Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Erste BÉTa Hírek - A Banco Santander mexikói egységének 24,9%-át adta el

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2012. szeptember 25.   10:18

AdidasAz Adidas a „Route 2015” névre hallgató stratégiai programjában szereplő számokat módosította pozitív irányba múlt hét végén. 2015-ig évi 1 százalékponttal növekedhet az üzemi eredményhányad, miközben az Adidas csoport teljes bevétele elérheti a 17 milliárd eurót, 11%-os üzemi eredményhányad mellett. A cég...

Adidas
Az Adidas a „Route 2015” névre hallgató stratégiai programjában szereplő számokat módosította pozitív irányba múlt hét végén. 2015-ig évi 1 százalékponttal növekedhet az üzemi eredményhányad, miközben az Adidas csoport teljes bevétele elérheti a 17 milliárd eurót, 11%-os üzemi eredményhányad mellett. A cég megerősítette a 2012-es számait is: az EPS 15-17%-kal nőhet, az üzemi eredményhányad 6% körül alakulhat. Az Adidas márka eladásai 2015-ig 5%-kal nőhetnek (12,2 milliárd euróról 12,8 milliárdra). A Reebook 2015-re vonatkozó bevételi számait 3-ról 2 milliárd euróra csökkentette a cég.

Az Adidas nem kommentálta a függőben lévő peres ügyeket. A Nike tájékoztatása szerint az Adizero Primeknit névre hallgató cipővel kapcsolatban van szabadalmi vitája a két cégnek, az Adidas beszüntette a cipő forgalmazását Németországban.
ArcelorMittal
Az ArcelorMittal első kötvénykibocsátására készül, mióta az S&P bóvli kategóriába minősítette. A vállalat legkorábban 2018-ban visszahívható lejárat nélküli kötvényeket bocsátana ki. A következő visszahívási lehetőség 2023-ban van, majd ez után minden kamatfizetési alkalommal. 2018-ig fix kamatozású, utána viszont változó kamatozásúvá változik át.
AXA
A Fitch csökkentette az AXA-val kapcsolatos várakozásokat az alacsonyabb kamatkörnyezet miatt, ami nem csak az AXA-t, de az egész biztosítási piacot is kihívások elé állítja, ugyanis eszközeiknek nagy részét kötvényekbe fektetik be és ezeken csak alacsonyabb hozamot képesek elérni.
Banco Santander
A Banco Santander sikeresen zárta a mexikói egységének részvényértékesítését. 24,9%-ot adott el 4,4 milliárd dollárért. Összesen 6 milliárd dollárnyi ajánlat érkezett a felkínált mennyiségre, azaz túljegyzéssel zárult a kibocsátás. A részvényekkel a kereskedés holnap kezdődik a new yorki és a mexikói tőzsdén. A tranzakció 13,7 milliárd euróra értékeli a Banco Santander mexikói egységét, vagyis a spanyol bankcsoport jelenlegi 61 milliárd eurós piaci kapitalizációjához mintegy egy-hatoddal járul hozzá a mexikói egység.
BASF
A BASF 200 millió eurót fektet be gombaölő készítményei gyártási kapacitásának növelésére. A gombaellenes készítmények tették ki a cég 2011-es árbevételének 2,6%-át. Az idei évre a készítményből származó árbevételek 40%-os növekedését várják (2,8 milliárd eurót). Csak a legnépszerűbbnek számító F 500 nevű készítménytől 1 milliárd eurós árbevételt várnak idén.

A BASF 750 millió eurónyi, 2018-ban lejáró kötvényt bocsátott ki a német államkötvények hozama fölött 0,853%-kal.
BNP Paribas
A BNP Paribas besorolását tartásról alulminősítésre módosította a Macquarie bank.
Daimler, BMW
A Goldman csökkentette a Daimler a BMW és a VW profitvárakozásait is. A Daimler esetében 7%-kal csökkentették az EBIT várakozást. A célárat 98 euróról 90 euróra vették vissza. A Volkswagen EBIT várakozásait 5%-kal csökkentették. A célárat 300 euróról 280 euróra csökkentették. A BMW-vel szembeni EBIT várakozást az idei évre 2%-kal, az elkövetkező két évre 8-8%-kal csökkentették. Az indoklásban az emelkedő költségeket emelték ki. A célárat 118 euróról 107 euróra csökkentették.

A Credit Suisse ugyanakkor növelte a BMW-re megfogalmazott EBIT várakozását.

A Mercedes zászlóshajójának tekinthető S osztályt a gyenge kereslet miatt csak egy műszakban fogják gyártani. A következő évben jön a gépjármű újabb generációja, amitől a kereslet megélénkülését és a normális munkarend visszatérését várják. A hír egyértelműen negatív, ugyanis a legnagyobb nyereséghányadot biztosító terméke iránti kereslet csökkent le.
E-ON
A UBS semlegesre minősítette le az E-ON részvények ajánlást, ugyanakkor nem változtatott a 19 eurós céláron.
Fiat
A Fiat továbbra is 1,2 és 1,5 milliárd euró közötti nettó profitot vár, ami megfelel az eddigi várakozásoknak. A bevétel pedig elérheti akár a 77 milliárd eurót. Korábban megjelentek olyan hírek, hogy az Alfa Romeo-t megvenné a VW, azonban most az olasz autógyártó vezérigazgatója határozottan kijelentette, hogy az Alfa Romeo nem eladó.
Linde
A Linde észak-amerikai egységének stratégiai vezetője ma tart előadást arról, hogy hogyan szeretne a cég részt venni az olaj- és gáz társaságok LNG projektjeiben. A Linde nyilván LNG üzemekhez gyártana különböző eszközöket. Mint tudjuk a gáz kitermelés az USA-ban az elmúlt 4-5 évben sokszorosára növekedett, s a korábban gáz importra szoruló ország hamarosan megkezdi a gáz exportját, vélhetően folyékony formában. A termelés felfutás annak köszönhető, hogy nagyot fejlődött a palagáz kitermelési technológia. Vagyis a Linde elképzelése, hogy erősít az LNG terén az USA-ban, jó gondolatnak tűnik. Ennek ellenére a hírnek köszönhetően nem várunk árfolyamhatást.
Nokia
A Nokia bevezette a Nokia Life+ nevű új szolgáltatását, ami a Nokia Life továbbfejlesztése. Az új szolgáltatás web alapú és elsősorban a fejlődő országokban számít elterjedésére a cég. Az alkalmazások választékának bővítése kedvező, ugyanis ez a Nokia okostelefonjainak a legnagyobb hiányossága jelenleg. Ugyanakkor a fejlődő piacokon nem lehet a telefonokkal akkora profitot elérni, mint Európában és Amerikában. Amennyiben a társaság a fejlődő országokra helyezné át a hangsúlyt, akkor a lépés az árbevételt pozitívan befolyásolná, ugyanakkor ez már nem feltétlenül lenne igaz a nyereségre az alacsonyabb profitrés miatt.

A Nokia folytatja leépítési programját. Koreában 950 főről 225 főre csökkenti alkalmazottainak a számát, ami 75%-os csökkenést jelent.
Siemens
A Siemens a jövőben a produktivitás emelésén keresztül próbálja meg növelni a profitabilitását.
Telefonica
A Telefonica besorolását egy fokozattal, tartásról alulteljesítőre módosította a Jefferies. Célárnak 7,7 eurót határoztak meg.
Total
A Total számos északi-tengeri és afrikai kiöregedő olajmezőjét, csővezetékeket és finomítókat is el szándékozik adni. A tranzakcióktól 15-20 milliárd dollár bevételt remél, ami a jelenlegi piaci kapitalizáció mintegy 15%-a. A befolyó pénzt a cég arra használná, hogy új mezőket vegyen meg és aknázzon ki, hogy a kitermelést 2017-re a mai 2,4 millió hordóról 3 millió hordóra növelje. Különben, a 2010-ben meghirdetett program szerint a Total 2013 végéig 38 milliárd dollárért kíván eszközöket értékesíteni, amiből 32 milliárd már teljesült. Így a jelenlegi tervvel a cég túlteljesítené vállalását. Számos cég hasonló módon jár el mostanában, melynek köszönhetően még egyszeri nyereséget is realizálnak az öreg mezőkön. Például az Exxon és a Shell esetében is jelentős eszközeladásokat láthattunk. A Total is fokozza ezt. Ráadásul mind a három cég esetében tudjuk, hogy ott settenkednek a kurd olajtartalékok körül, vagyis az eszközeladási hírek indirekt módon jót jelentenek a MOL-nak, mint értékesnek, kelendőnek tűnő eszköz tulajdonosának.

A Total nem zárja ki, hogy további francia finomítókat zár be a gyenge iparági környezetnek köszönhetően. A cég 2007 és 2012 között 23%-kal 1,8 millió hordóra csökkentette finomítói termelését. A hírnek egyelőre nincs jelentős hatása a részvényárfolyamra. A finomítók átstrukturálása 2015-re 650 millió dollárral növelheti a cég nettó profitját. Csak összehasonlításként, a MOL 500 millió dolláros javulást vár az adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti eredményében a finomítói hatékonyságnövelő programjának keretében. Jelenleg a finomítói árrések egyébként ritkán látott magasságokban tartózkodnak.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben