Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Cáfolt pletykára emelkednek a piacok!?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2019. január 18.   09:39

Erste kommentár Az amúgy is enyhén emelkedő amerikai piacokon bombaként robbant a hír, hogy a pénzügyminisztérium tervezetet készít a kínai vámok csökkentésére. Az emelkedés részben megmaradt...

Erste kommentár

Az amúgy is enyhén emelkedő amerikai piacokon bombaként robbant a hír, hogy a pénzügyminisztérium tervezetet készít a kínai vámok csökkentésére. Az emelkedés részben megmaradt annak ellenére is, hogy később a minisztérium cáfolta a hírt. Sőt a kínai Shanghai index a napi csúcs közelében tudott zárni. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindeközben az Egyesült Királyságban csak a bizonytalanság a biztos a Brexit kapcsán, ami akár komoly kihatással is lehet az európai és a brit gazdaságra, illetve, hogy az amerikai költségvetési leállás is nyúlik, mint a rétestészta és fokozatosan eszi fel az első negyedéves GDP-t, egyes becslések szerint minden héten 0,1 százalékponttal csökkenti a GDP-t, akkor a jelenlegi piaci mozgások igencsak figyelemre méltóak. Hiszen a jó hírekre, még ha cáfolják is őket, emelkedéssel válaszolnak a piacok, míg a rossz hírekre nem igazán reagálnak. Mindeközben az előremutató P/E értékeltségek a sokéves átlag alatt tartózkodnak a legtöbb esetben.


Az OTP tegnap kitört és azt sugallja, hogy 14.000 forintig akar emelkedni. A BUX is kitört a csésze alakzatból és azt sugallja, hogy 43.000 pontig akar emelkedni. Persze még útba esik a 41.609 pontnál levő történelmi maximum, ami egy komoly ellenállás, és nem lesz könnyű leküzdeni. A DAX pedig a 11.000 pontnál levő ellenállással birkózhat. Összességében a mai napon valamiféle emelkedésre számítunk mind a BUX, mind a DAX index estében.

Idén is sok pénzt égethet el a Netflix

Emelkedéssel zárták a tegnapi napot is a vezető amerikai részvényindexek, 0,7-0,8% közötti emelkedéseket láthattunk.


A vártnak megfelelő 4,2 milliárd dolláros árbevételen 0,3 dolláros egy részvényre jutó tisztított eredményt ért el a Netflix a tavalyi negyedik negyedévben, ami felülmúlta a 0,24 dolláros elemzői konszenzust. A most folyó negyedévre a cég 4,5 milliárd dolláros, míg az elemzők enyhén több, 4,6 milliárd dolláros árbevételt vártak, így ez egy kisebb negatívum volt a jelentésben. A most zárult negyedévben az USA-ban a vártnak megfelelő 1,5 millió felhasználó csatlakozott a szolgáltatóhoz, míg nemzetközileg 7,3 millió, ami jóval felülmúlta a 6,1 milliós konszenzust. A most folyó negyedévre további 8,9 millió új előfizető csatlakozását várja a cég, ami első ránézésre kissé konzervatívnak tűnik. A 2018-as évben 3 milliárd dollárnyi készpénzt égetett el a cég, és 2019-re is hasonló nagyságrenddel számol. Mindez főként az egyedi tartalmak gyártásának köszönhető, ezzel igyekszik előremenekülni a lehetséges konkurencia elől a cég. Ezt követően azonban érdemi javulás érkezhet a pénzügyi igazgató szerint, és hamarosan „önfenntartóvá” válhat a cég, azaz saját maga kitermelheti a saját tartalmak gyártásához szükséges több milliárd dollárt. A jelentést követően profitrealizálást láthattunk az elmúlt napok nagy rallyja után, 4%-kal estek a részvények piaczárás után.


A vártnál enyhén alacsonyabb, 10,5 milliárd dolláros árbevételen 2,3 dolláros egy részvényre jutó profitot ért el az American Express a negyedik negyedévben tavaly, felülmúlva az 1,8 dolláros konszenzust. 2019-re 7,85 és 8,35 dollár közötti EPS-t vár a cég, a sáv közepe kissé elmarad a 8,13 dolláros elemzői konszenzustól. A vártnál kicsit gyengébb profitvárakozás hírére 2%-kal esett az árfolyam piaczárás után.


Az ügyhöz közel álló források szerint Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a Kína ellen kivetett importvámok csökkentését sürgeti, hogy megnyugtassa a pénzügyi piacokat. Trump fő kereskedelmi tanácsadója, Robert Lighthizer ezt azonban nem támogatja, ő keményebb vonalat képviselne Kínával szemben. A kezdeti hírekre hirtelen felhúzták az amerikai részvényindexeket, azonban amint a Pénzügyminisztérium cáfolta, hogy ilyesmi lenne tervben, visszaadták az indexek az emelkedést.


Az amerikai delegáció idén nem vesz részt a davosi gazdasági fórumon, miután a kormányzati leállás miatt Trump lemondta az eseményt. A részleges leállást illetően továbbra sincs előrehaladás, tegnap egy újabb megbeszélési kísérlet fulladt kudarcba.

Vámcsökkentési spekulációkra ugrott Ázsia

Látványos emelkedés volt látható ma az ázsiai piacokon. A Hang Seng 1,2%-ot, a Nikkei 1,3%-ot, a Shanghai index pedig 1,8%-ot emelkedett a mai kereskedésben.


Az emelkedést az váltotta ki, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai pénzügyminiszter felvetette, hogy csökkentsék a Kínára kiszabott, már érvényben lévő vámokat. Ez óriási előrelépés és egyben hatalmas gesztus is lenne Kína felé a kereskedelmi tárgyalások március eleji határidejét megelőzően, ugyanakkor nincs egyetértés a lépésről és az amerikai pénzügyminisztérium gyorsan tagadta, hogy ilyet tervezne.


Kína a 2017-es GDP növekedést a korábbi 6,9%-ról 6,8%-ra vizsgálta felül. Ezzel csökkent a bázis, vagyis változatlan gazdasági teljesítmény mellett is kedvezőbb lehet majd a 2018-as növekedési mutató.


Nem okozott meglepetést a decemberi japán infláció. Az infláció és a maginfláció is egyaránt 0,3% lett, összhangban a várakozásokkal.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben