Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A britek csak azt tudják, mit nem akarnak

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2019. január 30.   10:13

May vehet vissza Brüsszelbe Canossát járni Nap végére sikerült az európai indexeknek pluszba fordulnia. A DAX 0,1%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a FTSE100 pedig 1,3%-ot emelkedett. Nem hozott valódi áttörést a tegnapi brit parlamenti...

May vehet vissza Brüsszelbe Canossát járni

Nap végére sikerült az európai indexeknek pluszba fordulnia. A DAX 0,1%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a FTSE100 pedig 1,3%-ot emelkedett.


Nem hozott valódi áttörést a tegnapi brit parlamenti szavazás. A nap folyamán 14 Brexithez kapcsolódó javaslatot vitattak meg, majd az esti órákban ezek közül hétről szavaztak is , de ebből csak kettő, ráadásul két kevésbé jelentős és konkrétumokat nélkülöző javaslat ment át, annak ellenére is, hogy több kérdés esetében is szoros eredmény született.


Megszavazták Caroline Spelman javaslatát, ami a rendezetlen Brexit elutasításáról szól, de ez inkább tekinthető tanácsnak, vagy vélemény kinyilatkoztatásnak, semmint törvénynek, hiszen lényegében annyit mond ki, hogy a kormány törekedjen a hard Brexit elkerülésére.


Megszavazták Graham Brady képviselő javaslatát is, eszerint a az ír kérdésre dolgozzon ki alternatív megállapodást a kormány. De konkrét megoldási javaslatot ez sem tartalmaz és az EU is elzárkózik tőle.


Az igazán fontos javaslatokat, melyek automatikus határidő meghosszabbítást vagy új népszavazást eredményeztek volna, lesöpörték. Vagyis látszik, hogy nagyon szeretnék elkerülni a hard Brexitet és törekednének a megállapodásra, de nem tudják a módját, hogy miként lehetne jobb megállapodást kötni. Most lényegében visszaküldték Theresa Mayt Brüsszelbe, hogy próbáljon meg jobb feltételeket kiharcolni, mire az EU máris közölte, hogy lezártnak tekinti a tárgyalásokat és nem kívánják újrakezdeni az egyeztetéseket. Egyelőre Theresa May tűnik győztesnek, már amennyire a mostani patthelyzetben lehet győztesről beszélni, hiszen minden abba az irányba mutat, hogy minimális változtatásokkal újra beterjesztheti majd javaslatát a képviselők elé és próbálhatja kényszeríteni őket annak elfogadására a rettegett hard Brexit elkerülése érdekében.


Lényegében a vártnak megfelelően alakult a negyedik negyedéves francia GDP. Év /év alapon a vártnak megfelelő 0,9% volt a növekedés, ami lassulás az előző negyedévhez képest. A sárgamellényesek tüntetéshulláma már rányomta bélyegét az utolsó negyedéves adatokra, főként a kiskereskedelmet és a vendéglátást érintette a lassulás.

Várakozásokat felülmúló eredmény a Banco Santandernél

A negyedik negyedévben 2,07 milliárd eurós adózott eredményt ért el a Banco Santander, ezzel felülmúlta a legoptimistább elemzői várakozást is. A nettó kamatbevétel 9,06 milliárd euró lett, szintén felülmúlva a 8,8 milliárdos várakozást. A CET1 tőkemegfelelés 11,3% lett, a nem teljesítő hitelek aránya pedig 3,7%.

Konszolidációra számít a Wizz Air

Minimális, 1,7 millió eurós profittal zárta a decemberben záruló negyedévet a WizzAir, ami igen jelentős csökkenés a tavalyi 14 millió euróhoz képest. Annak ellenére is csökkent a profit, hogy az árbevétel 21,2%-kal emelkedett. A mostani gyenge negyedév ellenére a WizzAir továbbra is arra számít, hogy tudja tartani 270-300 millió eurós, márciussal záruló éves profitcélját. A WizzAir konszolidációra számít az iparágban, ami a légitársaság számára is lehetőséget teremthet.

Lefeleződött a Siemens profitja

A Siemens a tavalyi 2,21 milliárd eurós profit után mindössze 1,12 milliárd eurót ért el a negyedik negyedévben. Ennek egyik oka, hogy tavaly egyszeri adónyereséget könyvelt el a Siemens, másrészt, hogy a gázturbina üzletág továbbra is gyengén teljesít. A társaság tartotta 2019-es kilátásait, 6,3-7 euró közti egy részvényre jutó eredményre számít.

PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben