Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Megnövekedett volatilitást hozhat a Brexit szavazás

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2019. január 10.   10:25

Közeleg a közel sem végső időpont Theresa May január 15-ét jelölte ki a Brexitről szóló parlamenti szavazás időpontjaként, de a parlament egyelőre még nem véglegesítette azt, sőt a január 21-i szavazás lehetősége is felmerült. A szavazást még...

Közeleg a közel sem végső időpont

Theresa May január 15-ét jelölte ki a Brexitről szóló parlamenti szavazás időpontjaként, de a parlament egyelőre még nem véglegesítette azt, sőt a január 21-i szavazás lehetősége is felmerült. A szavazást még decemberről halasztották el, mert a miniszterelnök nem látta biztosítottnak az EU-val kötendő Brexit megállapodás megszavazásához szükséges parlamenti többséget. Egyelőre továbbra sem beszélhetünk arról, hogy a képviselők jelentős többsége beállt volna a tervezet mögé, hiszen a Munkáspárt továbbra sem támogatja a javaslatot.

A szavazás egyszerű többséggel zajlik a 650 parlamenti képviselő között. A jelenlegi pártmegosztottságuk a következő:

  • 317 konzervatív,
  • 256 munkáspárti,
  • 10 DUP (észak-ír),
  • 35 skót nemzeti párt,
  • 32 független és kisebb pártok képviselői

Ahogy a Brexit során már többször tapasztaltuk, újabb és újabb csúszások természetesen ezúttal is előfordulhatnak a március 29-i kilépési határidőig, sőt akár azon túl is. A kiszivárgott hírek alapján az EU és Nagy-Britannia a határidő meghosszabbításáról is tárgyal, melyre egyébként adott is a jogi lehetőség. Azonban a határidő jelentős meghosszabbítása a május 23. és 26. között esedékes európai parlamenti választások miatt nem tűnik reálisnak.

Megállapodás hiányában nagy volatilitás jöhet

Végső soron egyik félnek, sem az EU-nak, sem pedig Nagy-Britanniának nem éri meg a rendezetlen, vagyis a Hard Brexit. Ennek megfelelően a piac nem is elsősorban erre számít, így nem is a legrosszabb forgatókönyvet árazza.

Ha mégsem sikerül megállapodást kötni és Hard Brexit lesz, akkor komolyabb piaci turbulenciák is bekövetkezhetnek, ami elsősorban a font árfolyamában csapódhat le jelentős gyengülés formájában az euróval és a dollárral szemben is, de várhatóan a brit részvények is érzékenyen reagálhatnak.

Az opciós árazások alapján a gyengülés irányába sokkal jelentősebb volatilitást áraz a piac, mint ahogy a következő ábrán is látható. (Az x tengely jobb oldalán látható a távoli kötési árfolyamra szóló EUR/GBP call opciókba árazott magasabb volatilitás.)

Forrás: Bloomberg, Erste

Potenciális átgyűrűző hatások

A Brexit olyan súlyú esemény, mely akár globális szintű tőkepiaci mozgásokat is okozhat. A rendezetlen kilépés miatti félelemben a befektetők a menedékeszközök felé fordulhatnak, amennyiben a brit parlament nem szavazza meg a kilépési tervezetet. Klasszikusan ilyen menedékeszköz a japán jen, a svájci frank, az arany, a dollár, sőt akár még a német államkötvények is ide sorolhatóak. Ezekben a parlamenti szavazás következményeként szintén megnövekedhet a volatilitás.

Technikai szintek

EURGBP jelentősebb ellenállások:

  • 0,909
  • 0,930
  • 0,941

EURGBP fontosabb támaszok:

  • 0,892
  • 0,883
  • 0,881

Forrás: Bloomberg, Erste

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben