogy visszahívja-e az addicionális Tier 1 tőkeelemnek számító hibrid instrumentumát, az ún. CoCo (contingent-convertible) kötvényét. A befektetők többsége szerint annak ellenére visszahívják a 1,5 milliárd euró összértékű kötvénycsomagot, hogy erre utaló egyértelmű jelzést még nem tett a bank. A döntéssel a bank akár precedenst is teremthet, hiszen jellemzően 2014-től jelentek meg ezek az instrumentumok a piacon és tipikusan 5 év után hívhatóak először vissza, így a visszahívás lehetőségével az elsők közt szembesülő Santander döntése példaértékű lehet a többi bank számára, hogy megerősödött tőkehelyzetükben az első lehetséges alkalommal visszahívják ezeket a meglehetősen kockázatosnak számító kötvényeket.

Májusban döntés születhet a Commerzbank és a Deutsche Bank összeolvadásáról

A német WirtschaftsWoche magazin szerint májusban, még az Európai Parlamenti választásokat megelőzően megszülethet a politikai döntés a Commerzbank és a Deutsche Bank összeolvadásáról. A német állam 15%-os tulajdonos a Commerzbanban, így tulajdonosként is komoly beleszólása lehet a döntésbe, másrészt az állami tulajdon miatt az összeolvadásnál felmerülhet a tiltott állami támogatás lehetősége is, amit az EU-val szükséges tisztázni. A német lap szerint a májusi határidőt az indokolja, hogy az EP választásokat követően már az új parlament felállításával és az ottani harcokkal lesznek a politikusok elfoglalva. Közben más információk arról szólnak, hogy a Deutsche Bank vezetősége továbbra is küzd azért, hogy sikerüljön elkerülni, hogy állami közbenjárással kelljen egyesülniük, ehhez azonban gyorsan, jelentős profitot és teljesítményjavulást kéne felmutatnia a banknak.

600 kilométeres hatótávú elektromos BMW jöhet?

Blog értesülések szerint 2022-ban debütálhat a BMW 7-es sorozatának elektromos változata i7 jelöléssel, melynek hatótávja 600 kilométer lehetne. Hivatalosan nem erősítették meg a hírt, de 2025-re a BMW célja, hogy 25 teljesen elektromos modellel rendelkezzen.

Daimler leminősítés

A Kepler elemzője a korábbi 55 euróról 53 euróra csökkentette a Daimler részvényekre vonatkozó célárát. Jelenleg a célárak 41,17 és 97 euró között szóródnak, 61,74 eurós átlaggal.

Szenved a turizmus

Komoly esést hozott a légitársaságok piacán, hogy Európa egyik nagy utazási irodája, a TUI profitwarningot tett közzé. Korábban a Thomas Cook mondta azt, hogy felülvizsgálja légitársaságának az operációját. A társaság az utazásszervezés mellett nemcsak repülőjáratokat üzemeltet, hanem pl. autókölcsönzőt is.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben