Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste Panoráma - Újabb megszorítások Spanyolországban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2012. szeptember 28.   09:23

Pozitív hírek Spanyolországból és Franciaországból a költségvetési fegyelem, a hiány lefaragása szempontjából, miközben a Japánból érkező, tovább gyengélkedő ipari termelésről szóló híreknek már nem igazán örülhetünk. Az európai jó híreket még le tudta követni az amerikai piac, hiszen nem sokkal este 6 után tették közzé a híreket. Így nem meglepő, hogy Európában...

Pozitív hírek Spanyolországból és Franciaországból a költségvetési fegyelem, a hiány lefaragása szempontjából, miközben a Japánból érkező, tovább gyengélkedő ipari termelésről szóló híreknek már nem igazán örülhetünk. Az európai jó híreket még le tudta követni az amerikai piac, hiszen nem sokkal este 6 után tették közzé a híreket. Így nem meglepő, hogy Európában nagyobb emelkedést mutatnak a részvényindex határidők, mint az USA-ban, vagyis a japán szenvedés egyelőre oly nagyon nem hat meg senkit, inkább az európai válságkezelés fejleményei kötik le a befektetők figyelmét. Technikailag a kép pozitív, s ezt a hírek is támogatják. A DAX és a BUX is a 20 napos mozgóátlagig csökkent a napokban, ahol most elrugaszkodni látszanak a tegnapi és a várható mai teljesítmény lapján. Hasonló megállapítás különben igaz a Dow Jones és az S&P 500 indexekre is annyi kikötéssel, hogy az utóbbi estében a 30 napos mozgóátlagról történik a fordulat, amely kicsit gyengébb relatív erőt jelent.
Piaci áttekintés
- Tegnap a spanyol kormány elfogadta a 2013-as költségvetést
- Jelentős emelkedés a nyersanyagok piacán
- Magához tért az euró
- Japán kivételével emelkedett Ázsia
- Emelkedő árakra számítunk ma

Kereskedjen USA részvényekkel!

A NetBrokerben amerikai papírokat is elérhet, akár tőkeáttétellel!

Részletek

Nemzetközi hírek
USA, Európa
- A spanyol kormány tegnap elfogadta a szigorú 2013-as költségvetést, melyben a 40 milliárd eurós megszorítást főleg a költségvetési oldal csökkentésén keresztül tervezik elérni. Az állami nyugdíjalapból pedig további 3 milliárd eurót átcsatornáznak a költségvetésbe. A spanyol gazdasági miniszter bejelentette továbbá, hogy még év végéig bemutatják az új nyugdíjtervezetet.
- A francia kormány a jelenlegi 4,5%-ról 3%-ra tervezi csökkenteni a költségvetési hiány nagyságát. Hollande francia elnök 20 millió eurós adóemeléssel szeretné ezt megvalósítani. Az intézkedés része, hogy az 1 millió euró fölötti jövedelemre 75%-os adót vetnek ki. A költségvetést ma 11 órakor teszi közzé a francia pénzügyminiszter.
- Amerikában tegnap jelent meg a friss munkanélküliségi adat, ami a vártnál lényegesen jobb lett. A várt 375 ezer helyett csak 359 ezer lett.
- A második negyedéves évesített GDP adat (harmadik becslés) a várt 1,7% helyett 1,3% lett.
- A tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya a vártnál is nagyobb mértékben esett augusztusban. Az előrejelzett 5%-os visszaesés helyett 13,2%-os visszaesés volt tapasztalható.
- A német munkanélküliség a várakozásoknak megfelelő, 6,8% lett.
- Az olasz üzleti bizalom a várt feletti mértékű növekedést mutatott.
- A vártnál lényegesen kevésbé csökkenő spanyol kiskereskedelmi értékesítésről számoltak be. A várt 7,8%-os csökkenés helyett csak 2,1%-os csökkenés volt tapasztalható.
- A német kiskereskedelmi forgalom a várt 0,9%-kal szemben csak 0,8%-kal csökkent augusztusban.
- Angela Merkel ma délután öt órakor Németország jövőjéről beszél egy konferencián.
- A spanyol kormány ma teszi közzé 14 bank stressz tesztjének az eredményét.
- A végleges második negyedéves francia GDP adat a vártnak megfelelően 0,3% lett.
Olaj, arany
- A tegnapi kínai likviditásbővítés és a spanyol költségvetési megszorítás elfogadása utáni kedvező globális hangulatban a tőzsdeindexekkel együtt a nyersanyagok is emelkedni tudtak.
- Az olaj árfolyama közel 2%-ot emelkedett tegnap. Árfolyama 90,08-ról 91,85-re változott.
- Az arany is hosszú fehér gyertyát hagyva tudott emelkedni. Unciánkénti árfolyama jelentősen, 1752,75 dollárról 1777,25 dollárra emelkedett.
Devizák
- Tegnap végre sikerült magára találnia az eurónak. Az EUR/USD árfolyama 1,2873-ról 1,2913-ra emelkedett. Az árfolyamot befolyásoló tényezők közül a legfontosabb, hogy Spanyolország végrehajtotta a szükséges kiigazításokat és megszavazta az eddiginél is takarékosabb 2013-as költségvetést. Ráadásul Olaszországból és Spanyolországból is a várnál jobb makro adatokról számoltak be, miközben Amerikából vegyes adatok érkeztek.
- A tegnapi pozitív hangulatú kereskedésben a forint képes volt erősödni. Az EUR/HUF árfolyama 285,43-ról 283,72-re változott. A forint erősödését a pozitív hangulaton túl az is segítette, hogy Brüsszel egyelőre nem indít újabb kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.
Távol-Kelet
- A vezető ázsiai indexek közül a Nikkei 1,07%-ot esett, miközben a Shanghai index 0,91%-ot, a Hang Seng index pedig 0,38%-ot emelkedett.
- Igazi adatdömping zajlott ma reggel Japánban. A munkanélküliségi ráta a várt 4,3% helyett, csak 4,2% lett, azonban lényegében ez volt az egyetlen vártnál jobb adat. Az ipari termelés visszaesése év/év alapon a várt 3,4% helyett 4,3%-os volt. Az előző időszakhoz képest jelentős visszaesés látható az autógyártás terén is, a japán autóexport augusztusban 5,4%-ot csökkent az előző évhez képest.
- Már megszokottnak számít, hogy Japánban negatív infláció (defláció) van. A friss statisztikák szerint az infláció a várt -0,6% helyett -0,7% lett.
- Hétfőn egész hetet magába foglaló nemzeti ünnep kezdődik Kínában.
- Ausztráliában a várt alatti mértékben növekedett a magánszektornak folyósított hitelek állománya.
Határidős piacok
- Emelkednek a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- A Napi Gazdaság meg nem nevezett horvát lapértesülésekre hivatkozva azt állítja, hogy a horvát igazgatósági tagok le akarják váltani Áldott Zoltánt, az INA elnökét, mivel szerintük a vártnál lassabban halad a beruházási- és modernizációs program. Ez lényegében azt jelenti, hogy meg kívánják változtatni a részvényesi megállapodást, és ezt már júniusban jelezték a horvát kormány felé. A feszültség súlyosságát jelzi, hogy pl. az igazgatósági üléseken tilos mobiltelefont használniuk a tagoknak, írja a Napi Gazdaság. A MOL álláspontja szerint minden igazgatósági tag (nemzetiségétől függetlenül) azon dolgozik, hogy az INA teljesítményét javítsa. Az egyre éleződő feszültség nem jó a MOL-nak.
- Magyar Telekom: A Nemzetgazdasági Minisztérium Brüsszelnek küldött válaszlevelében kifejti, hogy a távközlési különadó szerintük megfelel az uniós szabályoknak. Úgy tűnik, a kifogás inkább csak formalitás, és végül mégsem módosítjuk majd a törvényt.
- A Magyar Telekom négy leányvállalata (KFKI, IQSYS, Dataplex, ISH) október 1-től beolvad a cég T- System nevű IT cégébe. Árfolyamhatásra nem számítunk.
- Az OTP és a legnagyobb tőzsdén jegyzett portugál bank, a Banco Espirito Santo együttműködési megállapodást kötött a kisvállalati ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében. A megállapodás kiterjed mindazon országokra, ahol a két banknak érdekeltsége van. A portugál bank 25 országban rendelkezik operációval, míg az OTP a közép-kelet európai régióban aktív. A hír kedvező, de jelentős árfolyamhatásra nem számítunk.
- OTP, FHB: Patai Mihály, a bankszövetség elnöke elmondta, hogy a kedvezőtlen piaci környezet miatt továbbra is alacsony hitelezési aktivitással számolhatunk.
- A 4,99%-ról 5,01%-ra emelkedett a BlackRock részesedése a Richterben.
- Lezajlott a kistokaji visszasajtoló kút tesztelése, a PannErgy jelenleg a felszíni létesítményeket építi. Árfolyamhatásra nem számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben