Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

30 éve a legjobb kezdet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. február 1.   09:30

Erste kommentár Harminc éve nem láttunk ilyen jó évkezdést (első hónap) az amerikai piacon. Az S&P500 9 százalékkal emelkedett az után, hogy a tavalyi évzárás viszont sok éve nem látott gyenge volt az...

Erste kommentár

Harminc éve nem láttunk ilyen jó évkezdést (első hónap) az amerikai piacon. Az S&P500 9 százalékkal emelkedett az után, hogy a tavalyi évzárás viszont sok éve nem látott gyenge volt az USA-ban. Sokak szerint az évkezedet fontos, hiszen jó indikáció tud lenni az éves teljesítményre nézve is. Mindenesetre a részvénypiacok enyhe alulértékeltséget mutatnak a sokéves átlaghoz képest, miközben a várakozások szerint az elkövetkező 2 évben az átlagnak megfelelő növekedést fognak felmutatni. Ha csak nem romlik ez a kép, akkor a piacnak tényleg jobb évet kellene zárnia, mint tavaly. Mindeközben ígéretesen zajlanak a kínai-amerikai tárgyalások, legalábbis Trump szerint. Ennek örülhetünk, de várjuk ki a nap végét. A briteknél is van elmozdulás a racionalitás szerint, hiszen a külügyminiszter szerint szükség lehet néhány hét halasztásra a március végi kilépés tekintetében. Itthon pedig változást jelentett be a Waberer’s a vezérigazgatói pozícióban: Az eddigi CEO távozik, a cégvezetést mától Robert Ziegler, a DHL Freight volt operatív igazgatója, és a DHL brit és benelux egységeinek volt vezérigazgatója veszi át. Ziegler sikeresen átstrukturálta és nyereségessé tette a brit leányt. Így megvan a remény, hogy hasonló eredményt tud itt is elérni. A távozó vezér hat hónapig még tanácsadóként segíti az új vezetőt.


A DAX indexnek a technikai indikátorok alapján emelkednie kellene a mai napon. A magyar piac viszont egyelőre még pihenő állapotban kellene, hogy legyen. Ugyanakkor a reggeli mozgások ezzel a képpel pont ellentétesek. A DAX-ban kis emelkedést, míg a BUX indexben oldalazást várunk a mai napon.

30 éve nem láttunk ilyen erős évkezdést Amerikában

Tegnap is tovább vették az amerikai részvénypiacokat. Az S&P 0,9%-ot, a Nasdaq 1,4%-ot emelkedett, míg a Dow 0,1%-ot csökkent.


Rekord erős januárt zárt az amerikai részvénypiac, 1987 óta nem volt példa ilyen erős évkezdetre, hiszen a hónapban 9 százalékot emelkedett az S&P 500 index.


Donald Trump időpazarlásnak tartja a mexikói falról szóló egyeztetéseket. Azonban leszögezte, hogy a képviselők támogatása nélkül is folytatja a fal tervének megvalósítását.


Gyenge első negyedévre számít az Amazon, ami megijesztette a befektetőket, így csaknem 5%-os eséssel reagált az árfolyam a gyorsjelentésre. Az Amazon csak 56-60 milliárd dollár közötti árbevételre számít a most folyó negyedévre, melynek még a felső éle sem éri el a 61 milliárd dolláros piaci várakozást. A negyedik negyedévben viszont még pozitív meglepetést okozott az Amazon, 6,04 dolláros eredményt ért el a várt 5,56 dollárral szemben. A felhő alapú szolgáltatások jól teljesítettek, az ebből származó árbevétel 45%-kal bővült és a szegmens 2,18 milliárd dolláros operatív eredménye is felülmúlta a várakozásokat.

Újabb előrelépések Kína és az USA között

Vegyes teljesítményt nyújtottak az ázsiai részvényindexek. A Nikkei 0,1%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,4%-ot csökkent. A Shanghai index 1,3%-ot emelkedett, jövő héten pedig zárva lesz a kínai újév miatt.


Kisebb előrelépések történtek az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon. Kína ígéretet tett rá, hogy a jövőben több amerikai terméket fog vásárolni. Túl sok konkrétumot nem közöltek, de főleg mezőgazdasági és energetikai termékek importját fogják növelni. Trump, aki tegnap szintén csatlakozott a tárgyalásokhoz, az egyeztetéseket követően úgy fogalmazott, hogy óriási haladást értek el, de ez még nem jelent megállapodást.


A tárgyalások február közepén miniszteri szinten folytatódnak és Trump bejelentette, hogy a közeljövőben találkozni fog a kínai elnökkel, hogy a lehető legmagasabb szinten egyeztessenek. A feleknek március elejéig van idejük megállapodni, hogy elkerüljék a kereskedelmi háborút.


Rekord veszteséget könyvelt el az utolsó negyedévben a japán állami nyugdíjalap. Összesen 14,8 ezermilliárd jent vesztettek, ez több, mint 8%-os veszteségnek felelt meg. Az elmúlt években az alap jelentősen növelte részvénykitettségét, így az év végi részvénypiaci zuhanás igen negatívan érintette az alap teljesítményét az október és december közti időszakban.


Bár tegnap a kínai statisztikai hivatal a beszerzési menedzser index emelkedéséről számolt be, ennek ellentmond a mai Caixin által közzétett feldolgozóipari beszerzési menedzser index, ami viszont további, ráadásul jelentős mértékű csökkenést mutatott. Az index januárban 48,3 pontra esett a korábbi 49,7 pontról.


Decemberben kisebb meglepetésre 2,4%-ra csökkent a japán munkanélküliségi ráta. A piac stagnálást várt 2,5%-on.

Határidős piacok

A főbb határidős indexek a pozitív tartományban voltak, egyedül a Nasdaq volt mínuszos.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Tovább tudott lassulni az infláció márciusban
SZTORI

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben