Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egy helyben toporgás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 30.   09:33

Erste kommentár A hét indítványból végül kettőt fogadtak el tegnap a brit parlamentben. Megbízták a kormányt azzal, hogy tárgyalja újra az Észak-ír határkérdést, és abban is...

Erste kommentár

A hét indítványból végül kettőt fogadtak el tegnap a brit parlamentben. Megbízták a kormányt azzal, hogy tárgyalja újra az Észak-ír határkérdést, és abban is egyetértett a képviselők többsége, hogy el kell kerülni a megállapodás nélküli kilépést, de ehhez nem kapcsoltak automatikus lépéseket. Ezzel gyakorlatilag egy tapodtat sem léptek előre. Pláne annak fényében, hogy (i) egyelőre nem látszik mi lenne az alternatív terv az észak-ír kérdésben, másrészt (ii) az EU azonnal közölte, hogy nem kíván újra tárgyalni. Mindenesetre az elmúlt napok közjátéka kapcsán az egyezség nélküli kilépés valószínűsége 30 százalékra emelkedett, miközben a May féle megállapodással való kilépés esélye 10 százalékon maradt. Vagyis a rendezett kilépés vagy a maradás valószínűsége csökkent.


Mindeközben egyre több a rossz hír Kínából. Az Apple gyorsjelentésből kiderült, hogy 27 százalékkal csökkent az értékesítés év/év alapon. Ráadásul húsz nagy kínai vállalat tegnap profitwarning-ot tett közzé. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a sokéves átlagos étékeltséghez képest mért 30 százalékos elmaradás, az erős lanyhulás ellenére már vonzza a befektetőket, hiszen 2016 óta a legmagasabb értékben, 7,7 milliárd dollárért vettek a külföldiek kínai részvényeket. Hasonló a reakció, mint az Apple esetében, ahol a gyenge eredmény és a nem túl fényes várakozás ellenére a befektetők mégis megvették a papírokat a tegnapi gyorsjelentést követően.


A mai napon oldalazásra számítunk a DAX és a BUX indexben is.

Megnyugvás az Apple-nél

Az Apple piaczárás utáni gyorsjelentését várta tegnap az amerikai részvénypiac, így enyhe kockázatkerülés jellemezte a kereskedést. Ez főként a technológiai szektorra volt jellemző, a Nasdaq 0,8%-kal esett vissza. Az S&P500 0,2%-kal csökkent, a Dow ugyanennyivel emelkedett.


A korábbi profitwarningnak megfelelően 84 milliárd dolláros árbevételt ért el az Apple a gazdasági első negyedévében, ezzel a megelőző negyedévek 15-20% közötti növekedési üteme 5%-os visszaesésbe ment át hirtelen. Ahogy a cég korábban mondta, a vártnál jóval gyorsabban visszaeső kínai kereslet volt főként emögött. Az egy részvényre jutó tisztított eredmény (EPS) a vártnak megfelelő 4,18 dollár lett. A most folyó negyedévre 55-59 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, míg az elemzők ennek a sávnak a tetejét várták. Ez 3,5-10% közötti árbevétel-csökkenést implikálna év/év alapon, ami azt mutatja, hogy a cég nem várja azt, hogy innen sokkal súlyosbodna a helyzet, de azért még tart a bizonytalanság. Összességében az iPhone érétkesítésekből származó bevétel 15%-kal esett, de továbbra is ez a szegmens adja az árbevétel döntő részét (62%-át). A többi szegmens árbevétele 19%-kal nőtt év/év alapon, a cég azt szeretné, hogy a befektetők egyre inkább erre fókuszáljanak. A szolgáltatásokból (iTunes, App Store, Apple Music, stb.) származó árbevétel 10,9 milliárd dollár lett (a teljes árbevétel 13%-a), 19%-ot növekedve év/év alapon. A cég először tette közzé bruttó marzsát erre a szegmensre, ami 63%-ot tesz ki. Ez az eddigi becsléseknek inkább a felső sávjába esik. A jövőben a vállalat egyértelműen ettől a szegmenstől várja a növekedés motorját. Ennek fényében azonban nem túl pozitív, hogy a mostani 19%-os bevétel-növekedést 25%-os előzte meg az előző negyedévben. Amennyiben az árbevétel földrajzi megoszlását nézzük, Kínában közel 5 milliárd dolláros visszaesést láthattunk 13,2 milliárd dollárra, amiből az látszik, hogy a korábbi profitwarning szinte teljes egésze ehhez a régióhoz köthető. Az EU-ban enyhe visszaesést láthattunk, ami a cég szerint részben az erősebb dollárnak volt betudható, míg az USA továbbra is enyhén növekszik. Összességében az látszik, hogy a kínai növekedés megtorpanása igen érzékenyen érintette a céget, azonban a többi régió továbbra is stabil. A szolgáltatások térnyerésével a bruttó marzs egyre tágul, így a visszaeső árbevétel mellett is képes lehet növelni profitját a cég. Az elmúlt hónapok komolyabb árfolyamesése után a befektetők kissé megnyugodtak a hírekre, így piacnyitás után közel 6%-kal emelkedett az árfolyam. Ebben az is közrejátszott, hogy a vállalat igazgatója, Tim Cook optimista hangnemet ütött meg az eddig a január során tapasztaltakkal kapcsolatban.


Megfelelt a várakozásoknak az AMD negyedik negyedéves gyorsjelentése, miután 1,4 milliárd dolláros árbevételen 8 centes egy részvényre jutó profitot ért el. Noha az első negyedévre még 1,2-1,3 milliárd dollár körüli árbevételt vár a cég szemben az elemzők 1,5 milliárd dolláros konszenzusával, az egész 2019-es évre magas egyszámjegyű árbevétel-növekedést vár, ami jobb a konszenzus 6%-os növekedési várakozásánál. Ugyan ebben a volatilis szektorban nehéz egész éves számokat megbecsülni, de ez megerősítheti azt a nézetet a félvezető szektorban, miszerint a 2019-es év második felében a felhalmozott készletek leépítése után ismét növekedésnek indulhat a piac. Piaczárás után 9%-kal emelkedett az árfolyam.


A vártnak megfelelő 2,9 milliárd dolláros árbevételen 0,71 dolláros tisztított EPS-t ért el az eBay, szemben a 0,68 dolláros elemzői konszenzussal. Az első negyedévre 0,62-0,64 dollár közötti EPS-t vár a cég, ami kissé felülmúlja a 0,61 dolláros konszenzust. Az első negyedév árbevétel-fronton kissé alulmúlta a várakozásokat a cég az által várt 2,55-2,60 milliárd dolláros sávval. Pozitívum volt még, hogy a vállalat bejelentette, hogy története során először osztalék fizetésébe kezd. Az árfolyam nem mutatott érdemi elmozdulást piaczárás után.


A várt alatt alakult a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe januárban az USA-ban, miután 120,2 pontra csökkent az index értéke a várt 124 és az előző havi 126,6 ponttal szemben. A michigani egyetem indexében is a vártnál nagyobb esést láthattunk, ami valószínűleg a részleges kormányzati leállásnak volt betudható.

Kínai profitfigyelmeztetések sora

Kisebb csökkenést mutattak ma az ázsiai részvényindexek. A Shanghai index 0,8%-ot, a Nikkei 0,5%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,1%-ot emelkedett.


Tegnap este legalább 20 kínai tőzsdei vállalat, köztük a China Life Insurance figyelmeztette a befektetőket, hogy az éves eredménye elmaradhat a várakozástól. Ennek oka a lassabb növekedés és a számviteli szabályok változása. Összességében is elmondható, hogy az előzetes eredmények csalódásra adnak okot, főleg a technológiai, kommunikációs és pénzügyi szektorban maradhatnak el a profitok a várakozástól.


Januárban ismét a kínai részvénypiac felé fordultak a külföldi befektetők és a Shanghai-Shenzen közti összeköttetésen keresztül 7,7 milliárd dollárnyi részvényt vásároltak, ami 2016 óta a legmagasabb érték. Az elmúlt napokban is dominálták a piacot a külföldi befektetők, az elmúlt 6 kereskedési nap mindegyikében nettó vásárlók voltak a külföldi befektetők.


Az előzetes decemberi japánadatok alapján a kiskereskedelmi forgalom 0,4% helyett 0,9%-kal bővült az előző hónaphoz képest.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow és a Nasdaq pluszban, az S&P és a DAX mínuszban volt.

Jól fogyott a Vraylar

A Richter amerikai partnere, az Allergan tegnap tette közzé eredményét, melyből kiolvasható, hogy a Vraylar értékesítése 150,5 millió dollár (+71,6%) lett. Ez 7-8 milliárd forint körüli royalty bevételt jelenthet a Richternek a negyedik negyedévben. Májusban várható az amerikai gyógyszerhatóság döntése a készítmény kiterjesztéséről bipoláris depresszióra, így a második félévben kezdődhetne az értékesítés. Az Allergan további klinikai kísérleteket végez a cariprazine-nal, a major depresszió kiegészítő kezeléseként.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben