Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csillag születik?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. december 6.   09:43

Erste kommentár Nagy dolgot vitt tegnap véghez az OTP. A tegnapelőtti kitörést követően megcsinálta a megerősítést egy igazán negatív hangulatban. Nem is akárhogy, hiszen még emelkedni is tudott. Mindeközben...

Erste kommentár

Nagy dolgot vitt tegnap véghez az OTP. A tegnapelőtti kitörést követően megcsinálta a megerősítést egy igazán negatív hangulatban. Nem is akárhogy, hiszen még emelkedni is tudott. Mindeközben persze egy pozitív hír is napvilágot látott. Nevezetesen, hogy a bolgár felügyelet szerint is megveheti a SocGen helyi leányát, s ezzel Bulgária legnagyobb bankjává válhat. Mindenesetre ma is nehezített pályával kell szembenéznie. Ma is a bázisban kezdett, s nagy kérdés, hogy tud-e 11.780 forint felett zárni úgy, hogy valójában a rövid indikátorok szerint korrekcióban van a részvény árfolyama.


A MOL ajánlásunkat a ma publikált szektorelemzésben 3.600 forintra emeletük a korábbi 3.380 forintos szintről, és továbbra is felhalmozás az ajánlásunk. A csökkenő kőolajárakból adódó kitermelés profitcsökkentését kompenzálja a finomítói marzsok emelkedése és a nem üzemanyag értékesítések felfutásából adódó profitbővülés. Mindeközben az HSBC 570 forintról 535 forintra csökkentette a Magyar Telekomra vonatkozó célárát.


A mai napon csökkenésben zárhat a DAX. Ugyanakkor az egy fontos tény, hogy 11.000 pontnál egy támasza van az indexnek, amelynek nem kellene eltörnie. A BUX is csökkenhet a mai napon.

Váratlan fordulat

Ugyan zárva tartottak tegnap az amerikai részvénypiacok, de így sem telt eseménytelenül a nap. Tegnap derült ki, hogy még december 1-én, amikor Trump és Xi találkoztak, az USA kérésére Kanadában letartóztatták a kínai Huawei pénzügyi igazgatóját, aki egyben az alapító lánya is. Ez pedig ismét árnyékot vethet a két nagyhatalom közt már-már javulni látszó viszonyra. A vádak Wanzhou Meng és a Huawei ellen az iráni szankciók megsértéséről szólnak. A hírekre a tegnapi 0,5% körüli pluszokból 1,5%-os mínuszba estek az amerikai határidők.


Nem hozott újat a Fed Bézs könyve, ami az október közepétől november végéig terjedő időszakot ölelte fel. A gazdasági növekedés üteme továbbra is közepes a körzetek szerint, míg továbbra is hiány van a szakképzett munkaerőből. Chicagóban számos cég arról számolt be, hogy szó nélkül távoznak tőlük a dolgozók. Ennek ellenére a bérnövekedés üteme csupán közepes, és a cégek inkább kevésbé dinamikusan bővítik létszámukat.


Tegnap lemondott az amerikai Lam Research vezérigazgatója, miután belső vizsgálat indult ellene a vállalat értékeivel ellentétes magatartás miatt. Konkrétumokat egyelőre nem tudni, de a cég közölte, hogy nem a vállalat pénzügyi kimutatásaival kapcsolatos a vizsgálat. Az első elemzői kommentárok szerint valószínűleg negatív árfolyamreakció várható, mivel Martin Anstice vezérigazgató jól kommunikált a befektetők felé és jól vezette a céget.

A Huawei miatt éleződik a feszültség

Komoly csökkenést mutattak ma reggel az ázsiai piacok. A Shanghai index 1,7%-ot, a Nikkei 1,9%-ot, a Hang Seng pedig 2,8%-ot zuhant.


Az ázsiai piacokon az aggodalmat a Huawei pénzügyi igazgatójának és egyben a cégalapító lányának a letartoztatása váltotta ki. A letartoztatásra Kanadában került sor, de amerikai kérésre, mivel a gyanú szerinte a Huawei megszeghette az Iránnal szembeni szankciókat. A letartoztatás december 1-én történt, de a híre csak most került nyilvánosságra. Az ügy jelentős árnyékot vet a hétvégi amerikai-kínai találkozóra és felerősíti azokat a félelmeket, hogy az elvi megállapodás ellenére nem sikerül tényleges áttörést elérni a feleknek a kereskedelmi háború feloldásában.


Hongkong elveszítheti különleges jogainak egy részét, ahogy egyre jobban integrálódik Kínába. Megszűnhet például az USA-val szembeni különleges státusza, ugyanis míg Kínában tiltott a kettős felhasználású (lakossági és katonai) termékek amerikai importja, addig Hongkong esetében ez jelenleg még engedélyezett.

Határidős piacok

A határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

3.600 forintra emeltük a MOL célárát

A MOL célárát 3.380 forintról 3.600 forintra emeltük, miközben a részvényajánlásunk továbbra is Felhalmozás. A MOL esetében a várt alacsonyabb kőolajár (a Brent 2019-es előrejelzését 75 dollár/hordóra csökkentettük) hatását tompíthatja az erős finomítói és petrolkémiai marzs környezet, valamint a gyorsan bővülő és növekvő fogyasztói szolgáltatások szegmens. A cég hosszútávú kilátásait egyre jobbnak ítéljük meg a novemberi stratégiai ismertető után. A cég nyereségét elsősorban az új petrolkémiai beruházás (poliol üzem) és a kiskereskedelem fogja hajtani. A fő kockázat továbbra is a horvát szituáció, ahol nem látunk változást, sőt egyre inkább úgy tűnik, hogy a helyzet évekig változatlan maradhat, ami az INA értékének további romlását hozza magával. Alapvetően optimisták vagyunk a kelet-közép-európai finomítókkal, ez a MOL-ra is igaz. Az új hajózási sztenderd napi 1-1,5 millió hordóval megnövelheti a dízel iránti keresletet, ami 3-4 évig átlag feletti finomítói marzsokat hozhat magával a dízel fókuszú kelet-közép-európai finomítói szektor számára.

Folytatta a vételt a Richter

A Richter 25.000 darab saját részvényt vásárolt 5.701 forinton december 4-én. Még 61.000 darabot kell vennie a megbízás teljesüléséhez.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben