Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Létszámleépítés a Teslanál

ERSTE UZSONNA
ERSTE UZSONNA2019. január 18.   15:23

0,5-0,6% körüli pluszokban tartózkodnak az amerikai határidős indexek piacnyitás előtt. 7%-kal csökkenti alkalmazottainak létszámát a Tesla, ezzel több, mint 3 ezer embertől válik meg. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy tavaly még 30%-kal...

0,5-0,6% körüli pluszokban tartózkodnak az amerikai határidős indexek piacnyitás előtt.

7%-kal csökkenti alkalmazottainak létszámát a Tesla, ezzel több, mint 3 ezer embertől válik meg. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy tavaly még 30%-kal növelte alkalmazottainak létszámát a cég. Elon Musk szerint a vállalat előtt álló út nagyon nehéz, komoly kihívás elérhetővé tenni az elektromos autókat tömegek számára és jó alternatívát kínálni a hagyományos autógyártókkal szemben. Ahogyan egyre inkább a Model 3 felé tolódik az értékesítési mix, úgy szűkülhetnek a marzsok, így komoly költségkontroll szükséges a cégnél. A most bejelentett elbocsátások mellett ennek jelében a héten fel is függesztette a cég a Model S és a Model X legolcsóbb verzióinak gyártását. Alapvetően a költségcsökkentés a fundamentumok szempontjából kedvező lehet, azonban a céget övező bizonytalanság Elon Musk kijelentései után növekedni látszik. Az árfolyam közel 6%-kal esik piacnyitás előtt.

Kisebb profitwarningot közölt a luxusékszereiről ismert Tiffany, miután a várakozásaik alatt teljesítettek a tavaly évvégi ünnepi vásárlási szezonban. A legalább egy éve nyitvatartó üzletekben az árfolyamhatástól tisztított érétkesítések stagnáltak a november-decemberi periódusban, miközben a cég korábban enyhe növekedésre számított. Ezzel a 2018-as évi egy részvényre jutó profitvárakozása az előzetesen várt 4,65-4,80 dolláros sáv alja körül lehet, miközben a konszenzus ennek a tetejét várta. A gyengébb ünnepi szezont főként a külföldi (elsősorban kínai) turisták visszafogottabb vásárlásainak és a gyengébb amerikai és európai érétkesítéseknek köszönhették. Ebből az látszik, hogy a kínaiak nem csak az iPhone-ok, hanem más luxuscikkek iránt is visszafogták érdeklődésüket, kérdés, hogy az ottani kormány fogyasztást ösztönző stimulusa mennyire lesz képes változtatni ezen. A Tiffany globális árbevétele így 6-7%-kal nőhetett tavaly év/év alapon, 2019-re a jelenlegi bizonytalan környezet miatt alacsony egyszámjegyű növekedést várnak. Ez a várakozás azonban valószínűleg jóval optimistább, mint amitől a piac eddig tartott, így 2,5%-kal emelkednek a részvények piacnyitás előtt.

A befolyásos New York-i Fed elnöke, John Williams is türelemre inti a Fed-et a további kamatemelésekkel kapcsolatban. Szerinte most, hogy az alapkamat közel már a Fed által gondolt egyensúlyi szinthez és érdemi inflációs nyomás sem mutatkozik, miközben több hátszél elillant a gazdaság szempontjából a kivárás a jó döntés. Egyébként úgy gondolja, hogy az amerikai gazdaság továbbra is erős lábakon áll, a célja ennek a fenntartása.

Továbbra sincs előrelépés a kormányzati leállásban a tengerentúlon, jövő keddig pedig a tárgyalások sem folytatódnak, ugyanis hosszú hétvégére vonult vissza az Amerikai Kongresszus (hétfőn nemzeti ünnep lesz, Martin Luther King-re emlékeznek).

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben