Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Az USA földgázárai az egekben

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOGPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2018. november 19.   12:42

A szokatlanul hideg idő és az 5-éves átlaghoz képest alacsony betárolt készletek az USA földgáz áraiban is meglátszanak. A korábbi 3 dollár/MMBTu szintről közel 5 dolláros szintig emelkedett a napokban az árfolyam. Az árakat rövidtávon a tél mozgatja, de a tavaszi hónapokban jó eséllyel visszatérünk a korábbi szintekhez.

A decemberi és a jövő májusi gázár alakulása (dollár/MMBtu)
Forrás: Bloomberg

Látszik, hogy a befektetők csak a téli időszakra várják az árak emelkedését. A tavaszi időszakban visszatérhetnek a normál, 3 dollár alatti árakhoz. Az USA-ban a következő két évben ráadásul jelentősen nő a földgázkínálat, amivel nehezen tart lépést a kereslet az LNG export és gázalapú áramtermelésből eredő fogyasztásrobbanás ellenére.

Az USA tárolt földgáz mennyisége és az 5 éves átlag (milliárd köbláb)
Forrás: EIA

A fő oka a jelentős áremelkedésnek, hogy az USA betárolt földgázkészlete, mely jelenleg 3.247 milliárd köbláb, 5 éves átlag alatt vannak 601 milliárd köblábbal és a tavalyi év alatt 528 milliárd köblábbal. A földgázkészletek október végéig emelkednek, majd a hőmérséklet lehűlésével csökkennek, hiszen nő a fűtési célú igénybevétel. Az áremelkedéshez hozzájárul a hideg idő is: a meteorológiai előrejelzések szerint az  sarkvidéki vortex-nek köszönhetően az átlagosnál hűvösebb lesz az idei tél. Az októberi átlaghőmérséklet is kilenc éve először a sokévi átlag alatt volt. Ha tehát valóban igaza lesz a meteorológusoknak és valóban hideg tél lesz az észak-amerikai kontinensen, akkor a rövidtávú ralli tovább folytatódhat.

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban
SZTORI

Tovább tudott lassulni az infláció márciusban

Ma tette közzé a KSH a márciusi fogyasztói inflációs...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben