Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. október 1.   09:27

Továbbra is negatív a hangulat. Gyengébb kínai adat, spanyolok körüli aggodalmak, s lehetne folytatni a sort, mi mindentől félnek most a befektetők. Közben a kínai és a Hong-Kong-i piac is zárva tart. Az utóbbi csak a hét elején, míg az előbbi az egész hétre bezárt. Közben pedig egyre másra azt lehet hallani a jövő évi költségvetések kapcsán, hogy megszorítás itt meg...

Továbbra is negatív a hangulat. Gyengébb kínai adat, spanyolok körüli aggodalmak, s lehetne folytatni a sort, mi mindentől félnek most a befektetők. Közben a kínai és a Hong-Kong-i piac is zárva tart. Az utóbbi csak a hét elején, míg az előbbi az egész hétre bezárt. Közben pedig egyre másra azt lehet hallani a jövő évi költségvetések kapcsán, hogy megszorítás itt meg ott. Valamire mi is számíthatunk. Hiszen ma reggel rendkívüli kormánysülést tart az Orbán kabinet, amiről fél 10-kor tudhatunk meg állítólag részleteket. Nem lepődnénk meg, ha komoly megszorításokat jelentenének be. Közben a piacok lefelé csorognak. Ez azért kellemetlen, mert amúgy az indexek a 20 napos mozgóátlagokon billegnek. Így innen felfelé kellene venniük az irányt, de azért ezzel kapcsolatban vannak kételyeink.
Piaci áttekintés
- Mínuszban zártak a vezető tengerentúli mutatók
- Esik az olaj, mozdulatlan az arany
- Gyengült a forint
- Nemzeti ünnep Kínában
- Elbocsátások a MOL-nál és a Magyar Telekomnál is
- Az auditor nem látta el záradékkal az E-Star eves eredményét
- Kis emelkedés jöhet ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- A vártnál rosszabb makro adatoknak köszönhetően dél felé vették az irányt a vezető tengerentúli indexek, és mérsékelt mínuszban zárták a hét utolsó kerekedési napját (Dow -0,36%, Nasdaq -0,66%, S&P500 -0,42%).
- Gyengén teljesített a technológia (-0,8%), és az alapanyagok (-0,6%), de a többi szektorindex is veszített az értékéből.
- A Chicago-i beszerzési menedzser index 3 éves mélypontra zuhant, 53 pontról 49,7 pontra, miközben a konszenzus 52,9 pont volt. A Michigani egyetem fogyasztói bizalmi index értéke is gyengébb lett a várakozásoknál, 79 pont helyett 78,3 pont.
- Pénteken publikálták a spanyol banki stressz teszt eredményét, amely szerint legrosszabb esetben 59,3 milliárd euró tőkére lehet szükségük a pénzintézeteknek. A legpesszimistább forgatókönyv 6,5%-os GDP csökkenést feltételez 2012-2014 között. A hír kedvező, hiszen ez az összeg a vártnál alacsonyabb.
- A spanyol kormányfő azt nyilatkozta a tengerentúlon, hogy országa csak akkor folyamodik külső segítséghez, ha az állampapír hozamok huzamosabb ideig nagyon magasan maradnak.
- A hétvégén azonban folyamatos tüntetések voltak a spanyoloknál, és egyes elemzők szerint az ország nem fogja tudni elkerülni a külső segítséget.
- Ma 11:30-kor Rajoy spanyol miniszterelnök találkozik Olli Rehn uniós pénzügyi biztossal.
- Német újsághírek szerint a görögök akkor is megkapják a kölcsön következő részletét, ha nem teljesítik a vállalt feltételeket.
- Ma fontos adatok látnak napvilágot, délelőtt a német és euró zónás ipari beszerzési menedzser index adatait publikálják, délután pedig ISM index és építőipari kiadások jelennek meg.
Olaj, arany
- Rendkívül szűk sávban oldalazott az arany kurzusa pénteken, 1.780 dollár környékén. A ma reggeli órákban is az ellenállás alatt sávozik az árfolyam, nyugodt kereskedés látható. A szint áttörésével folytatódhatna az emelkedő trend.
- A kőolaj árfolyama a pénteki oldalazást követően eséssel indította a reggeli kereskedést, és 91,5 dollárig süllyedt. A következő támaszt 90 dollárnál található.
Devizák
- A pénteki kereskedés során a dollár 1,2913-ról 1,2860-ig tudott erősödni a vártnál rosszabb amerikai makro adatok ellenére is. Az árfolyam a lejtmenetben áttörte a 20 napos mozgóátlagot és újabb ellenmállást majd csak a 200 napos mozgóátlag fog jelenteni.
- A forint kismértékben gyengült a pénteki nap folyamán. Az árfolyam a 20 napos mozgóátlagról pattant vissza és 283,78-ról 285,37-ig emelkedett, jelenleg egy ellenállás közelében található az kurzus.
Távol-Kelet
- Ma és holnap nemzeti ünnep miatt Kína és Hong Kong is zárva tart.
- A Nikkei index értéke 1,02%-ot csökkent.
- A kínai PMI index értéke a vártnál lassabb mértékben emelkedett. A várt 50,1 helyett csak 49,8 lett az értéke.
- Japánban az új autók értékesítése év/év alapon jelentősen, 8,1%-kal csökkent.
- Ma reggel publikálták a japán jegybank vezetésével végzett Tankan felmérés eredményeit. A nagy ipari termelők esetében a felmérés értéke -3 lett, szemben a várt -4 el, de ez még így is csökkenésnek számít az előző félévben látható értekhez képest, melynek nagysága -1 volt.
- Indiában az export 9,7%-os, míg az import 5,1%-os csökkenésről számoltak be.
Határidős piacok
- A határidős indexek többsége a negatív tartományban van ma reggel.
Vállalati hírek
- A hétvégén az E-Star közzétette a régóta várt, nem konszolidált éves eredményét a 2011. évről. A főbb differenciák a márciusban publikált adatokhoz képest:
- Az veszteség 2 milliárd forint lett a korábbi 0,5 milliárddal szemben, amely elsősorban 1,1 milliárd forintnyi hitel leírásának köszönhető. Néhány kisebb tétel lefelé módosítása tovább nyomta lefelé az eredményt.
- Mivel az auditor nem látja biztosítottnak a társaság működésének fenntarthatóságát a cég likviditási problémái miatt, így nem záradékolta a kimutatásokat.
- Az eredménykimutatásban néhány változtatás volt az export árbevétel tekintetében, amely átkerült az egyéb bevétel sorra, míg a pénzügyi eredmények esetében, mind a bevételek, mind a kiadások hasonló mértékkel csökkentek.
Az E-Star közzétette a közgyűlési meghívó részletes verzióját is, amelyből kiderül, hogy az alapszabály tekintetében alapvetően technikai változásokat tervez az igazgatóság. Az is kiderült, hogy a cég likviditását is megtárgyalják a részvényesek. Két új felügyelő bizottsági tagot javasol a közgyűlésnek az igazgatóság. Az egyik korábban volt, a másik jelenleg is munkavállaló a cégnél. A cég úgy döntött, hogy megkezdi a jogi eljárásokat és felfüggeszti a tevékenységét azoknál az önkormányzatoknál, ahol jelentős tartozás halmozódott fel. Ezek a hírek alapvetően pozitívak (a gyengébb eredménytől eltekintve). Árfolyamhatást a likviditás körüli fejlemények tudnának igazándiból okozni.
- Sajtóértesülések szerint a MOL megvenné a szlovén Petrol 26%-át. A szlovén cégnek csak kúthálózata van. A 454 benzinkút nagy része Szlovéniában, kisebb része Horvátországban és Bosznia- Hercegovinában van. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- A MOL 700 fővel csökkentené alkalmazotti létszámát, adta hírül az index.hu. A mostani leépítés része lehet a már korábban bejelentett 500 millió eurós hatékonyságnövelő programnak, és a finomítás és kereskedelem üzletágban dolgozók 12%-át érinti.
- A horvát miniszterelnök azt nyilatkozta az TV-ben, hogy az INA belső vitáit nem a nyilvánosság előtt kellene bonyolítani. Úgy tudjuk, hogy az INA horvát igazgatósági tagjait még az előző kormány delegálta, így az ő véleményünk nem feltétlenül vág egybe a jelenlegi horvát kormány álláspontjával. A hír kedvező a MOL szempontjából.
- A Magyar Telekom hivatalosan is bejelentette, hogy 500 főt bocsát el, melytől 5,8 milliárd forintos megtakarítást remél. Végkielégítésekre a cég 6 milliárd forintot különített el. Az elbocsátásokkal kapcsolatos költségek nagyrészt a negyedik negyedévet terhelik majd. A hír kedvező, pozitív árfolyamhatásra számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben