Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Theresa May izgalmas napjai

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. november 19.   09:34

Erste kommentár Eddig 25 képviselő jelentette be, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez a brit miniszterelnök, Theresa May ellen, de ehhez 48-ra van szükség. Nem hivatalos hírek szerint ez már meg is van. A szavazáson csak a...

Erste kommentár

Eddig 25 képviselő jelentette be, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményez a brit miniszterelnök, Theresa May ellen, de ehhez 48-ra van szükség. Nem hivatalos hírek szerint ez már meg is van. A szavazáson csak a konzervatív képviselők vesznek részt, és egyszerű többség, azaz 158 szavazat szükséges a miniszterelnök megbuktatásához. Ha ez nem sikerül, akkor viszont egy évig védelmet élvez. Mindeközben az EU főtárgyaló Barnier javaslata szerint a briteknek még négy évig kellene az unióban maradniuk ahhoz, hogy a kereskedelmi kérdéseket nyugodtan végigtárgyalhassák. Ha ezt elfogadják, akkor valószínűleg még 2022-ig maradna a jelenlegi kereskedelmi rendszer. Ez különben segítene az angoloknak, akik komoly ember-hiánnyal küszködnek, nincs elegendő tárgyalójuk az egyes országokkal kötendő bilaterális kereskedelemi megállapodások tető alá hozásához. És itt nem csak és nem elsősorban az uniós országokra kell gondolni, hanem olyan harmadik félre, akivel az uniónak van különleges szerződése, de a briteknek, mivel EU tagok, külön megállapodása nincs.


Mindeközben Trump megint megkeverte a kártyákat. Szerinte a kínaiak beadták a derekukat. Ugyanakkor az alelnök ostorozta a kínaiakat a csendes-óceáni térség hétvégi találkozóján. Azaz még bármi lehet a jövő hétvégi (november 30.) G20 csúcstalálkozón. Mint ismertes, itt kellene az USA-nak és Kínának kiegyeznie. Ettől függ, hogy január 1-től emelkedik-e a vám 10-ről 25 százalékra 200 milliárdnyi áru esetében, és hogy a maradék 267 milliárdnyi kínai áru kap-e 25 százalék vámot februártól. Azaz a tét valóban nagy, hiszen ez 1,5 százalékponttal is csökkenthetné a GDP növekedést Kínában. Ugyanakkor az USA-ban növelné az inflációs nyomást, ami szintén nem jó.


A mai napon emelkedést várunk a DAX index esetében és a BUX index is a pozitív tartományban zárhat.

Baljós árnyak

Javítottak a kezdeti mínuszokon pénteken a vezető amerikai részvényindexek, a Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,2%-kal emelkedett, míg a Nasdaq 0,2%-kal esett.


29 év után először, közösen kiadott közlemény nélkül zárult az APEC találkozó, ahol az ázsiai és csendes-óceáni térség vezetői találkoznak egymással. Ezt a találkozót a november végi, december eleji G20 csúcstalálkozó előszobájának is lehet tekinteni, ahol majd Donald Trump és Xi Jingping is találkoznak egymással. Ezúttal nem Doanld Trump, hanem az alelnök, Mike Pence vett részt a találkozón, aki kritikus és kemény hangvételű beszédet intézett Kínával szemben. Mindezt azon a találkozón, ami elméletileg a gazdaságok kooperációjáról szólna. Így ezek kevésbé kedvező jelek Trump és Xi hamarosan sorra kerülő találkozója előtt. A pénzügyi sajtóból is egyelőre olyan hírek szivárognak ki, amik azt mutatják, hogy sok konkrétumra itt még nem lesz érdemes számítani.


A philadelphiai Fed elnöke, Patrik Harcker (idén nem szavazó tag) továbbra sem támogatja a decemberi kamatemelést az USA-ban, mivel szerinte az inflációs folyamatok még nem elég meggyőzőek ehhez. Véleményét osztja a chicagói Fed elnöke, Charles Evans is, aki szerint az infláció akár 2,5%-ig is felmehetne az USA-ban. Fontos azonban észben tartani, hogy az említett két Fed jegybankár nézetei nem a többséget képviselik a jegybankon belül.

Előrelépések történhettek a kereskedelmi háborúban

Emelkedéssel kezdték a hetet az ázsiai indexek. A Nikkei, a Hang Seng és a Shanghai index is 0,6-0,7% közötti emelkedést mutatott fel.


A jó hangulathoz hozzájárult Trump pénteki nyilatkozata, aki arról beszélt, hogy előrelépések történtek a kínai kereskedelmi tárgyalásokban. Azonban a péntek délutáni heves amerikai tőkepiaci reakciót látva pontosítottak, hogy Trump ugyan optimistán közelíti a témakört, de a piac ne várjon azonnal megállapodást.


Októberben ismét felpörgött a japán külkereskedelem. Az import 19,9%-kal bővült a várt 14,1% helyett, az export pedig 8,2%-kal növekedett, némileg elmaradva a várt 8,9%-tól. Mindkét érték jelentős felpattanást mutat a szeptemberi értékhez képest, amikor is a japán természeti katasztrófák befolyásolták a külkereskedelem teljesítményét.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is mínuszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben